China fors in Japanse obligaties

China heeft voor een recordbedrag van 694,8 miljard yen (6,2 miljard euro) aan Japanse staatsobligaties gekocht in mei, meer dan het dubbele van de eerste vier maanden, zo maakte het Ministerie van Financiën bekend. In de eerste vier maanden van dit jaar kocht China voor 541 miljard yen aan Japanse staatsobligaties, twee maal het voorgaande record van 252,8 miljard over het gehele jaar 2005.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 4,15%. De bredere Topix steeg met 3.64%.
  • De yen verzwakte 2,05%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 1,59% steeg.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,20 naar 1,32 euro (10,00%).

De Nikkei is hoger de week uitgegaan en heeft de grootste stijging op weekbasis van het jaar laten zien. Vorig week waren beleggers bezorgd voor een double dip, nadat Amerikaanse cijfers over de arbeids- en huizenmarkt tegenvielen. Deze week hadden beleggers meer trek in risico en stapten in de laatste handelsdagen weer in aandelen, nadat het aantal werkloosheidsuitkeringsaanvragen in de VS lager lag dan verwacht.

Aantal faillissementen gedaald

Het aantal faillissementen in Japan is in het eerste halfjaar van 2010 met 16,9% gedaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het is de eerste daling van een halfjaarperiode in vijf jaar.

Japanse regering zet in op CO2-reductie in eigen land

De Japanse regering heeft aangekondigd geen emissierechten voor het uitstoten van broeikasgassen (CO2) meer te zullen kopen van het buitenland. In plaats daarvan wil de overheid de eigen milieu-industrie en werkgelegenheid stimuleren door Japanse bedrijven in eigen land te bewegen minder CO2 uit te stoten. Japan heeft sinds het ondertekenen van het Kyoto Protocol voor 150 miljard yen (1,34 miljard euro) aan emissierechten gekocht. In de portefeuille hebben wij een mandje van groene bedrijven die ongetwijfeld zullen kunnen profiteren van het bovengenoemde voornemen.

De Japanse bank SMFG, in portefeuille, is van plan tot een bedrag van $5 miljard uit te geven voor een aandeel in een Amerikaanse bank. SMFG heeft zichzelf tot doel gesteld om 30% van de winst uit het buitenland te behalen.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.