Recessie of niet: er zijn altijd aandelen waar u geld mee kunt verdienen ongeacht wat de economie doet. Het Vice Fund, dat inspeelt op de zonden van de mens, heeft een opwindend rendement geboekt. Dat blijkt uit een studie van zakenbank Credit Suisse in hun jaarlijkse “Global Investment Returns Yearbook 2015“.
Beleggers maken zich steeds meer zorgen over het milieu en de de sociale -en ethische kwesties. Vermogensbeheerders zien zich als gevolg daarvan zich steeds meer onder druk gezet om verantwoord te beleggen en gaan over tot het “ethisch” screenen van aandelen. Daarnaast oefenen zij druk uit op aandeelhoudersvergaderingen. Principes kosten echter geld en daarom kan het juist lonend zijn om niet verantwoord te beleggen.
Duurzaam beleggen of toch niet?
Beleggen in zonden heeft de afgelopen jaren beter gepresteerd dan de duurzame variant. Dat blijkt uit de prestaties van het Vice Fund , een beleggingsfonds die alleen investeert in die zich bezighouden met alcohol, gokken en wapentuig. Als vergeleken wordt met duurzaam beleggen (FTSE Social Index Fund) en het Vice Fund zien we dat het laatst genoemde meer winst heeft opgeleverd. Onderstaande figuur geeft het totaal rendement (inclusief dividend) van de twee fondsen weer. Het Vice Fund groeide aan van $10.000 naar $33.655 begin 2015. Het kreeg een toprating van Lipper en Morningstart. De Vanguard FTSE Social Index Fund groeide slechts van $10.00 naar $26.788. Het rendement van de toonaangevende Amerikaanse beursgraad S&P 500 viel tussen de prestaties van deze twee fondsen uit.
Zonde is goed
De auteurs stellen dat verantwoord beleggen juist verantwoordelijk zijn voor de hogere rendementen van zonden. Als een gedeelte van de beleggers zaken zoals gokken en roken vermijden, dan betekent dat hun aandelenkoers gedrukt wordt. Voor degenen die geen moeite hebben om daarin te beleggen, biedt het gunstigere perspectieven. Een impopulaire belegging heeft de neiging om meer dividend te bieden wat op lange termijn de voornaamste winstbron is.
Een andere reden voor de goede prestatie is dat bedrijven die opereren in de drankenindustrie, tabakssector, de gokbranche en de wapenhandel een stabiele vraag naar hun producten kennen, ongeacht de toestand van de economie. Rookverslaafden zullen bijna tegen elke prijs sigaretten blijven kopen. Ook opereren zij in sectoren met een hogere winstmarge en is het niet makkelijk om hun markt te betreden. Zij zijn dus winstgevend en defensief.
En voorbeeld is die van tabak. Voor 1960 presteerden aandelen van tabaksbedrijven ondermaats. Roken was toen geen probleem maar na 1960 kwam het in het verdomhoekje terecht. Ironisch gezien begonnen die aandelen daarna het beter te doen.
Een ander voorbeeld dat de auteurs aanhalen is corruptie. De cijfers wijzen verrassend genoeg dat de meest corrupte landen in de wereld een rendement hebben gehaald van 11% in de jaren 2000-2014. Andere landen bleven steken op slechts 5,3%-7,3%.
Koop en knap op
Voor beleggers kan het lonend zijn om op zoek te gaan naar bedrijven met een slechte trackrecord en daarmee samen te werken. Op die manier kan dubbel geprofiteerd worden. Zij halen het hoge rendement binnen van uit de gratie geraakte aandelen en profiteren van meer aandacht doordat ze bedrijven hun leven beteren. Daarmee kunnen ze toch sociaal verantwoord bezig zijn.