AI helpt beleggers beter en sneller keuzes te maken

Beleggen is een kunst en een wetenschap. Het vereist kennis, vaardigheid, intuïtie en soms ook een beetje geluk. Maar wat als u een extra hulpmiddel zou hebben om u te helpen bij het nemen van slimme beleggingsbeslissingen? Een hulpmiddel dat gebruik maakt van de kracht van artificial intelligence (AI) om u te voorzien van waardevolle inzichten, adviezen en aanbevelingen? Een hulpmiddel dat u tijd kan besparen, stress kan verminderen en uw rendement kan verhogen ? Dat hulpmiddel bestaat al en het heet ChatGPT.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een innovatieve AI-tool die beleggers kan helpen bij het beheren van hun portefeuilles. Het kan met u communiceren via tekst of spraak en u informeren over de laatste marktontwikkelingen, trends en kansen. ChatGPT kan ook suggesties geven over welke aandelen, fondsen of cryptovaluta u zou moeten overwegen. Daarnaast leert ChatGPT voortdurend van uw voorkeuren, doelen en risicoprofiel en past het zich aan uw stijl en strategie aan. Het is ontworpen om een persoonlijke beleggingsassistent te zijn, die altijd beschikbaar, betrouwbaar en vriendelijk is.

Het gebruik van geavanceerde algoritmen gebaseerd op natuurlijke taalverwerking (NLP) en machine learning (ML) stelt ChatGPT in staat om menselijke taal te begrijpen en te genereren, waardoor het zinvolle interacties kan aangaan en waardevolle feedback kan geven.

  • 14% van de Nederlandse particuliere beleggers zet AI in bij het beheren van hun portefeuilles
  • 29% geeft aan open te staan voor toekomstig gebruik van AI bij beleggen, terwijl 40% aangeeft er tegen te zijn
  • Als redenen voor gebruik van AI om beleggingen te beheren noemen beleggers tijdsbesparing en hulp bij het maken van betere keuzes

14% van de Nederlandse particuliere beleggers gebruikt artificial intelligence (AI) tools zoals ChatGPT om beleggingskeuzes te maken. Dat blijkt uit de resultaten van het meest recente Retail Investor Beat-onderzoek van sociaal investeringsplatform eToro onder 10.000 particuliere beleggers verdeeld over 13 landen (waarvan 500 Nederlandse beleggers). Daarnaast zegt 29% van de Nederlandse beleggers open te staan voor technologie die helpt bij het maken van beleggingskeuzes. 40% geeft aan hier tegen te zijn.

De resultaten volgen na acht explosieve maanden op gebied van AI, met onder andere de lancering van ChatGPT afgelopen november die grote interesse wekte en ook de aandacht van beleggers trok.

Van de 43% Nederlandse particuliere beleggers die ofwel al gebruik maken van ChatGPT of soortgelijke AI-tools of die open staan voor het gebruik ervan, zegt het merendeel (66%) zelfs open te staan voor het idee om AI in de toekomst voor hen te laten handelen.

Over de resultaten zegt eToro marktanalist Jean-Paul van Oudheusden: “Het is geen verrassing dat early adopters van AI-tools deze ook inzetten voor beleggen. Tegelijkertijd is het belangrijk voorzichtig te zijn, de technologie is verre van foutloos en kan natuurlijk niet verantwoordelijk worden gehouden voor verkeerde keuzes. Dat de technologie niet zaligmakend is blijkt ook uit de eerste AI-gestuurde ETF die aanzienlijk ondermaats presteert.”

Van de respondenten die aangeven AI te willen gebruiken, zegt bijna de helft dat ze geloven dat AI de toekomst van beleggen is (48%). Daarnaast noemt 44% tijd besparen als belangrijk argument voor het gebruik van AI-tools. 35% zegt betere beslissingen te kunnen met maken met behulp van AI. Van de beleggers die AI wil gebruiken denkt 31% dat AI betere beleggingskeuzes kan maken dan een fondsbeheerder.

Uit het meest recente Retail Investor Beat-onderzoek bleek verder dat particuliere beleggers niet alleen gebruik willen maken van technologie, maar ook erg optimistisch zijn over de sector. 19% van de ondervraagden liet weten van plan te zijn hun investeringen in technologie tijdens de tweede helft van 2023 te vergroten, waarbij 12% specifiek AI noemde.

Van Oudheusden voegt toe: “Het optimisme over AI en de groeipotentie van tech-aandelen zijn een belangrijke oorzaak voor het krachtige herstel van de wereldwijde aandelenmarkt, die dit jaar zelfs officieel omsloeg in een nieuwe bullmarkt. Techgigant NVIDIA heeft al aangetoond dat het dit optimisme ook daadwerkelijk kan omzetten in een astronomische omzetgroei. We zullen alleen aanhoudende koerswinsten blijven zien als het succes van kartrekkers zoals NVIDIA doorsijpelt naar de sector in zijn geheel.”

1 gedachte over “AI helpt beleggers beter en sneller keuzes te maken”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.