Goud blijft achter

In de afgelopen jaren is de goudprijs parabolisch gestegen. Als we echter onder de motorkap kijken zien we een ander beeld. Goud is achtergebleven ten opzichte van andere grondstoffen. Een uitspraak die Willem Middelkoop deed in een interview met mij is dat “Goud stijgt trouwens nauwelijks in waarde,  het geld wordt steeds minder waard”. Dat kunt u ook heel mooi zien in een grafiek die ik op ons goudforum heb geplaatst.

In dat kader is de Amerikaanse dollar fors minder waard geworden ten opzichte van goud. Het edelmetaal heeft dit jaar nieuwe toppen gezet maar niet ten opzichte van de euro. De goudprijs in euro’s beweegt sinds juni van vorig jaar min of meer zijwaarts. In juli werd een opgaande trend gestart maar de goudprijs in euro’s staat lager dan aan het begin van dit jaar.

Goudprijs in euros 10 maart 2011
Goudprijs in euros 10 maart 2011

Goud blijft achter bij andere grondstoffen

Een ander opmerkelijk patroon is dat de Goud in de afgelopen jaren slechter of stabiel is gebleven ten opzichte van andere grondstoffen.

In de onderstaande grafieken ziet u dat de goudprijs in termen van Amerikaanse dollars fors gestegen is maar ten opzichte van zilver achtergebleven is in de afgelopen jaren. Sinds 1990, een periode van 21 jaar, zien we dat de zilver/goud ratio gekelderd is. Kon je in dat jaar nog voor een ounce goud nog 90 ounce zilver krijgen, nu is dat slechts 40 ounce zilver. Er is dus geen sprake van een stabiele waarde van goud. Geen enkel bezit is waardevast in lijn met het gedicht van Lucebert: Alles van waarde is weerloos.

Goud is ook ten opzichte van Palladium, een ander edelmetaal, achtergebleven. We zien  in de ratio palladuim/goud een snoekduik vooral in 2010. Het glimmende goedje is ten opzichte van olie, het zwarte goud, min of meer stabiel gebleven.

Goud blijft achter bij andere grondstoffen
Goud blijft achter bij andere grondstoffen

Bron: Barclays

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.