Correlatie ZERO

In deze hectische tijden waarin men elkaar vertrapt op de weg naar de uitgang, een draaideur waar iedereen tegelijk doorheen wil. Vraag ik mezelf af waar deze mensen en hun geld dan heengaan? Het zijn tijden waarin obligaties waardeloos (Griekenland) of onbetaalbaar (Duitsland) zijn. Cash zijn is een groot goed op dergelijke momenten, maar voor hoelang en wanneer dan weer instappen?

Veel van onze klanten zijn het vertrouwen in aandelen verloren, ze hebben in 2000 en 2008 flink moeten inleveren en doen dat nu weer. Dit komt onze bedrijfstak zeker niet ten goede.

Uiteraard kun je in dalende markten ook geld verdienen maar het is een gegeven dat de particuliere belegger van huis uit “long only” is ingesteld. Deze mensen willen niet speculeren op het verlies van een ander, om deze groep klanten in hun behoeften te voorzien werken wij veel met alternatieven.

Alternatieven

Wanneer we over alternatieven spreken dan is dat voor velen alles wat niet “long only’ is, voor mij niet. Alternatieven beginnen voor mij bij commodities en waar het eindigt? Ik zou het niet weten. Je kunt tegenwoordig overal in beleggen je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken of het is er. Zo kun je beleggen in een fonds dat jonge voetballers contracteert en deze hoopt bij grote clubs uit te zetten. Ook kan er belegd worden in historische documenten,kunst, etc. Zelfs auto’s kunnen volgens sommigen een goede investering zijn. Zo ziet u maar, werkelijk alles kan en er kunnen zelfs bijzonder goede rendementen uit komen.

Een alternatieve beleggingscategorie die mij erg aanspreekt is het investeren in Levensverzekeringen. Iets dat in Nederland helaas een slechte naam heeft gekregen door de heren van Easy Life, die ervoor kozen om in plaats van het geld te investeren in polissen  er zelf maar van te leven op flamboyante wijze. Dit was mogelijk door de slechte regulering van het fonds, iets waar wij als kantoor sterk op letten wanneer wij een fonds selecteren. De fondsen waar wij de voorkeur aangeven staan onder toezicht in Luxemburg, de Luxemburgse “CSSF” is het orgaan dat vergelijkbaar is met de Nederlandse “AFM”. Wat hierin zeer belangrijk is de scheiding tussen “bewaarder” en “beheerder” van het geld.

De meeste Nederlandse banken hebben hun beleggingsfondsen ondergebracht in Luxemburg. Structuur en opzet van het fonds is dan ook volledig hiermee vergelijkbaar. Luxemburg is tenslotte niet voor niets het fondsen land na de USA. Het product op zichzelf is zeer interessant en realiseert uitstekende rendementen. Zo heeft een van de fondsen die wij verkopen vorig jaar ruim 15% gerealiseerd, waar het doelrendement op 8% ligt.

Het principe is relatief simpel en is eigenlijk een alternatief voor een obligatieportefeuille: het fonds komt een levensverzekering van een verzekerde, hiervoor word een bedrag per direct in cash uitgekeerd aan de eigenaar van de polis en neemt het fonds de betalingsverplichtingen over.

In ruil hiervoor wordt de begunstigde in de polis gewijzigd naar het fonds (en dus de beleggers) wat simpel gezegd inhoud dat bij het verlopen van de polis, het fonds de uitbetaling ontvangt.

De fondsen waarin wij beleggen werken zeer ethisch, zo worden er  bijvoorbeeld nooit polissen van mensen met een levensbedreigende ziekte gekocht. Mensen verkopen vaak hun polis in het kader van hun pensioenplanning, om een huis te kopen, een wereldreis te maken of simpelweg omdat er geen begunstigde meer is.

Het mooiste aan het product vind ik persoonlijk dat er vrijwel geen correlatie is met beurskoersen, dit stelt onze klanten gerust en hierdoor is het een fantastische aanvulling op een gespreide beleggingsportefeuille.

Paul Rodenburg
http://www.darioncm.com/

2 gedachten over “Correlatie ZERO”

  1. Ik verwacht dat we nog veel lager komen te staan. We gan weer naar de AEX 200 toe of nog lager. Cash is king is momenteel. Zeker nog geen koopmoment.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.