Amerikanen blijven bar slechte beleggers. handelen op emoties kost veel rendement. Het goed en juist inschatten is een hele tour de force. Als daar ook nog emoties bij komen kijken, dan is dat zeker voor de particuliere belegger bijna een onmogelijkheid. Het verkeerd inschatten van de markt kost vooral de particuliere belegger veel geld, veel meer dan tot nu toe was aangenomen. Dat alles blijkt uit de editie van the Quantitative Analysis of Investor Behaviour van onderzoeksbureau Dalbar. Dit bureau heeft onderzoek gedaan naar het gedrag van beleggers in de VS in (aandelen)fondsen. Uit dit onderzoek blijkt zonneklaar dat de particuliere belegger veel minder resultaat en rendement behaalt dan voor de hand ligt. Zo liet de S&P 500 in 2014 een groei zien van 13,69%. De gemiddelde particuliere belegger in aandelenfondsen scoorde echter maar een rendement van 5.5%.
Bent u een (beginnende) belegger ? Voorkom fouten en vraag gratis het rapport “de tien valkuilen van beleggen aan”: KLIK HIER
Het jaarlijkse onderzoek laat opnieuw slechte rendementen zien. De gemiddelde particuliere belegger in aandelenfondsen presteerde 4,7% slechter dan de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500. Terwijl de markt een winst boekte van 11,96%, maakte Joe Sixpack slechts 7,26%. Ook op obligaties ging hij nat: De obligatiemarkt presteerde 2,65% terwijl de gemiddelde beleggers slechts 1,23% maakte. Het 20-jarige rendement op de S&P 500 was 7,68%. Een typische Amerikaanse belegger boekte slechts 4,79%.
Het achterblijven in 2017 heeft rechtstreeks te maken met het psychologische gedrag van individuele beleggers. Ondanks de aanhoudende retoriek over ‘buy and hold’ is de realiteit dat beleggerspsychologie het grootste obstakel is voor succes op lange termijn.
“De retentiegraadgegevens voor beleggingsfondsen in aandelen en obligaties wijzen er op dat beleggers niet de geduldige en langetermijnvisie hebben om nog veel langer dan vier jaar in een fonds te beleggen. Elke paar jaar in en uit beleggingen springen is geen voorzichtige strategie, omdat beleggers simpelweg niet in staat zijn om correct te bepalen wanneer ze dergelijke stappen moeten nemen. “, aldus Dalbar.
Er zijn drie redenen waarom de rendementen achterblijven: Het belangrijkste is psychologisch (50%) en de andere twee vloeit voort uit het gebrek aan kapitaal. Hoewel kosten een belangrijk onderdeel zijn van het rendement, zijn emotionele fouten veel belangrijker. Enkele van deze zijn:
Verliesaversie: de angst voor verlies leidt tot een terugtrekking van kapitaal in de slechtst mogelijke tijd. Ook bekend als ‘paniekverkopen’.
Kuddegedrag: volgen wat iedereen doet. Leidt tot “hoog kopen / laag verkopen“.
Deze twee gedragingen werken over het algemeen samen, waardoor beleggersfouten ontstaan. Naarmate de markten stijgen, worden individuen ertoe gebracht te geloven dat stijgende koersen voor onbepaalde tijd zullen aanhouden. Hoe langer de stijgende trend aanhoudt des te euforisch beleggers worden. Bij een correctie is er eerst het geloof dat het een “koop de dip kans is”. Naarmate de koersen verder dalen kruipt de angst in de markt tot een punt beleggers massaal aan het verkopen slaan.
We zijn allemaal mensen met emoties. Het is vrijwel onmogelijk deze uit te schakelen Dat is waarom goede beleggers strikte regels hebben die zij volgen om de emoties te verminderen. Wij bieden als website automatische beleggingssystemen aan om zonder emotie te beleggen. KLIK HIER voor meer informatie