Mysterie van BIS Goud Swap

De nodige mysterie is ontstaan omtrent de BIS swap van 349 ton goud met een of meerdere banken. Het is nog steeds niet duidelijk wat of wie de tegenpartij van de BIS was.

De eerste geruchten die naar de markt sijpelden van potentiële banken, waren een of meerdere noodlijdende Zuid-Europese centrale banken, aangezien zij over de nodige goudreserves beschikken. Griekenland, Spanje en Portugal bezitten respectievelijk 112.2, 281.6 en 382,5 tong goud, waardoor Portugal meteen als de tegenpartij werd beschouwd in de financiële middens.

Maar een analist van UBS had uitgezocht dat dit in principe weinig zin had voor een of meerdere van de betreffende centrale banken, omdat ze beperkt zouden zijn wat ze met hun cash opbrengsten kunnen doen. Vervolgens werd er weer maar eens gewezen in de richting van het IMF, die zich openlijk in de markt begeeft als verkoper van z’n goudreserves.

Jim Sinclair, een gerenommeerde goudkenner, hechte weinig geloof aan een IMF-swap. Hij vermoedde dat de bewoording ‘swap’ verwisseld was met ‘lease’, een onderlinge overeenkomst die centrale banken wel meer met elkaar afsluiten omtrent hun goudreserves om de balans te hefbomen.

Maar ook deze redenering van Jim Sinclair werd de dag erop de kop ingedrukt door de BIS, die in een email verklaarde dat er daadwerkelijk een goud swap werd afgesloten, niet met centrale banken maar met een of meerdere commerciële banken!

Volgens Adrian Douglas van GATA is er dus uiteindelijk sprake van een tripartite in de BIS goud swap deal, wat nog extra mysterie toevoegt aan het hele verhaal. De commerciële bank of banken hebben een swap met een of meerdere centrale banken afgesloten, om vervolgens weer een swap aan te gaan met de BIS… Kan u nog volgen? 🙂

Wij wilden nog een ander ideetje opwerpen in het mysterieuze BIS Goud Swap verhaal.

De opbrengsten, namelijk 14 miljard dollar, zouden aardig van pas komen als financiële injectie voor het noodlijdende BP. De geruchten dat het sovereign wealth fund van Abu Dhabi een substantieel belang in de Britse oliemaatschappij gaat nemen worden steeds hardnekkiger.

Het is algemeen bekend dat, naast de Westerse centrale banken, de SWF’s de grootste individuele houders van goud zijn.

To be continued…

Bron: www.slimbeleggen.net

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van alle artikelen die op deze site worden gepubliceerd, raden wij u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wat is uw mening? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Goudforum: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/goud/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.