Spaarrente wint terrein op aandelen

Recente online zoektrends laten zien dat Nederlanders hun geld op andere manieren willen laten groeien dan voorheen. Sparen dreigt na jaren populairder te worden dan beleggen. Daarnaast zoekt men naar andere aanbieders van spaarrekeningen, met hogere spaarrentes:

  • Het zoekwoord ‘beleggen’ was jarenlang veel populairder dan ‘sparen’ in Google in Nederland, maar tegenwoordig zoekt men regelmatig meer naar ‘sparen’.
  • De zoekopdrachten naar ‘spaarrente’ stegen met 173% t.o.v. vorig jaar.
  • Voor het eerst in vijf jaar zoekt men online dan ook meer naar ‘spaarrente’ dan naar ‘etf’
  • Over het laatste jaar is de online zoekinteresse in Raisin – een vergelijker voor spaarrekeningen met de hoogste rentes binnen de EU – in Nederland met maar liefst 311% toegenomen.
  • De interesse in de top 10 banken met de hoogste spaarrentes stijgt met 220% t.o.v. 2019.

Er vindt een nek-aan-nekrace plaats tussen ‘sparen’ en ‘beleggen’ op dit moment in Google

‘Beleggen’ was jarenlang populairder dan ‘sparen’. Tegenwoordig zoekt men in Nederland echter regelmatig vaker naar ‘sparen’ dan naar ‘beleggen’.

Bron: Google Trends, 24/07/2023

 

‘Aandelen’ zijn vooralsnog populairder in Google, maar dreigen ingehaald te worden door ‘spaarrente’. Voor het eerst sinds 5 jaar zijn deze zoekopdrachten bijna even populair in Google.

Bron: Google Trends, 24/07/2023

 

Voor het eerst in vijf jaar zoekt men meer naar ‘spaarrente’ dan naar ‘etf’:

Bron: Google Trends, 24/07/2023

Google laat niet alleen een shift van beleggen naar sparen zien, maar ook een shift naar spaarrekeningen met een hoger rendement. 

Nederlandse spaarders zoeken actief naar alternatieven voor traditionele spaarrekeningen. Zo ziet Raisin, een online platform dat spaarrentes van alle aanbieders binnen de EU vergelijkt, een stijging in zoekinteresse van 311%.

Wekelijks stroomt er naar schatting 100 miljoen euro naar spaarrekeningen in het buitenland, omdat lokale spaarders op zoek gaan naar een betere rente. Deze trend is duidelijk zichtbaar in het online zoekgedrag.

Bron: AD 

 

De interesse naar aanbieders met de hoogste spaarrentes, steeg dit jaar met 220% t.o.v. 2019 

Uit het onderzoek bleek verder dat de zoekinteresse in de top 10 aanbieders van spaarrekeningen met de hoogste spaarrente, met 220% steeg ten opzichte van de cijfers in 2019.

Bron: Google Ads, 24/07/2023 & Actuele Rentestanden

Deze stijging benadrukt het groeiende belang van sparen in de financiële planning van Nederlandse huishoudens en particulieren. In de top 10 van financiële instellingen komen Klarna en Bunq naar voren als duidelijke koplopers en domineren ze de zoekopdrachten naar de hoogste spaarrente.

Bron: Google Ads, 24/07/2023 

Nederlandse beleggers kunnen een rendement verwachten variërend van 2,30% tot een indrukwekkende 3,00% wanneer ze kiezen voor een spaarrekening bij de volgende instellingen: Klarna, Bunq, Bigbank, Yapi Kredi en Bux.

Onderzoek door Newcraft, een toonaangevend Nederlands bureau voor digitale marketing

Het uitgebreide onderzoek naar organische zoekopdrachten werd uitgevoerd door consultancybedrijf Newcraft. Deze analyse werpt licht op de veranderende dynamiek van het Nederlandse beleggingslandschap en benadrukt het toenemende belang van spaarrentes in de financiële planning van beleggers.

Implementatie grafieken 

De grafieken afkomstig uit Google Trend, zijn interactief en implementeerbaar door middel van onderstaande scripts:

Sparen vs. beleggen

<script type=”text/javascript” src=”https://ssl.gstatic.com/trends_nrtr/3349_RC01/embed_loader.js“></script> <script type=”text/javascript”> trends.embed.renderExploreWidget(“TIMESERIES”, {“comparisonItem”:

Spaarrente vs. aandelen

<script type=”text/javascript” src=”https://ssl.gstatic.com/trends_nrtr/3349_RC01/embed_loader.js“></script> <script type=”text/javascript”> trends.embed.renderExploreWidget(“TIMESERIES”, {“comparisonItem”:

Spaarrente vs. ETF 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.