Overnamebod Nalco?

De verwachtingen van de economische vooruitzichten worden neerwaarts bijgesteld. Deze onrust op de financiële markten zorgt ervoor dat aandelenkoersen behoorlijk dalen. Kijkend naar dividendrendement zijn sommige aandelen, zoals KPN en Wereldhaven heel erg aantrekkelijk geworden. Maar ook zijn sommige aandelen behoorlijk gezakt, terwijl de vraag is of dit wel geheel terecht is, omdat de vraag naar de producten van deze bedrijven ook in slechte tijden blijft bestaan. Een van deze bedrijven is het Amerikaanse bedrijf Nalco Company, onderdeel van de Nalco Holding Company.

Nalco Company biedt facilitaire diensten aan gericht op duurzaam en milieuvriendelijk gebruik van water, lucht en energie. Het bedrijf is ’s wereld grootste producent van chemicaliën en technologieën die vrijwel in elke denkbare industrie worden toegepast om waterverbruik en productiecapaciteit te optimaliseren. Er worden oplossingen, maar ook logistieke ondersteuning aangeboden voor de besparing van energie, de reductie van waterverbruik, de verbetering van luchtkwaliteit en de beperking van eventuele milieuvervuiling.

Enkele voorbeelden van deze diensten zijn corrosie-wering, antibacteriële processen, brandstoftoevoegingen, condensatiebeperking, data-analyse en afvalwaterreiniging. Deze diensten zijn gericht op de verhoging van de winstgevendheid en worden aan ruim 70.000 bedrijven geleverd in uiteenlopende sectors zoals gezondheidszorg, olie industrie, lucht en ruimtevaart, elektronica, papierfabricage, mijnbouw, hotels, auto-industrie, maar ook farmacie en food & beverage.

Naast de duizenden regionale midden en kleinbedrijven verspreid over 150 landen binnen Noord Amerika, Europa, Azië, Latijns Amerika, Afrika en het Midden Oosten zijn er maar liefst zeven op de tien bedrijven uit de gehele S&P 500 index die gebruik maken van de diensten van Nalco.

In het bedrijf zijn 12.500 werknemers in dienst, die samen in 2010 om omzet hebben gerealiseerd van ongeveer USD 4,5 miljard. Nalco kan worden onderverdeeld in drie divisies: Energy Services, Paper Services en Water Services.

Energy Services levert technologische oplossingen aan de mondiale gas-, olie- en petrochemische industrieën termaximalisatie van de productie. Het bestaat uit verschillende units: Gas and Oil field production, Chemicals en Adomite voor het upstream segment (het winnen van olie) en gas en Refinery and Petrochemical Processing voor het downstream segment (de verwerking tot eindproduct).

Bij de upstream units valt te denken aan het leveren van applicaties ter optimalisatie gericht op de productie van olie en gas zoals Bright Water Technology, een chemisch product dat wordt toegevoegd aan ‘flow water’ hetgeen ervoor zorgt dat diepgelegen oliereserves richting bestaande boorgaten worden gepompt. Daarnaast valt te denken aan producten voor periodiek en langdurig onderhoud van materieel en toevoegingen voor eventuele calamiteiten, zoals Corexit. Dit is een ‘oil dispersant’ die werd gebruikt bij de olievlek in de golf van Mexico.

Dit product zorgde ervoor dat een groot gedeelte van de olievlek werd opgelost in kleine miniscule deeltjes, welk door de vermenging met zeewater door kleine micro organismen werden opgegeten. Dankzij dit product werd een groot gedeelte van de ecologische ramp voorkomen.

Het faciliteren van allerhande raffinage en petrochemische processen waarin gewonnen olie en gas worden verwerkt tot eindproduct hoort bij de downstream units. Een voorbeeld hiervan is een systeem dat Nalco ontwikkelde om de werking van boiler- en koelwaterinstallaties nauwkeurig te controleren. Door het succes van dit systeem wordt de productiecapaciteit verhoogd, onderhoudskosten bespaard en het milieu ontzien.

Water Services levert vergelijkbare diensten als Energy Service, maar dan gericht op andere sectoren zoals hotels, luchtvaartindustrie en gezondheidszorg. Ook hierbij valt te denken aan boiler- en koelwaterinstallaties en systemen ter reiniging van afvalwater. Waterservices is de grootste divisie binnen Nalco.

De laatste divisie Paper Services. Hierbij worden technologieën ontwikkeld die innovatieve ondersteuning bieden bij de fabricage van pulp ( vermalen houtvezels) en papier.

Aangezien de schaarste van water toeneemt, zijn de diensten en producten van Nalco zeer gewild. De milieubesparende resultaten van Nalco zijn dan ook bekroond met de US Presidential Green Chemistry Award en een notering op de Dow Jones Sustainability Index. Nalco werkt samen met de Verenigde Naties, WWF en veel overheids- en natuurbehoudinstanties zoals Water for People.

Op 19 juli 2011 werd er een bod uitgebracht op Nalco Company van USD 38,80 in contanten of de keuze voor 0,7005 aandelen Ecolab Inc. Na de bekendmaking van het overnamebod steeg de koers naar een niveau boven de USD 36,- , maar zakt door de onrust op de financiële markten terug naar USD 32,-. Afgelopen dagen tijdens het schrijven van dit artikel is de koers weer opgelopen richting de USD 36,-. Toch kan men op een korttijdsbestek nog een 7% rendement behalen oftewel USD 2,80 per aandeel. De fusie-overeenkomst is onderworpen aan de gebruikelijke regelgeving en aandeelhouders goedkeuringen en zal naar verwachting in het vierde kwartaal van 2011. Desondanks bestaat er twijfel bij de aandeelhouders van Ecolab of de overname van Nalco. De combinatie van de twee bedrijven is een enorme stimulans voor de resultaten en het gecombineerde bedrijf, dat nu een koers heeft van USD 47,- per aandeel, zal binnen een termijn van 24 maanden kunnen stijgen naar USD 85,- per aandeel. Mocht de fusie niet doorgaan, dan beschikt men toch over een zeer mooi aandeel.

Auteur heeft privé geen positie in het genoemde aandeel. Klanten hebben wel een positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Maurice Essers
Dohmen & Otten (www.dohmen-otten.nl) en Lunar Vermogensbeheer (www.Lunarvermogensbeheer.nl)

2 gedachten over “Overnamebod Nalco?”

  1. Dividend-aandelen zijn b.v. een Coca-Cola of Johnson&Johnson. Hier heb je heerlijke rust bij en niet een water-aandeel: het woord zegt het al:alles kan in het water vallen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.