Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Standbeeld voor Ben?

Beleggers aller landen mogen wel een standbeeld voor Fed-voorzitter Ben Bernanke oprichten: QE3 helpt vooral aandelenbeleggers.

In een periode waarin wordt getwist of de V.S. in een recessie terecht zal komen of misschien al zit, lijkt er een nieuw monetair stimuleringspakket aan te komen. Op de bijeenkomst van Centrale Bankiers in Jackson Hole durfde Bernanke dat nog niet hardop aan te kondigen, omdat er dissidenten in eigen kring zijn. Drie leden van het beleidsbepalende Federal Open Market Committee lagen de laatste keer dwars toen werd aangekondigd dat de Federal Funds rate tot 2013 niet zou worden verhoogd. De voorzitter neemt bij de volgende bijeenkomst twee dagen de tijd om de dissidenten over de streep te trekken.

Recente uitspraken van andere “duiven” in de FOMC doen verwachten dat Quantitative Easing 3 er komt. En zeker als a.s. vrijdag de werkgelegenheidscijfers weer teleurstellen.

Maar zal het helpen?  Onderstaande tabel van de Federal Bank of Boston laten zien wat de effecten van QE2 zijn geweest (THE ESTIMATED MACROECONOMIC EFFECTS OF THE FEDERAL RESERVE’S LARGE-SCALE TREASURY PURCHASE PROGRAM, Jeffrey C. Fuhrer and Giovanni P. Olivei). Vooral het werkgelegenheidseffect was maar gering.

Tabel 1 Breakdown of estimated effects of $600B Treasury purchases  
Component Effect Implication
Effect of purchases on interest rates 20-30 basis points Treasury and related yields reduced by this amount
Effect of interest rates on spending (GDP) 2 to 4 times rate changes Real GDP about 40-120 basis points higher after 1-2 years. We use 75-80 bps as areasonable compromise.
Effect of spending increase on unemployment 0.5 times spending change Unemployment rate about 0.3 to 0.4 ppt lower after 2 years
Employment effect With a labor force of about 153 million Implies an additional 700,000 jobs

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dit heeft dus blijkbaar weinig zin. Maar de hoop is waarschijnlijk dat als QE3 een andere vorm krijgt deze wel effect sorteert. Goldman Sachs suggereert dat in een extreme situatie de Fed er onder andere toe over kan gaan om bijvoorbeeld ook effecten van de private sector op te kopen.

Al met al met lijkt de kans op monetaire verruiming groot en daarmee de mogelijkheid dat deze middelen neerslaan in de financiële markten. De laatste twee QE’s hebben in elk geval de Amerikaanse aandelenbeurs geen kwaad gedaan: zie grafiek.

QE en aandelenmarkt
QE en aandelenmarkt

Het koersherstel in de laatste week van augustus wijst erop dat beleggers alvast voorsorteren op het nieuwe programma. Maar ja, als iets té voorspelbaar wordt, moet je als vermogensbeheerder en belegger gaan oppassen!

Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *