Op de middelbare school is er ongetwijfeld een leraar geweest die geprobeerd heeft mij uit te leggen, wat het verschil is tussen planeten, sterren en manen. In die tijd waren mijn interesses echter tamelijk beperkt en hanteerde ik te vaak een nogal puberaal principe: het-ene-oor-in-en-het-andere-oor-uit. Het treurige gevolg is dat ik nauwelijks iets weet over planetologie en astronomie. Maar om te begrijpen wat men in de beleggingswereld bedoelt met de core/satellite-strategie, heb ik mezelf een korte opfriscursus moeten geven.
Als ik het goed begrijp (astronomen en planetologen: correct me if I’m wrong), zit het zo: planeten draaien om de zon; satellieten draaien om planeten. Bij satellieten denken we al gauw aan de kunstmatige bouwsels die wij als mensen de ruimte in hebben geschoten, zoals navigatiesatellieten die onze GPS-apparatuur voeden met plaatsbepalingdata. Er zijn echter ook natuurlijke satellieten, ook wel natuurlijke manen genoemd, die in een baan om een planeet draaien. Meest voor de handliggende voorbeeld is ‘de’ maan die om onze planeet draait. Waar planeet Aarde nogal karig bedeeld is met de maan als enige natuurlijke satelliet, heeft een planeet als Saturnus een veel groter aantal natuurlijke satellieten om zich heen draaien. Tot zover deze introductieles.
Bron: Stock.XCHNG
Aan de hand van deze elementaire kennis kan de werking van de core/satellite-strategie eenvoudig worden uitgelegd. De kern (‘core’) van een portefeuille is te vergelijken met een planeet, het centrale hemellichaam waar satellieten omheen draaien. In deze strategie ligt het zwaartepunt van een beleggingsportefeuille derhalve bij de ‘core’ belegging. Procentueel gezien zou je kunnen denken aan een ‘core’ die 70% of 80% van de portefeuillewaarde beslaat. De resterende 20% of 30% wordt gevormd door ‘satellites’: kleinere beleggingen die qua aard en risicoprofiel afwijken van de ‘core’ belegging.
De core/satellite-strategie wordt door zowel professionele beleggers (vermogensbeheerders, pensioenfondsen) als particulieren steeds vaker ingezet. De strategie heeft namelijk een aantal voordelen, waar ik op in zal gaan in het tweede deel van deze column. Dan zal ik ook een paar voorbeelden geven van hoe je als belegger je portefeuille zou kunnen inrichten aan de hand van de core/satellite-strategie.
Allard Gunnink
CoBeleggen
Disclaimer
Allard Gunnink is als redacteur en columnist betrokken bij CoBeleggen, een initiatief van de Beleggers Coöperatie. Deze column is niet bedoeld als beleggingsadvies. De auteur kan posities hebben in (beleggingsinstrumenten op) onderliggende waarden die hij beschrijft.