Wees voorzichtig met aandelen

Overheden hebben wereldwijd de krakende economie fors geholpen. Wereldleiders doen er alles aan om aan te tonen dat er goed wordt samengewerkt. De centrale banken pompen miljarden in de economie en de rente wordt op zeer lage niveaus gehouden. Dat heeft er in ieder geval toe geleid dat er weer een wat meer optimistische houding is ontstaan bij beleggers en bij bedrijven. De aandelen markten hebben een onafgebroken stijging laten zien vanaf maart 2009 van vele tientallen procenten.

Maar economische data van de afgelopen dagen, doen vermoeden dat ondanks alle optimisme, er toch de nodige zorgen opdoemen over de groeiverwachtingen in de VS en in Europa. En ook de forse groeiverwachting voor China wordt door een aantal analisten waaronder die van Pimco betwijfeld. Sterker nog er wordt gesuggereerd dat daar een volgende bubble gaat ontstaan in 2010.

Redenen genoeg om voorzichtig te zijn en winsten die dit jaar zijn gemaakt deels te verzilveren en een afwachtende houding aan te nemen. Een andere strategie is om de portefeuille te beschermen met puts. Op obligatiegebied is er nog weinig aan de hand en kan in mijn beleving kort staatspapier nog steeds worden opgenomen.

Machiel Noordam van NoordamVermogensRegie
www.noordamvermogensregie.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.