Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Stop met cash

Stelt u zichzelf eens een wereld voor met alleen nog maar giraal geld. Criminaliteit handelt in contanten. Kunt u zich een coke dealer voorstellen die met een mobiel pin machientje afrekent? Illegale prostituees die voor hun diensten een plastic kaartje willen zien? Overvallen in zaken waar geen contanten aanwezig zijn? Wellicht juwelenzaken. Maar dan, Heling? 40% van de winkeldiefstallen vind plaats door eigen personeel door een greep uit de kassa. Er is geen kassa meer.

Daarnaast de schatkist. Belastingontduiking? Lastig. Zwart werken? Vrijwel onmogelijk. Hooguit ruilhandel. Volgens een recent onderzoek van de OESO bedraagt het zwarte geld in Nederland iets meer dan 10%. Dan nog zijn wij het braafste jongetje van de klas in Europa. De schaduw economie in landen als België, Italië en Griekenland bedraagt bijna een derde van de totale economie. Een derde.

Voor de eerlijke en hard werkende belastingbetaler moet het een utopie lijken. Net zoals voor de bevolking van het midden Oosten democratie en inspraak 2 maanden geleden nog een utopie leek. Maar voortschrijdende technologische ontwikkelingen helpen een handje. Facebook en twitter in het Midden Oosten en mobiele betaal technologie in Nederland volgend jaar.

ABN-AMRO, ING, Rabo bank, KPN, T Mobile en Vodafone werken samen om in 2012 mobiel betalen bij de kassa mogelijk te maken. Met dank aan telefoonfabrikanten die zogenaamde NFC chips in hun smartphones aan het inbouwen zijn. Kassabon en zegels staan automatisch op de door hevige concurrentie snel in prijs dalende smartphone. Continue heeft de consument door zijn smartphone inzicht in zijn uitgaven en saldo. Het gebruik van een Apple smartphone is dermate gebruiksvriendelijk en logisch dat zelfs geen beschrijfaanwijzing wordt bijgeleverd. Eventuele terughoudendheid bij oudere generaties voor technologische fratsen is waarschijnlijk niet door ervaring ingegeven. Bellen, snel internet, handige apps, navigatie en uiteindelijk betalen door alleen een telefoon voor een scanner te houden. Een groot deel van de internethype eind jaren negentig op de beurs werd veroorzaakt door toekomstvisioenen die nu pas tastbaar zijn geworden.

Banken, winkeliers en de overheid hebben een groot belang bij het afschaffen van contant geld. Net zoals de belastingbetaler die de lasten eerlijker verdeeld ziet waardoor belastingen (fors) omlaag kunnen. Het afschaffen van contant geld kan alleen werken in Europees verband. Het zou een historische stap zijn: na het instellen van de douane unie en de invoering van de Euro zou de afschaffing van de chartale Euro van grote betekenis zijn en op een zeer gunstig moment kunnen komen.

Want: de komst van de euro leidde tot massale bestedingen omdat in contanten aangehouden en niet te verantwoorden valuta’s moesten worden uitgegeven. De financiële crisis is gepareerd door het pompen van grote hoeveelheden geld in het systeem. De daardoor nu noodzakelijke bezuinigingen zullen de komende jaren een rem zijn op de economische groei zijn. Massale uitgaven van zwarte euro’s zijn dan zeer welkom voor de kwakkelende Europese economieën.

Daarnaast kan de toekomst van de euro de komende jaren op het spel staan. Ondanks draconische bezuinigingsmaatregelen in Griekenland, Portugal en Spanje, is het volgens de financiële markten nog steeds onzeker of deze landen ook in de toekomst aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Hun grote schaduweconomieën worden echter gedeeltelijk ontmanteld bij het afschaffen van de chartale euro. Gevolg: hogere belastinginkomsten en een grotere bestaanszekerheid voor de euro.

Bekende tegenargumenten wijzen op de privacy van consumenten. Maar, kent u iemand die om principiële redenen de bonuskaart van Albert Heijn afwijst en daardoor bewust meer betaald? Albert Heijn kent uw koopgedrag beter dan uzelf…

Veiligheid, skimmen? Banken signaleren skimmen snel en nemen hun verantwoordelijkheid door slachtoffers schadeloos te stellen.

Maar dan zitten wij nog met EEN groot probleem. Kindertjes die op koninginnendag hun spulletjes willen verkopen. Daar is echter ook een oplossing voor. Als je geld over maakt staat het binnen 1/10 van een seconde op de tegenrekening. Tenzij de bank dit even vast houdt om rente te trekken over alle opgetelde zwevende bedragen. Dit zou sowieso al verboden moeten worden en nu helemaal. Via de smartphone maakt de klant een klein bedrag over naar de rekening. Het verkopertje krijgt direct een bevestiging per sms van het ontvangen bedrag. Al deze handelingen zijn kosteloos gemaakt door de overheid. Deze kosten vallen in het niet bij de te verwachten stijging van de belastinginkomsten en, indirect, de zware slag die aan de criminaliteit wordt toegebracht.

Jasper Pool
www.beleggingsdoel.nl

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

17 reacties op “Stop met cash”

 1. Avatar
  Arno van de Korput

  Het aantal pintransacties neemt jaar op jaar toe. Jonge generaties pinnen bijna alles en hebben vaak niet meer dan 50,- contant op zak. Met de komt van ‘dippen’ (http://webwereld.nl/nieuws/105912/minister-de-jager–dippen-tegen-skimmen.html)
  neemt de veiligheid toe. Betalen met de mobiel is nog maar een kwestie van tijd. Kontant geld zal de komende tien jaar echt nog niet verdwijnen in Europa. Verder dan tien jaar kijken durf ik echter niet.

  Er is natuurlijk een lans te breken voor het afschaffen van cash, zoals door Jasper Pool goed beargumenteert wordt. 2025 geen cash meer? Ik ben VOOR!

 2. Avatar

  wat een grote onzin….

  stel u eens voor: een wereld waarin skimmers u niet alleen geld afhandig kunnen maken dat u bij u heeft, maar uw volledige rekeningen kunnen plunderen…waar overheden en centrale banken net zoveel ééntjes en nulletjes(bites) kunnen invoeren als ze willen(de ouderwetse drukpers staat al bijna in het museum)…waar mensen geen zicht meer hebben op tastbare zaken als contant geld en nietsvermoedend hun rekeningen leegpinnen (u kent deze kenmerken van plastic geld vast wel…we hebben er mede een kredietprobleempje mee)…
  Daarnaast zijn alle marketingsystemen dermate afgesteld op ons uitgavenpatroon dat samenhangt met onze dromen en wensen, dat het begrip privacy iets is wat definitief tot het verleden zal behoren.
  Meent u nu echt dat banken en privacy een solide match zijn? Ik kreeg post voor beleggingsinitiatieven die echt niet elke Nederlander in zijn bus kreeg….afgestemd op wat ik had te besteden.

  De rol van banken met hun cashloze preek is overduidelijk geweest wat het tot gevolg kan hebben…ze hebben hele landen in een schulden problematiek gestort, waar die paar overvallers, drugsdealers kruimeldieven bij zijn!(niet dat ik dàt goedpraat, maar bankiers hebben door onverantwoordelijk uitlenen groter leed veroorzaakt waar menig ‘kruimeldief’ een puntje aan kan zuigen…)

  Of wilde u beweren dat die landen onbevolkt zijn en dat niemand dat voelt? Of dat niemand er veel last van heeft omdat het toch op de grote hoop terecht komt?

  Misschien kan ik u bijpraten over de problematiek, nu op dit moment, bij banken? want mogelijk dat u iets ontgaat…

  Ik volg de vastgoed en bankenwereld met grote belangstelling. Daarbij wordt mijn visie in veel mindere mate beinvloed door de worst die vele banken massa’s mensen voorhoudt in de vorm van veel en zgn. makkelijk geld!

  Kortom: ik zie het streven naar en uitvoering van die cashloze maatschappij meer als oorzaak van een hoop ellende, dan de oplossing ervan.
  Bedenk eens wat er met de bonuscultuur in het bankwezen gebeurt als men 150mln in contanten uitkeerd krijgt!!!….

  Banken krijgen met hun ‘cashloze maatschappij’-idee het helemaal voor het zeggen en dan luidt een eeuwenoude wijsheid: MACHT CORRUMPEERT! (en bewijs dat de verleiding voor vele bankiers al té groot is gebleken, is al ruimschoots voorhanden)

 3. Avatar

  “Daarnaast de schatkist. Belastingontduiking? Lastig. Zwart werken? Vrijwel onmogelijk. Hooguit ruilhandel. ”

  Privébezit van edelmetalen zou dan ook verboden moeten worden; deze metalen zijn immers een uitstekend alternatief voor cash. De mens is inventief en zal iets anders als geld gaan gebruiken om zwart te kunnen handelen, en dat zou dan weer verboden moeten worden etc. De burger is dan volledig overgeleverd aan het giraal geld en daarmee aan het bankenstelsel… ik stem tegen.

 4. Avatar

  Zwart geld moet, er worden zaken belast in Nederland die niet belast zouden moeten worden.

  Daarnaast is geld, contant het laatste stukje vrijheid en invloed dat een burger heeft. Als al het geld giraal wordt kan de Roverheid ook de stekker er in één keer uit trekken.

  Een zeer luguber vooruitzicht. Je moet niet eens dit soort ideeën opperen als weldenkend mens.

 5. Avatar
  Hans Vorstenbosch

  Beste Jasper,

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb deze discussie ruim 10 jaar geleden al meerdere keren gevoerd. Het afschaffen van cash geld lijkt enorm veel voordelen te hebben voor eerlijke mensen. Ik begreep daarom niet waarom wij met de technologie van vandaag nog eeuwenoude inferieure betalingsmethoden hanteren.

  Eindconclusie was steeds dat er nog steeds heel veel mensen belang hebben bij cash geld, met op de eerste plaats belastingontduiking. In de horeca vrezen ze dat de ‘fooienpot’ leeg blijft. Daarnaast zouden nog heel veel betaalautomaten (zoals snoep-, frisdrank-, parkeerautomaten, etc.) moeten worden omgebouwd. En dat kost veel geld. En, wat doen we met toeristen die nog niet over een alternatief betaalmiddel beschikken?

  Bedrijven beschikken veelal al over elektronisch betaalapparaten. Maar particulieren onderling nog niet. Telefonisch betalen zou hier uitkomst kunnen bieden.

  Als we over 20 jaar onze (achter)kleinkinderen vertellen dat ze in 2011 nog rondreden met gepantserde voertuigen om papier(geld) te vervoeren, zullen ze ons waarschijnlijk met stomme verbazing en vol ongeloof aankijken.

 6. Avatar

  Hans, ik denk dat de nieuwe generatie met stomheid geslagen terug zal kijken naar het afschaffen van hun vrijheid door de invoering van oneindige inflatie en het collectieve infuus waar ieder mens dan gedwongen aan ligt.

  Er zijn duizend argumenten om chartaal geld af te schaffen en minimaal één om dit nooit te laten gebeuren; het opgeven van je vrijheid, welke navenant altijd zwaarder weegt.

 7. Avatar

  @ hans…

  onvoorwaardelijk geloof in de ‘goedheid’, ‘rechtvaaridgheid’ van banken en overheid?

  Je kan net zo goed NL opleggen dat ze massaal en uitsluitend PVV stemmen…al dat geruzie over politieke idealen is ook vervelend.

 8. Avatar

  Het moet mogelijk blijven om vermogen buiten het bankenstelsel aan te houden in cash of cash equivalenten. Niet geld hoeft niet ‘zwart’ te zijn, het gaat erom dat het buiten het bankenstelsel is. De maatschappij is anders volledig in de wurggreep van de banken.

  Ik hoop juist dat over 20 jaar onze kinderen terug zullen kijken en ons vol ongeloof aankijken dat wij het huidig geldsysteem hebben laten onstaan, geld dat gedekt is door niets en voor het overgrote deel alleen in bits en bytes bestaat, en een nagenoeg blind vertrouwen hadden in de banken.

 9. Avatar

  Als we cash afschaffen hebben de banken en overheden volledige controle over het individu. Alle vrijheid en anonimiteit van zowel koper als verkoper is niet meer. Met één druk op de knop kunnen derden dan toegang krijgen tot het doen en laten van mensen. Mensen zullen gedegradeerd zijn tot onvrije, consumerende digitale slaven. Welk weldenkend mens wil dat? Ik vermoed dat mensen dan snel overgaan tot het handelen in gouden/zilveren munten, juwelen of andere ruilmiddelen van waarde. Als banken en overheden dat vervolgens gaan verbieden, kunnen we ons borst alvast natmaken voor opstanden.

 10. Avatar

  er zijn vele voorbeelden te bedenken:

  moeten we om onze veiligheid op straat beter te kunnen garanderen, de snelheid van auto’s per sataliet laten volgen…met elke keer dat je de max. snelheid overtreed automatisch een bon op je deurmat? Vervelend, maar ‘veiliger’ kan je het niet maken…toch?

  Wie denk je dat zwart geld het meest prefereert en er van profiteerd? De bankier die zijn huis zwart laat schilderen? Of de schilder die voor minder mag werken en zijn inkomsten moet verbergen voor de fiscus en er geen gekke dingen mee mag doen?
  Zwart werken is een vorm van prijsverlaging voor m.n. de consument, waarbij de consument eigenlijk afdingt op de door de belasting aan de uitvoerder opgelegde afdracht (zonder zelf de kwast ter hand te nemen). Die besparing maakt op haar beurt wel weer andere en diversere uitgaven mogelijk; de consument houdt geld over en zo hebben meer bedrijfstakken uitzicht op inkomsten door consumenten bestedingen en de staat en bankwezen profiteren mogelijk ook nog het meest omdat geld blijft rollen (denk aan BTW, omzetprovisie, etc.etc.)

  Criminaliteit roei je er niet mee uit; het verandert slechts van vorm (mensen kunnen dan bijvoorbeeld onder bedreiging goederen pinnen)…denk je bovendien dat Lehmann/Enron/Worldcom etc.etc. omvielen door contant geld? of werden die zaken slechts erger doordat banken zo ‘legaal’ giraal(digitaal)geld hielpen rondpompen om cijfers op te vrolijken? (dat rondpompen was met cash heel wat lastiger/omslachtiger)

  Dankzij digitaal geld kunnen bankiers zichzelf megabonussen uitkeren en blijft het hele amazonegebied bespaard van de papier-en-inkt-industrie (wie anders dan de topbankier kan het werk verrichten en het equivalent verdienen van 10.000 werknemers in één jaar?)

  De hele handel in grondstoffen is een voorbeeld van hoe men cashless iets kan verkopen van iets dat er niet is.

  Als je een cashless wereld wil, schaf dan gewoon geld in welke vorm dan ook af…wat je niet hebt kan ook niemand je afnemen.

 11. Avatar

  Ja, maar wat nou als de electronica het af laat weten? Een storm van electrische deeltjes ten gevolge van uitbarstingen op de zon kan het systeem zelfs definitief plat leggen. Zomaar een voorbeeld hoor.

 12. Avatar
  Johan de Velde

  Bedankt..maar geef mij maar cash!
  BIG BROTHER WIL IK GRAAG OP AFSTAND HOUDEN. IK HECHT AAN PRICACY

 13. Avatar

  typisch accademisch, grachtengordel gepraat, man die de praktijk van het gewone
  dagelijkse leven niet kent .

  veel kliene activiteiten gebeuren zwart ,, bv. werksters ,timmerlieden ,
  loodgieters , dit omdat opdrachtgevers ,het geld dikwijls niet hebben
  om het wit te betalen.

  misdaat bestrijden;je kan ook wietteelt vrij geven , ben je ook van de misdaad af

  verder neem ik aan dat de schriver niet op PRIVACY is gesteld .
  ====================================================

  Het is gwoon een idioot dom voorstel , van iemand met laag IQ of hij voert toneel stukje op

  groet

 14. Avatar

  De grootste criminelen zitten juist bij de (centrale) banken. Over de rug van de belastingbetalers verrijken zij zich met enorme bonussen. Wat ten kosten van ons gaat. Hoe gaan ze dat aanpakken? Dat is al honderden, zo niet duizenden jaren zo. Jezus sprak al over de money changers, wat naar mijn mening nu de centrale banken zijn. De oprichting van het belastingstelsel kwam voort uit de behoefte van geld voor oorlog. Dus uiteindelijk winnen de slechte hiermee.

  Naar mijn mening moeten ze gewoon de centrale banken om laten vallen en een nieuw stelsel oprichten, waarbij de centrale banken verdwijnen en we een nationale spaarbank krijgen die ons eigen spaargeld garandeert, zonder dat er enorme risico’s mee worden genomen. Waarom moeten ze elke keer de geldhoeveelheid laten toenemen? Dat zorgt alleen maar voor inflatie, ofwel verkapte diefstal!! Ook een vorm van belasting heffen.

  Wat de meeste mensen niet doorhebben is dat banken met ons speculeren. Een hypotheek geeft ons de mogelijkheid om een huis te kopen, maar besef wel dat het een derivaat is van de bank. Ooit verzonnen door adel, om de boeren alsnog uit te buiten. Een bank is een zeer goedkope manier om aan geld te komen. Onze spaar rekeningen behoren ook tot de kapitaalmarkt. Mensen storten geld en ontvangen enkele procenten rente, terwijl banken met dat geld speculeren tegen minimaal het dubbele.

  Ik vind het niet erg indien contant geld verdwijnt, maar het zijn juist de verkeerde mensen die het meest ermee verdienen. Dus uiteindelijk zie ik binnen 10 jaar al het geld verdwijnen in contante vorm, maar dan wel ten kosten van ons. Er zullen vele hierdoor gaan verliezen. Zo is het altijd al geweest.

  Afschaffen al die banken! Niet lenen, gewoon hard werken en sparen!!!!!! Boycot de banken! Wat de meeste ook niet zien is dat rente correctie voor inflatie is. Ofwel mensen zetten geld op de bank, tegen vaak een lager tarief dan de inflatie. Ik hoef geen rente hoor, geef mij maar GEEN INFLATIE. Dat maakt onze wereld beter. Het heeft nog nooit gewerkt, waarom nu dan wel? Nog meer macht voor de bankiers zal dit betekenen. Of het geld nu wel of niet verdwijnt, wij verliezen en zij strijken de bonussen op. Of het nu contant, zilver/goud, of giraal is. Het is gewoon fraude wat ze doen, op wereldschaal. Ten tijde van het Romeinse Rijk was er ook hyperinflatie, terwijl de met zilvermunten betaalde. DIT HEEFT ALTIJD GELEID TOT OORLOG EN REVOLUTIE.

  Ik wens de bankiers succes, want ooit komt er een dag dat zij achter hun bureau worden getrokken, mishandeld of vermoord. Dat is het lot voor hebzucht. Indien er oorlog is interesseert het mij niet of het geld nu giraal of chartaal is, ik wil eten! Dat zal al aankomende jaren voor vele een probleem gaan opleveren.

  Zeg nu eens eerlijk, wat is het nu het voordeel van banken? Ze creëren inflatie (2% en mogelijk zelfs hoger) en betalen ook 2% rente of zo. Geen geld printen of creëren uit het niets = geen inflatie. Er is nu wel een vastgoedbubbel in Nederland vanwege ons geweldig stelsel en door wie komt dat? Echt niet door die 10% zwart geld, maar juist die 90% funny money. Slechts 10% is echt geld, ofwel de criminelen bezitten echt geld en wij dadelijk niks.

 15. Avatar

  banken hebben de maatschappij al grotendeels cashless gemaakt…en de gevolgen?

  De oorspronkelijke gratis rekeningcourant wordt steeds duurder betaald en ondanks dat overboeken met de snelheid vh licht mogelijk is, wordt er rentegetrokken. Wil je dan toch snel overboeken: spoedoverboekingen duren nog steeds zomaar anderhalf uur, of misschien zelfs een hele dag….lekker als je via marktplaats even bijv. wat kleertjes wilt afrekenen bij iemand! En voor die ‘spoed’ betaal je dan ook nog 2,50-5euro.

  Cashless betekent idd een 100%controle….en dat in combinatie met corrumperende macht…(banken zijn net mensen, maar dan van het hebberigste soort).

  Criminelen worden steeds slimmer en de schade door hen steeds groter…de wedloop/strijd tussen cybercriminaliteit en banken kennen altijd één en dezelfde verliezer: de consument! Die draait op voor de steeds verder oplopende kosten t.g.v. , reclame, beveiliging, afschrijvingen/schade, winststreven, dividendseisen van aandeelhouders etc.etc.

 16. Avatar
  Herman Galjaard

  In mijn optiek is Jasper Pool een naïeve oliebol of een marionet van de nwo/bilderbergmaffia. Met beiden heb ik niets.

 17. Avatar

  Je kan van Jasper zijn artikel enkel maar zeggen : heer vergeef het hem want hij weet niet wat hij schrijft.
  Een wereld met enkel maar giraal geld,wat een gevaarlijk idee.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *