Top AEX op 5 oktober

Ik ga mijn hoofd op het hakblok leggen door met Gann’s ogen te kijken en te noemen wanneer de Amsterdamse beursgraadmeter een top neerzet en op welk niveau.

Het vorige week geschetste scenario verloopt volgens plan..althans …tot dusver. Het einde van  subgolf 4 nadert ras of is zelfs geplaatst vandaag, waarna ik eigenlijk nog een stevige rally of blow- off (paniekaankopen al dan niet door shortcovering) verwacht, om de stijging vanaf maart 2009 af te ronden. De vorige week genoemde argumenten blijven natuurlijk van kracht.

Sentiment:

Sentimenttechnisch zou het idee van een geplaatste top ‘goed’ aan kunnen voelen. Nadat de FED sprak draaiden immers de aandelenmarkten neerwaarts. Dit kan achteraf inderdaad het slotakkoord van de rally vanaf maart blijken te zijn maar dan zouden de Gann- doelen niet behaald zijn wat ik vervolgens weer opmerkelijk zou vinden.  Want is Gann met zijn accurate koersdoelbepaling inclusief tijd daar niet juist beroemd om geworden? U kunt zich nog inschrijven voor het seminar alwaar u zich kunt overtuigen en verbazen over deze accuratesse.

Hakblok:

Om bovenstaande woorden kracht bij te zetten wil ik vandaag pogen een net zo accurate prognose te geven als Gann deed. Ik wil proberen de top van de Eurostoxx 50 (cash- index) in zowel de prijs als tijd te bepalen conform telling AEX die ik hieronder nogmaals laat zien.

Technische analyse van de AEX op 25 september 2009 op dagbasis
Technische analyse van de AEX op 25 september 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ik pretendeer niet dat het zo moet, maar ga van de bestaande gegevens uit en kom dan tot de volgende conclusie /prognose.

Het ideale koersdoel van de DJ Eurostoxx 50 ligt tussen 2.936 en 2.942. Idealiter wordt het 2.942. De ideale datum van behalen hiervan is 2 of 5 oktober. Uitloop naar 9 oktober mag.

Voor de corresponderende koersniveaus voor de AEX, zie het artikel van vorige week.

Welnu, mijn hoofd ligt op het hakblok. Nu maar hopen dat de beul me goedgezind is.

Vervolgscenario:

Uitgaande van de idee dat de top er binnen twee weken staat, wat dan?

De meningen daarover lopen ,zoals altijd, weer ver uiteen. Van een kleine buy the dip tot een regelrechte crash. Ik heb er duidelijk omlijnde ideeën over en ben doende de portefeuilles van de relaties fors te verbouwen, inclusief valutabeleid. Vergeet nooit dat kapitaalsbehoud het eerste is wat een vermogensbeheerder in acht moet nemen en die rol vervul ik zeer serieus. Het past niet in deze column om in detail in te gaan op mijn gevoerde beleid, maar geïnteresseerde beleggers kunnen altijd contact opnemen. Middels onderstaande link heeft u in een paar seconden contact gelegd.

Ik wil wel kwijt dat verschillende beleggingscategorieën behoorlijk volatiel worden nu. Denk aan goud, rente, olie. Ook zijn er interessante koopwaardige commodities te vinden. Kortom, de meeste beleggers denken in risico’s maar er zijn ook kansen hoor, altijd! Het gaat om de afweging risico/rendement, niks meer of minder.

Tip:

We leggen een shortpositie DJ Stoxx 50 in op 2.942 (geen future, maar cashprijzen) in het boek. Wie weet worden we uitgevoerd volgende week vrijdag.

Zowel ondergetekende als de redactie hebben geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp


13 gedachten over “Top AEX op 5 oktober”

 1. Ik vind het zeer lefhaftig om een conrete voorspelling te doen wat betreft de top vd beurs.

  Ik ga deze voorspelling helemaal volgen en zal er ook naar handelen deze keer.

  3x is scheepsrecht zullen we maar denken.

 2. Beste Cees,

  Ik zie of moet ik zeggen ‘zag’ het ook zo voor volgende week.
  Zijn we niet te ver doorgeschoten in golf 4 namelijk ? Indien niet, tot hoever zouden we nog mogen dalen zodat je scenario van een hogere top geldig blijft

  Dank voor jouw reactie

 3. Is het (zonne energie) aandeel uit de ’tip” een koopwaardig aandeel voor de lange termijn of slechts een speculatieve korte termijn mogelijkheid?

 4. @ Bart: Een slot onder 300 (cash)mag theoretisch niet meer in mijn scenario.
  @ Luc: De ‘zonne-energie tip’ is geen trade, maar belegging voor middellange tot lange termijn. Bedankt voor de tip, we zullen daar een volgende keer duidelijker over zijn.

 5. @Cees
  Ik vind het wel ‘stoer’ om je hoofd op het hakblok te leggen (http://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/top-aex-op-5-oktober#post-373).
  Wel lastig dat je dan omlaag kijkt terwijl je het over een top hebt..;-)
  Aan de andere kant zou dat symbolisch kunnen zijn voor het ‘verwachte feit’ dat het vanaf die top hard kan gaan. Maar ja, wat schieten we nu met al dat voorspellen op?
  Je verwachte top zou qua datum samenvallen met een (inversie van een bodem) in de tides. Dat zou wel passen als de inversies nog doorzetten. We zullen het afwachten. En de beulen zelf…die hebben waarschijnlijk geen verwachting…en hebben het dan ook nooit fout/goed…

 6. Kribel,

  Ach, stoer, zo zie ik het niet. Je hebt een aantal variabelen die, als ze inderdaad gaan als je NU denkt, fors toegevoegde waarde op kunnen leveren.

  Maar ja, een kink in de kabel onderweg schudt dat kortetermijn denken al snel door elkaar, waardoor die visie snel achterhaald wordt. Vandaar dat TA afhankelijk van voortschrijdend inzicht is en al helemaal als je het over zo’n korte termijn hebt.

  Je opmerking (wel lastig etc) begrijp ik niet zo. Je bedoelt dat we nu nog dalen? Ook dat hoort erbij en maakt het misschien nog opmerkelijker als die topvorming er toch komt.

  Wat je opschiet met al dat voorspellen is helemaal afhankelijk van hoe je ermee omgaat. De ‘beulen’ onthouden een scenario en klaar. Komt het uit ben je goeroe en zoniet wordt je geslacht. Zoals zo vaak gezegd, er zijn veel wegen die naar Rome leiden en dat geldt ook voor de schier oneindige reeks van (combinaties van)correcties, die als je EWT bestudeert je al snel doen duizelen. Ik wil er maar mee zeggen dat hoe korter de beleggingshorizon van studie is, de groter de foutkans (allerlei zijwegen om doel te bereiken) is.

  Over de tides weet ik niets, wat ik wel zag is dat de door mij gehanteerde cycles recent ook invers gingen, die eindigen op 9 oktober. Vandaar mijn idee dat dit proces tot 9 oktober mag duren.

  En de beulen: Tja, die zijn er altijd en zullen altijd blijven, niks nieuws onder de zon. De beul heeft meestal idd geen mening en kan dus ook niet fout zitten. Maar goed, beulen zijn van oudsher ook niet de mensen die wordt gevraagd na te denken, ze moeten alleen die bijl hanteren 🙂

 7. @Cees
  Misschien is het zo duidelijker:

  Wel lastig dat je omlaag kijkt, als je letterlijk je hoofd op het hakblok legt, terwijl je het over een top hebt..die je wilt zien aankomen…;-)

 8. Kribel,
  Ik begrijp uit het forum dat je een scalper wilt zijn, elke low en high pakken. Dat is prima, maar daar is mijn analyse niet op gebaseerd natuurlijk.
  Ik gaf vrijdag aan dat de golf 4 mogelijk zelfs af kon zijn, waarmee ik aangaf dat, mede gelet op 300 als steun, we dichtbij voor een draai moesten zijn opwaarts.
  Anyway, het ziet er naar uit dat mijn prognose niet meteen naar het land der fabeltjes wordt verwezen. Dit zou de start van golf 5 moeten zijn. Koersdoelen weet je 🙂

 9. Ben niet een van kopen en verkopen. Heb je geen aandelen als ze dalen , heb je ook geen aandelen als ze stijgen. (Kostolany) Bij een daling , zoals vorig jaar , gewoon meer bijkopen . Stijgt de markt ook gewoon kopen, wegleggen en genieten van het dividend en het leven.

 10. Onno, mag ik toch wat nuanceren? Dat je moet genieten van het leven staat buiten kijf. Voor het overige klinkt het ook heel aannemelijk, ware het niet dat je uitgaat van vaste variabelen zoals dividend en what comes down must go up.

  Ten eerste valt op dat het met het dividend historisch gewoon slecht gesteld is. Uitzonderingen daargelaten is het dividend nu historisch laag, vooral in VS. Verder is het ook misschien wel een beetje van belang te kijken met welke tijdshorizon belegd wordt. U doet er gemakkelijk over, maar ik denk dat de Japanners daar anders over denken. Vooral degenen die eind jaren 80 hadden gekocht.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.