AEX: vijf voor twaalf

Het lijkt op dit moment erg simpel en misschien is het ook wel zo simpel. Belangrijke aandelenindices bewegen rond cruciale niveaus, belangrijke voortschrijdende gemiddelden suggereren dat er zwakte aankomt en dat notabene allemaal rond ‘de’ en toevallig ook mijn verjaardag van de 13e juli. Immers, zagen we vorig jaar geen significante low op die datum? Het kan nu toch gewoon een high zijn?

Wint Nederland WK?

In hoeverre een WK- overwinning van Nederland het optimisme kan voeden valt nog maar te bezien.  Als het aan de onderzoekers ligt zal een WK- overwinning van Nederland een stevige consumentenimpuls te zien geven. Prima, maar wat zegt dat dan over de andere indices? Of is de AEX opeens wereldleider als het gaat om richting van aandelenmarkten?

Een spannende week lijkt dus aan te breken. Marktvorsers van faam hanteren een golftelling waar je het spontaan koud van krijgt, zo negatief. Ik ben dan altijd wel benieuwd wat het nieuws dan zal worden om zo’n duikvlucht in te zetten.

Nasdaq geeft waarschuwing voor zwakte

Op dit moment is er qua ‘evenwicht’  nog niets aan de hand waar het gaat om de Stoxx 50 bijvoorbeeld. Maar de Nasdaq is minder sterk en dat vind ik toch niet prettig, want die geeft in relatieve zin wel een waarschuwing af nu.

10-jaarsrente Duitsland gaat stijgen

Wat me nog het meest intrigeert is de rente- ontwikkeling van het 10-jaars Duitse papier, de toonaangevende rentepijler van Europa. Vandaag zakt ze door een belangrijke steun heen namelijk. Op dit moment beweegt ze rond 128.65 (september future), die heel bepalend zal zijn als we er stevig onder duiken komende dagen. Daarnaast is het opvallend te zien dat er een 6 maands cyclus valt waar te nemen in de maanden juni en december. Natuurlijk zal het nooit 100% accuraat zijn,maar het is wel opvallend dat rond deze maanden ‘beweging’ op gang komt. Ik schreef er al eerder over, volgens mijn Gann- methode zal de rente fors gaan stijgen, althans, de eerste contouren, na het behalen van de koersdoelen, zijn zichtbaar.

Waarom zal rente stijgen?

En dan rijst de vraag bij mij: Waarom zal de rente stijgen? Omdat er nieuwe problemen met landen naar buiten komen met gapende financieringstekorten waardoor de staatskas enkel met hogere rente gefinancierd kan worden? Of omdat door hitte en droogte oogsten van tarwe, soja etc verpieteren, wat een sterk prijsopdrijvend effect = lees inflatie, gaat krijgen. Of gaat het economisch gewoon zo goed dat het gewenst is inflatie in te gaan prijzen. Wie het weet mag het zeggen.

Technische analyse lange rente 9 juli 2010
Technische analyse lange rente 9 juli 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

BP:

BP heeft vooralsnog geluisterd naar het eerder besproken evenwicht van 27-.. Ik vermoed dat met de kennis van nu de derde subgolf van 5 is beëindigd en de 4e reactiegolf opwaarts onderweg is. Vervolgens zal nog een slotakkoord komen in de 5e golf, wat theoretisch een dubbele tot licht hogere bodem kan worden rond 27. Het is nog prematuur allemaal, fors lager kan en mag ook.

Technische analyse BP 9 juli 2010
Technische analyse BP 9 juli 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

AEX:

Het aloude niveau van 322 blijft maar terugkeren, ik schreef er maanden geleden al over. Ook nu zal het neerwaarts uitnemen van dit niveau een belangrijk startschot  kunnen zijn voor verdere daling richting 300. Ik neem dat zeer serieus dan, want ik verwacht dat dit de correctie kan worden naar fors lagere niveaus later dit najaar. Tot die tijd, dus afwachten. Immers de factor TIJD gaat nu zwaar wegen in het beslisproces. Ik neem shortposities in onder 322 indien volumes bij zo’n doorbraak fors toenemen.

AEX TA 9 juli 2010
AEX TA 9 juli 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Ook een mening over de beurzen? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder

Meer informatie over de analist kunt u vinden op:http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

1 gedachte over “AEX: vijf voor twaalf”

  1. in Afrika gooit de medicijnman al eeuwenlang een handvol kippebotjes op de grond om de ligging daarna uitgebreid van commentaar te voorzien. Altijd gaat het over allerhande bedreigingen.
    Ben benieuwd wat er 13 juli gaat gebeuren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.