Geen krach en geen rally

Het verloop van de aandelenmarkten krijgt steeds meer contouren die duiden op een consolidatie. Felle dalingen en herstel binnen een bepaalde bandbreedte, dat zijn de kenmerken van een consolidatie en deze kunnen lang aanhouden. Op korte termijn lijkt de AEX bezig met het vormen van een tussentijdse top, dit impliceert dat er na een reactie nog wat stijging verwacht wordt. Vandaag een beeld hoe de markt zich kan gedragen binnen een consolidatie.

AEX TA 13 juli 2010 Mogelijk verloop van een ABC
AEX TA 13 juli 2010 Mogelijk verloop van een ABC

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Een ABC of een ABCDE

Het zal velen om het even zijn, maar mensen die enige kennis van het EWP hebben weten gelijk wat ik bedoel. Het is geen geheimtaal met vreemde codes maar een aanduiding van een correctieve beweging waarin de aandelen zich sinds april bevinden. De eerste variant is een simpele correctie waarbij we nu, als we dat nu op de AEX projecteren, in de C zouden zitten.

Een nieuwe fase van koersstijgingen is te verwachten zodra deze daling van golf C compleet is.

Hoewel deze variant nog steeds actueel is en de komende weken een fikse daling kan  veroorzaken, wil ik vandaag een alternatief behandelen.

Dit alternatief gaat uit van een meer gematigde daling met daarin soms felle bewegingen. Dit proces, ook wel een wig of een driehoek genoemd, kan een hele tijd aanhouden. Het voordeel is dat vrijwel zeker een uitbraak in de richting van de trend volgt, en deze trend is sinds maart 2009 stijgende. Het nadeel is dat de vorming van een driehoek of een wig lange tijd in beslag kan nemen voordat een dergelijk patroon compleet is.

AEX TA 13 juli 2010 Mogelijk verloop van een driehoek
AEX TA 13 juli 2010 Mogelijk verloop van een driehoek

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX TA 13 juli 2010 Mogelijk verloop binnen een wig
AEX TA 13 juli 2010 Mogelijk verloop binnen een wig

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Wat kunnen we er mee

Voor alle duidelijkheid, de markt heeft nog geen keuze gemaakt of het een ABC correctie gaat worden of een driehoek- wig patroon. Gezien het recente verloop houd ik rekening met een wig of driehoek in ontwikkeling. Het innemen van posities in een dergelijke situatie is lastig te timen maar in grote lijnen zal de markt fluctueren tussen 300-290 aan de onderkant en 325-335 aan de bovenkant. Men kan dus onderin de bandbreedte long en boven in de bandbreedte short gaan. Het is echter wel noodzakelijk om een wat ruimere stop-loss te hanteren.

Conclusie

Hoewel de mogelijkheid van een C golf in ontwikkeling nog actueel is, tekenen zich steeds meer contouren af die duiden op de vorming van een consolidatie. Dit kan dus inhouden dat we de komende periode blijven fluctueren tussen  300-290 aan de onderkant en 325-335 aan de bovenkant. Dit is voor traders een aardige markt, terwijl dit voor de beleggers als een rustperiode gezien wordt,  waarin er niet veel is te beleven.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van alle artikelen die op deze site worden gepubliceerd raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wat is uw mening? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.