De renteontwikkeling blijft de markt voor raadselen plaatsen. Begin augustus daalde de yield op de 10jaars treasury naar 1,13%. En dat bij een economie die snel herstel liet zien en een Fed die liet doorschemeren al snel te zullen overgaan tot het afbouwen van de stimuleringsprogramma’s.
Inmiddels kruipt de yield weer omhoog, maar volgens partijen als Goldman Sachs en JP Morgan is het nu onwaarschijnlijk dat de yield de voorspelde 2% nog voor het einde van het jaar gaat aantikken. Beide banken voorzien nu een yield van respectievelijk 1,6% en 1,75%.
De geringere stijging maakt het weer onwaarschijnlijk dat zulks grote invloed zal hebben op de aandelenmarkten. De obligatie is immers dan nog steeds geen duidelijk alternatief voor het aandeel. Het omgekeerde is ook waar. De lage yield is positief voor aandelen en Goldman voorziet een groei van de S&P500 naar 4700 tegen het einde van 2021.
Mocht de rente sneller omhoog gaan, dan gaat dat natuurlijk verkeerd uitpakken voor aandelen. Zet dan de grote kladderadatsch in voor aandelen. Niet noodzakelijk, denken analisten. Mocht de rente snel naar 2% oplopen, dan komt er een stroom opgang richting treasuries en dat drukt de yield weer. Het is een soort ingebouwde rem. Het blijft echter gissen voor de doorsnee belegger.
Start met Automatisch Beleggen
De jaarlijke Outlook van De Kritische Belegger is beschikbaar! Standaard verkrijgbaar voor 80 euro, nu tijdelijk gratis beschikbaar.
De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het einde van haar obligatieaankopen aangekondigd. Maar omdat het aanbod van obligaties niet zal afnemen, zullen er in de toekomst nieuwe kopers nodig zijn.
In Europa zijn diverse nieuwe lockdown-achtige maatregelen van kracht nu het aantal besmetting opnieuw oploopt.
Niet alleen nieuwkomers op de aandelenmarkt houden zich bezig met de vraag in welke verhouding aandelen en obligaties moeten worden gecombineerd in een portefeuille.