Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Delta Lloyd Euro Credit Fund goed verhaal?

Deze week hoorde ik een aantal malen op BNR Nieuwsradio een commercial van het Delta Lloyd Euro Credit Fund. Volgens de advertentie heeft het fonds een goed rendement behaald met een aanvaardbaar risico. Het Delta Lloyd Euro Credit Fund is “een beleggingsfonds met een goed verhaal”. Natuurlijk maakt ons dat nieuwsgierig wat het goede verhaal dan eigenlijk is. We gaan het proberen te ontdekken, want ongetwijfeld zijn er weer vele beleggers die getriggered worden door deze commercial en zullen de banken er weer handig op inspelen.

Fondsinformatie
Fonds: Delta Lloyd Euro Credit Fund
ISIN-code: NL0000286482

Type belegging: mandje van circa 250 in euro genoteerde obligaties.

Doelstelling: Het fonds streeft naar een zo hoog mogelijk rendement bij een aanvaardbare mate van risico.

Toegevoegde waarde: Voor beleggers die gespreid in bedrijfsobligaties willen beleggen in een actief beheerd mandje.

Duration: 4,05 (per 30 juni 2009)

Verhandelbaarheid:  Het fonds wordt genoteerd in Nederland (dat zijn er overigens niet veel meer), waarbij 1 keer per dag wordt gehandeld tegen de intrinsieke waarde.

Dramatisch rendement van obligatiefondsen

In het verlengde hiervan is het aardig het artikel van Freddy van Mulligen van Morningstar te lezen die op 14 september op de site werd gepubliceerd. Het is een open deur, maar zelfs Morningstar maakt melding van het slechte rendement van beleggingsfondsen ten opzichte van de index. Volgens Van Mulligen is het beeld allerminst vrolijk en staat het bestaansrecht van obligatiefondsen op het spel. Want, zo vraagt hij zich af, hoe kan een fonds ooit zijn kostenratio van ongeveer een procent goed maken? Over 10 jaar tijd zijn de prestaties van obligatiefondsen (euro obligaties gediversifieerd) dramatisch, zo heeft hij uitgezocht. Liefst 98% van de obligatiefondsen presteren over deze periode slechter dan de index en dat zelfs met een hoger risico.

We hebben het dan niet eens over alle fondsen die in deze periode zijn opgedoekt of zijn opgegaan in andere fondsen. Je kunt het je niet voorstellen, maar waarschijnlijk is de schade dan nog groter. Uit recent onderzoek van Standard & Poors onder Amerikaanse obligatiefondsen bleek al dat over de gemeten periode van 5 jaar gemiddeld tussen 5 en 10% afvallen. Dat percentage zal over 10 jaar uiteraard nog groter zijn.

Delta Lloyd Euro Credit Fund

Terug naar de kern, het Delta Lloyd Euro Credit Fund. Het fonds belegt uitsluitend in euro obligaties met een minimale rating van BB-. Ook hier wordt tijdens de rit weer afgeweken van de benchmark, zoals we dat zo vaak hebben gezien. Nu is dat de iBoxx Non Sovereigns All Maturities en tot 30 september 2007 was dat de Citigroup Eurobig index (exclusief staatsobligaties). Op deze manier wordt het voor de belegger wel heel lastig om een goede vergelijking te maken.

De kosten

Er wordt volgende de laatste rapportage voor 224 miljoen euro in het fonds belegt en over het eerste halfjaar van 2009 rapporteerde het fonds een Total Expense Ratio (TER) van 0,58% volgens het halfjaarverslag. Ter vergelijking, over heel 2008 bracht het fonds voor 1,02% aan (zichtbare) kosten voor rekening. De kosten van alle radio commercials moeten ergens van betaald worden. Alleen al in het eerste halfjaar van 2009 maakten de marketingkosten voor 29,25% deel uit van de TER. De transactiekosten vallen hier buiten de TER en bedroegen 112.

De portefeuille is dus minimaal eenmaal over de kop gegaan. Tel uit je ‘winst’. Als we bekijken wat het fonds in deze periode verdiende, dan gingen maar liefst 26,72% van de inkomsten op aan kosten. Voor jaar was dat 21,46%, een stijging dus van 5,28%!

Het rendement

Uitgaande van de eigen rapportages van Delta Lloyd behaalde het fonds de afgelopen 5 jaar een gemiddeld jaarlijks rendement van 2,64% terwijl de index 3,67% behaalde. Een jaarlijks negatief verschil van 1,03%, gelijk dus aan de jaarlijkse TER die ten laste gaat van het rendement. Weer een voorbeeld van een obligatiefonds dat helaas geen enkele toegevoegde waarde biedt ten opzichte van de index. Alle beleggers in dit fonds tezamen hebben dus grofweg 11,5 mln euro rendement ingeleverd. Inderdaad Delta Lloyd, hier liggen wij wakker van!

Rating en Risico’s

Er wordt belegd in bedrijfsobligaties met een rating tussen BBB en AAA, waarvan 36,1% is belegd in AAA obligaties. Daarnaast bestaat 3,3% uit obligaties of gerelateerde producten zonder een rating. Het afgelopen jaar is het fonds veel risicovoller gaan beleggen; zo verdubbelde het aantal beleggingen in BBB-obligaties van 7,7% naar 15,6% in 6 maanden tijd.

Wat opvalt is dat wij geen risicomaatstaven hebben kunnen vinden zoals de standaarddeviatie, information ratio, Treynor, Sharpe, Jensen en Fama-attributie. Delta Lloyd zegt te beleggen tegen een aanvaardbaar risico, maar dit is, voor de beleggers althans, niet te controleren.

Transparantie

Er is inzage in de top 10 met de grootste belangen, zoals we ook gewend zijn van andere fondsen. Alle posities, zij het niet actueel, zijn terug te vinden in het halfjaarverslag.

Leesbaarheid rapportages/website

Er is informatie te vinden over dit fonds en de overige fondsen van Delta Lloyd op de site van Delta Lloyd Asset Management. De meest recente factsheet is van 31 juli 2009, niet echt actueel dus. Factsheets van voor deze datum zijn niet meer terug te vinden. Verder zijn de financiële bijsluiter en de jaarverslagen over 2008 makkelijk te vinden. De jaarverslagen zijn goed leesbaar in helder taalgebruik.

Afweging

Pluspunten
-Wij hebben geen pluspunten kunnen ontdekken.

Wij hebben geen pluspunten kunnen
ontdekken

Minpunten

  • Voor een obligatiefonds relatief hoge jaarlijkse kosten.
  • Mandje is niet transparant.
  • Verslaggeving is niet actueel.
  • Slecht rendement ten opzichte van de index.
  • Risicomaatstaven worden niet opgegeven.

niet_doen1Conclusie: Gezien de hoge kosten en de structurele underperformance ten opzichte van de benchmark, voegt dit fonds niets toe aan uw portefeuille.

Ondergetekende heeft geen positie in dit fonds. De redactie heeft geen posities in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Patrick Bontje
Vermogensadviseur bij TOP Capital

Gratis e-mail alert van De Kritische Belegger

Wilt u op de hoogte blijven van de nieuwe productbeoordelingen? Meld u zich dan aan voor de gratis e-mail alert service. Klik hier

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Delta Lloyd Euro Credit Fund goed verhaal?”

  1. Avatar

    Beste,

    Volgens Morningstar is het behaalde rendament over de afgelopen 5 jaar 6,8%
    Dit is beduidend hoger dan in deze revieuw. Hoe kan dat?

    Gr,
    Hans

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *