Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Duurzame beleggingrobots

We zeggen het al langer bij de Kritische Belegger, robots beleggen beter dan mensen. Volgens het Financieel Dagblad zijn in ieder geval twee derde van jullie het met ons eens. In het artikel: ‘’Beleggingrobots zijn niet meer te stoppen’’ maken Rutger Betlem en Mathijs Rotteveel een argument waar wij het roerend mee eens zijn. Het thema van duurzaamheid wordt kort aangesneden, we willen hier graag verder op in gaan. Kan je een beleggingrobot vertrouwen een duurzaam portfolio samen te stellen? Het korte antwoord is, ja, duurzame beleggingrobots zijn geen utopie! Er van uitgaande dat de programmeur van het algoritme verstand heeft van duurzaam beleggen kan een ‘robot’ duurzame keuzes maken.

Hoe een algoritme redeneert

Door de niet duurzame aandelen per definitie te filteren (bijvoorbeeld wapens, olie en gokken). Door middel van segmentatie op basis van projecten die een positieve-, of negatieve invloed hebben kan een algoritme eenvoudig begrijpen welke aandelen wel en niet duurzaam zijn. Verder werkt het algoritme net zoals elk beleggingalgoritme.

De toekomst van duurzame beleggingrobots

Algoritmes helpen beleggers al decennia lang om beslissingen te maken. Traditioneel gezien werden de beslissingen echter altijd door mensen gemaakt. Kunstmatige intelligentie kan nu, maar zeker in de toekomst, deze beslissing beter zelfstandig maken door het emotionele element te elimineren.

Bij duurzame aandelen is het vaak lastig om hun lange termijn perspectief in te schatten. Kunstmatige intelligentie is in staat om door een bulk van data een sentiment analyse uit te voeren. Wanneer correct afgesteld kunnen algoritmes in korte tijd veel te weten komen over het toekomstperspectief van een aandeel. Wederom, het elimineren van het emotionele element geeft het algoritme een voordeel, juist bij een sentimentanalyse. Hierbij zal door middel van machine learning het algoritme zichzelf over tijd leren een betere inschatting te maken.

Limitaties

Een algoritme is slechts zo goed als de persoon die het gebouwd heeft. Kunstmatige intelligentie heeft eerder gefaald doordat de input data onzorgvuldig of onvolledig was. Zorg daarom dat de beleggingrobot waar jij voor kiest zichzelf al bewezen heeft.

Machine learning vereist veel computerkracht en dus ook veel stroom. Daarom is het van belang dat duurzame beleggingrobots werken op groene stroom. Dit is natuurlijk lastig om te controleren, wel kun je verwachten dat de beleggingrobot aandelen groene stroom hoog in het vaandel heeft. Hiernaast is het geld wat besteed wordt aan duurzame projecten natuurlijk vele malen belangrijker dan de verbruikte stroom.

Meer weten?

Download hier een rapport over duurzaam beleggen, normaal 200 euro, voor jou gratis aangeboden door De Kritische Belegger.

Vraag de gratis brochure over De Kritische Belegger en het bewezen succesvolle algoritme aan achter de link of hier beneden.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *