Fidelity, een groot internationaal vermogensbeheerbedrijf, zou volgens geruchten tussen 2003 en 2013 een analyse van de portefeuilles van hun klanten hebben uitgevoerd om de prestaties van beleggers te bestuderen. Wat ze vonden was ongebruikelijk: de beste beleggers waren dood. Dat wil zeggen dat de best presterende portfolio’s toebehoorden aan mensen die het leven hadden gelaten.
Om voor de hand liggende redenen konden ze niet inloggen op hun rekeningen en niet konden reageren op de wereldwijde financiële crisis van 2008/2009. Het verhaal gaat dat aangezien zij (de klanten) dood waren, er niemand was om hun aandelen op het slechtst mogelijke moment te verkopen.
Misschien wel het beste voordeel van alles is dat de dood ons ervan weerhoudt echt slechte beslissingen te nemen met ons geld. We zijn tenslotte dood. Hoe minder beslissingen je neemt, hoe minder kans je hebt om dingen vol te proppen.
Kopen voor lange termijn
Beleggingsgoeroe Warren Buffett heeft eens : “Koop alleen iets dat je heel graag zou houden als de markt tien jaar gesloten zou blijven.” De mismatch tussen verwachtingen en resultaten betekent dat we meer geneigd zijn om actie te ondernemen op basis van recente informatie. Dit wordt ‘recente bias’ genoemd. We nemen het recente nieuws – omdat het op dit moment relevant voor ons is – en ons brein moet in vluchtmodus worden gezet (als het slecht nieuws is) of we worden overmoedig (als het goed nieuws is).
Start met Automatisch Beleggen
De tuimeling van Facebook kan weleens exemplarisch blijken voor de markt. Veel techbedrijven zijn overgewaardeerd. De komende rentestijging maakt hier een einde aan. Pas op, dat gaat niet zonder au!
Het succes van een belegging op de aandelenmarkt hangt vaak maar af van een paar dagen in een heel decennium.
Moeten beleggers hun risicoperceptie bijstellen? Het beleid van centrale banken sinds 2008 heeft de traditionele relatie tussen risico en rendement in de war geschopt.
De fossiele industrie deugt niet! Dat wordt steeds duidelijker. Uit historisch onderzoek blijkt, dat Total al vroeg in de jaren zeventig wist van de gevaren.