Beleggingsvisie voor 2013

Risico en rendement zijn met elkaar verbonden. Op grond van uw beleggingshorizon, uw risicoprofiel en uw persoonlijke doelstellingen hebben wij met u een bepaalde asset-allocatie afgesproken. Vanwege de benodigde risicospreiding beleggen wij ook in garantieproducten en (index) trackers zoals bijvoorbeeld iShares. De garantieproducten hebben als nadeel dat deze op korte termijn niet de rendementen opleveren die wellicht wel met (index) trackers behaald kunnen worden. Het voordeel van garantieproducten is, dat de inleg geheel of grotendeels aan het einde van de looptijd wordt gegarandeerd. Dit zorgt voor meer rust en stabiliteit in de portefeuille. 

Obligaties (neutraal)

High-Yield bedrijfsobligaties blijven gevraagd. Vooral institutionele beleggers die voornamelijk in staatsobligaties zijn belegd, zullen hun allocatie moeten verleggen richting (high-yield) bedrijfsobligaties en aandelen om op lange termijn aan hun (verzekerings/pensioen)verplichtingen te kunnen blijven voldoen. Ook in het vierde kwartaal 2012 is weer veel geld naar de obligatiemarkt gestroomd. Gezien de dalende leencapaciteit van banken, zullen bedrijven op zoek moeten gaan naar alternatieve financieringsbronnen. Daarbij zal de (high-yield)obligatiemarkt in de toekomst een steeds grotere rol gaan spelen. Gespreid beleggen in obligaties met verschillende valuta’s is interessant voor beleggers. Duitsland wordt in Europa nog steeds als vluchthaven voor kapitaal gebruikt, gezien het lage effectieve rentepercentage op de 10-jaars Duitse staatsobligaties (Bunds). De Bund-rente is aan het einde van 2012 gedaald naar nieuw dieptepunt van circa 1,31%. De verwachting is dat de rente in in 2013 gaat stijgen vanwege verbeterde economische vooruitzichten. 

Vastgoed (neutraal)

Naast de sombere berichten over de afwaarderingen van commercieel vastgoed in Europa, zijn er steeds meer tekenen dat de Amerikaanse huizenmarkt langzaam herstelt. In Europa zijn er nog grote verschillen in de ontwikkeling van de huizenprijzen in de verschillende landen. De Belgische vereniging van notarissen maakte bekend dat de gemiddelde verkoopprijs van een woonhuis in België in 2012 met gemiddeld 5,8% was gestegen en dat appartementen met 3% in prijs zijn gedaald. Ook in Noorwegen blijven de huizenprijzen stijgen met ruim 7% per jaar. In Nederland daarentegen bleek uit een onderzoek van Woningmarktcijfers.nl dat de gemiddelde koopsom van een woonhuis in 2012 met 5,6% is gedaald. De totale prijsdaling van de gemiddelde Nederlandse woningprijzen bedraagt, sinds het begin van de crisis in 2008, 10,5%. 

Grondstoffen (neutraal)

Het grote nieuws in de grondstoffen markt is dat de Duitse regering een groot deel van zijn fysieke goudvoorraad gaat terughalen uit buitenlandse kluizen en gaat opslaan in Duitsland. Bovendien wordt in opdracht van de Duitse regering ook gecontroleerd op de echtheid van de goudbaren. Deze ontwikkeling kan erop duiden dat goud op termijn een grotere rol gaat spelen binnen het wereldwijde monetaire systeem. Goud en Zilver en gerelateerde mijnaandelen verdienen een plaats binnen een gespreide aandelen-beleggingsportefeuille. In 2012 heeft de goudprijs geschommeld tussen een bandbreedte van $1500 en $1800 per troy ounce. De algemene verwachting is dat de goud- en zilverprijzen in 2013 verder gaan stijgen.

Bij de “soft commodities” leiden een groeiende wereldbevolking en mislukte oogsten in de Verenigde Staten tot stijgende prijzen van landbouwproducten.

Aandelen (overwogen)

De aandelenindex Eurostoxx 50 is in het vierde kwartaal gestegen met 7,40%. Over het hele jaar 2012 is de Eurostoxx 50 aandelenindex met 13,79% gestegen. De ongekende steunmaatregelen van de Centrale Banken wereldwijd zorgen voor meer rust onder beleggers en heeft een bodem gelegd onder de wereldwijde aandelenmarkten. Ook de verwachtingen voor de Chinese aandelenmarkt in 2013 worden positiever. Het nemen van meer ondernemings- en beleggingsrisico wordt door de Centrale Banken gestimuleerd door de lage rentestand. De reële rente op spaargeld blijft negatief en dus treedt koopkrachtverlies op. 

Vooruitzichten 2013 

Asset Allocatie 2013

* (High-yield) bedrijfsobligaties / MKB-obligaties (Mittelstandsanleihen);

* Aandelen stock-picking ;

* Goud en zilver / goud- & zilvermijnen;

* AAA-staatsleningen met langere looptijden verkopen;

In het kort: De grote rotatie van (staats)obligaties naar bedrijfsobligaties en aandelen is begonnen. “Lui” geld op spaarrekeningen moet weer aan het werk gezet worden om het koopkrachtverlies, door de invloed van inflatie en belastingen, tegen te gaan.

Het hele artikel is te downloaden op beleggersnieuwsbrief.

Dit artikel is tot stand gekomen met medewerking van mijn collega drs Jan Willem Werker RBA, waarvoor mijn dank!

drs. Maurice Essers (linkedin)

Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer

De klanten van Dohmen & Otten Vermogensbeheer en Lunar Vermogensbeheer hebben een positie in dit fonds. De auteur zelf heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

1 gedachte over “Beleggingsvisie voor 2013”

  1. Rust en stabiliteit in de portefeuille is niet iets wat je creëert voor 2013 met deze 4 punten, het tegendeel zelfs. Maar dat was ook wel te verwachten als Warren Buffet leidraad van deze econoom is. Wat is dat toch met economen, die studie moet nodig eens op de schop.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.