Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

De lessen van Archegos Capital

Wat zijn de lessen van het debacle van Archegos Capital tot dusverre? Dankzij total return swaps, een vorm van synthetische financiering, kan deze tamelijk onbeduidende speler voor tientallen miljarden dollars posities in aandelen opbouwen zonder dat de aandelen daadwerkelijk gekocht werden en zonder dat er openheid van zaken wordt gegeven.

Dankzij een totaal ontbreken van transparantie kon Archegos bij verschillende banken steeds hetzelfde trucje uithalen waardoor de risico’s alleen maar toenamen. Het kan goed misgaan en dat is wel gebleken.

Banken pogen hun exposure te verminderen door zelf de onderliggende aandelen te kopen of door een tegenovergestelde positie in te nemen bij andere klanten met andere visies.

Het gaat mis als koersen dalen en de tegenpartij blijkt onvoldoende gekapitaliseerd om aan zijn marginverplichtingen te voldoen. Dat is dus heel wel mogelijk als partijen als Archegos verplichtingen zijn aangegaan voor heel grote bedragen bij meerdere banken.

Banken blijken dol op synthetic equity financing. Er komt een stroom aan fees binnen, er hoeft dankzij ontbrekend toezicht minder voor deze vorm van financiering gereserveerd te worden. Er is geen verplichting voor banken openheid van zaken te geven.

Dat laatste moet bekend in de oren klinken.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *