Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Beleggen als een miljonair

In een tijd waar iedereen op de centjes moet letten neemt het vermogen van de rijken van de wereld, de high net worth individuals (HNWI’s) juist toe. HNWI’s zijn mensen met een vrij belegbaar vermogen van $ 1 miljoen. Hun aantal is eveneens flink gestegen. Dat blijkt uit het World Wealth Report 2010 van Merrill Lynch en Capgemini.

Het aantal rijken is met 17.1% toegenomen tot 10 miljoen in 2009. Hun gezamenlijke vermogen dikte 18,9% tot $39.000 miljard.De rijken onder de rijken (Ultra-HNWIs) zagen hun gezamenlijke vermogen met 21,5% aandikken. Daarmee hebben ze het dramatische jaar 2008 bijna achter hen gelaten waarin zij een verlies van 24% incasseerden.

Regionaal

Noord-Amerika blijft de regio met het hoogste aantal rijken. (31% van totaal) Azië-Pacific is flink in opkomst en telt voor het eerst 3 miljoen rijken. Daarmee komt deze regio op gelijke hoogte met Europa. Het vermogen van de rijken in Azië-Pacific is met 30,9% gestegen tot $9.700 miljard en stijgt daarmee boven het vermogen van de Europese rijken uit.

Voorkeuren

Sommige HNWI’s gaven aan dat zij op zoek gaan naar “passie-beleggingen” (luxe goederen) als verzamelobjecten. Zij willen daarmee beleggen in objecten die een lange termijn waarde hebben.

Assetallocatie

De rijken geven de voorkeur aan beleggingen met een voorspelbaar rendement en cashflow. Zij beleggen meer in vastrentende waarden en markten die buiten hun eigen regio liggen om een hoger rendement te halen en geografisch te diversificeren. Het belang van aandelen (29%) is gestegen terwijl kasgeld (17%)licht is afgebouwd. Circa 31% werd gestoken in obligaties. Ook werd 18% in onroerend goed geïnvesteerd. Slechts 6% ging in alternatieve beleggingen zoals gestructureerde producten, hedgefunds, derivaten, grondstoffen en durfkapitalisten.

Beleggen als een miljonair

De verdeling van het vermogen van de rijken over de verschillende beleggingen is voor de meeste particulieren onbereikbaar. Volgens Robert Powell is het mogelijk hen na te doen.

De rijken der aarde zijn dus niet de risiconemers als voorheen. Het zijn juist particulieren met een klein vermogen die risicovollere posities innemen zodat de kloof tussen hen uiteindelijk groter wordt. Zie ook mijn artikel: Wie dobbelt er op de aandelenmarkt? Een van de redenen is naast te weinig vermogen ook ongeduld om de cycli van de beurs uit te zitten.

Nu de assetallocatie van de rijken gezien heeft kunt u afhankelijk van uw eigen risicoprofiel ook hen nadoen via beleggingsfondsen en trackers. (ETF)

Volgens George Padula, vermogensbeheerder bij Back Bay Financial Group kunt u de volgende fondsen kopen:

Absolute Opportunities Fund, een multi-manager fund;
Rydex Managed Futures Fund, (valuta en grondstoffen);
Hussman Strategic Growth,hedgefund
Caldwell & Orkin Market Opportunity Fund, een long/short aandelenfonds.

Alternatieve beleggingen en onroerend goed hebben een lage correlatie met aandelen en kunnen dus meer spreiding in uw portefeuille aanbrengen.

Niet alleen Oranje

In de praktijk wordt onevenredig de blik gevestigd op de eigen aandelenmarkt. In Nederland is dat dus de AEX. Vanuit psychologisch oogpunt is het begrijpelijk: “wat de boer niet kent die eet hij niet” is het gezegde. Daarnaast speelt onwil en onkunde een rol. Sommige beleggers zijn domweg niet bereid om zich erin te verdiepen.

Uit het rapport komt echter naar voren dat de rijken ook een aanzienlijk deel van hun vermogen in het buitenland beleggen. Een internationaal indexfonds kan rendementverhogend werken.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *