Wij hebben eerder artikelen over emoties en beleggen geschreven. Het kan u veel geld kosten. Het goed en juist inschatten is een hele tour de force. Als daar ook nog emoties bij komen kijken, dan is dat zeker voor de particuliere belegger bijna een onmogelijkheid. Het verkeerd inschatten van de markt kost vooral de particuliere belegger veel geld, veel meer dan tot nu toe was aangenomen. Steeds opnieuw blijkt dat in tijden van grote onrust de particuliere belegger of te vroeg of te laat uit de markt stapt. Veel beleggers misten de markt van 2014, omdat ze te vroeg uitstapten. En zo zijn er talloze voorbeelden aan te halen over de laatste 15 jaar en ook nog daarvoor!
Het blijkt dat we meer in de greep van onze emoties bij beleggen zijn dan we nu denken.
Vanuit evolutionair oogpunt is het menselijke brein toegerust om in het wild te overleven dan om een portefeuille te beheren. Het is niet verrassend dat primaire emoties rond angst, competitie en beloningen de rationele besluitvorming kunnen aantasten. Recente experimenten die de hersenactiviteit meten met behulp van magnetische resonantie beeldvorming (MRI) en elektro-encefalografie tonen aan dat winst hetzelfde pleziercentrum activeert als bij voedsel, drugs en seks.
Het in toom houden van die emoties en impulsen kan ons helpen hun schadelijke potentieel te beperken, zegt Robert Stammers, directeur van beleggersbetrokkenheid van het Future of Finance-team van het CFA Institute. “Als je eenmaal begrijpt wat je verleidingen en vooroordelen zijn, kun je beginnen met het plaatsen van muren rond dat gedrag.
Minder emotie is meer rendement ! Wacht niet langer en beleg als een professional ! Beleg via automatische beleggingssystemen! KLIK HIER voor meer informatie.
De klassieke economie berustte lange tijd op de veronderstelling dat marktdeelnemers zich rationeel gedragen. Hun drijfveer is eigenbelang en dat leidt naar optimale resultaten. Maar er is altijd een grote kloof geweest tussen theorie en praktijk, Mensen gedragen zich niet altijd rationeel en laten zich leiden door hun emoties.. Dit heeft geleid tot de gedragseconomie, een jong onderzoeksgebied dat de kloof probeert te overbruggen tussen economische doctrine en reële inconsistenties, door rekening te houden met menselijke emotie. Het heeft termen ontwikkeld aan wat nu algemeen erkende vooroordelen zijn die de beleggingsprestaties kunnen ondermijnen. Bevestiging vooroordeel , bijvoorbeeld, dat is wanneer beleggers slechts op zoek zijn naar wat hun visie bevestigt. In dat verband is de televisieserie “Dat had je gedacht” interessant om naar te kijken. Verliesaversie verhoogt ondertussen de psychologische impact van een beleggingsverlies tot ongeveer het dubbele van dat van een vergelijkbare winst. ”
Aandelen van bedrijfsnamen en tickersymbolen die gemakkelijk uit te spreken zijn, hebben de neiging hebben beter te presteren dan die moeilijk uit te spreken zijn, terwijl al het andere gelijk is. “We hebben een grotere affiniteit met dingen die we kunnen uitspreken en waar we mee omgaan”, zegt Lisa Kramer, professor aan de Universiteit van Toronto die gespecialiseerd is in gedragseconomie. “Je wordt aangetrokken door het vertrouwde.”
Deze psychologische verschijnselen vormen een echte kostenpost voor mensen die proberen te sparen voor hun pensioen. Marktgegevens laten zien dat particuliere beleggers achterblijven bij de bredere markt. Auteur Carl Richards bedacht de term ‘gedragsgat’ – het verschil tussen wat beleggers moeten doen en wat ze feitelijk doen. De Amerikaanse robo-adviseur Betterment heeft onlangs onderzoek opgesteld om deze kloof te kwantificeren en constateerde dat beleggers gemiddeld tussen 1,4 en 4,3 procent aan jaarlijks rendement missen vanwege hun emoties.
Wilt u beter traden? Wij bieden u een persoonlijke cursus aan waarin wij uit de doeken hoe u beter kunt beleggen. KLIK HIER voor meer informatie
Een studie uitgevoerd aan het California Institute of Technology suggereert dat succesvolle handelaren vaak een hoge mate van emotionele regulatie hebben, wat hen helpt de impuls te vermijden om zich aan de kudde te conformeren. In feite zou het kunnen helpen om helemaal geen emoties te hebben. In 2005 onderzocht een onderzoeksteam van de Carnegie Mellon University, Stanford en de University of Iowa het investeringsgedrag van een groep mensen met schade aan het deel van de hersenen dat verband houdt met emoties. Deze verwondingen lieten hen minder goed in staat gevoelens als angst te ervaren terwijl ze de basisintelligentie intact hielden. In een investeringsspel namen deze proefpersonen betere beslissingen en veredienden ze meer geld dan degenen met onbeschadigde hersenen. De emotioneel onderdrukte deelnemers werden minder beïnvloed door eerdere winsten en verliezen bij het maken van vervolgtransacties.
Minder emotie is meer rendement ! Wacht niet langer en beleg als een professional ! Beleg via automatische beleggingssystemen! KLIK HIER voor meer informatie.
Profiteren van inzichten
Hoe kan de gemiddelde belegger profiteren van dergelijke inzichten? Je kunt beginnen door je emotionele neigingen van tevoren te identificeren en zelfs een wantrouwen jegens hen te koesteren. Je kunt ze beschouwen als een contra-indicator. “Opwinding wordt een signaal dat het tijd is om te overwegen om te verkopen, terwijl angst hen vertelt dat het misschien tijd is om te kopen.”, aldus financieel columnist Jason Zweig in zijn boek Your Money & Your Brain.
Er zijn talloze gedragsmatige valkuilen waar beleggers gevoelig voor zijn: ze hebben te veel waarde gehecht aan recente gebeurtenissen; ze worden verleid door gemakkelijke verhalen; ze lopen in kuddes; ze schrijven successen toe aan hun eigen talenten en mislukkingen aan krachten buiten hun controle. Mensen moeten weten wat hun eigen vooroordelen zijn, wat hun eigen tekortkomingen zijn, zodat ze kunnen leren om ze te vermijden.
[alert type=”info” icon-size=”normal”]Wij bieden u een gratis rapport aan met de 10 valkuilen van beleggen. U kunt het hier bestellen: KLIK HIER[/alert]
Start met Automatisch Beleggen
Tijdens de coronapandemie is het aantal vrouwelijke beleggers in Nederland flink gegroeid: 33% van de huidige vrouwelijke beleggers is in de afgelopen twee jaar begonnen met beleggen.
Niet alleen nieuwkomers op de aandelenmarkt houden zich bezig met de vraag in welke verhouding aandelen en obligaties moeten worden gecombineerd in een portefeuille.
Uit een onderzoek van Allianz Global Investors blijkt dat nieuwsgebeurtenissen de beslissingen van fondsbeleggers veel minder beïnvloeden dan verwacht.
De internationale financiële markten zijn niet echt van hun a propos gebracht door de uitbraak van het coronavirus.