Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX: Beren winnen terrein

Vandaag is een nieuwe verzwakking opgetreden. Het eerste koersdoel voor de AEX is 300, vervolgens 270 punten.

Uitgangspunt vorige weken

De afgelopen weken gaf ik aan met een dalingsbeweging rekening te houden en heb daarvoor verschillende argumenten gegeven. Naast de Gann- evenwichten, die van het grootste belang zijn en blijven, hebben we argumenten gevonden in dollar, olie en rente en niet te vergeten de Randstad/AEX – verhouding.

Vorige week gaf ik aan dat er nog wat puntjes op de i moesten worden gezet, waarna we dalingsgolven mochten verwachten. Welnu, dat is inderdaad gebeurd.

Gann- evenwichten cruciaal

De oplettende lezer wist dus van 322 en 325 als ‘evenwichten’. Als je dan vervolgens op maandag, dinsdag en woensdag een intradaghoogtepunt ziet rond 322, dan is dat smullen voor korte termijnbeleggers, want….een prachtige risk/rewardverhouding ontstaat. Anders gezegd; Shortgaan is het devies, want boven 325 mag eigenlijk niet meer, daar er anders een ander scenario favoriet wordt. Inmiddels is de AEX al onder 310 geweest, wat dus op die korte termijn al tot aanzienlijke winsten had geleid als u daar op gehandeld had.

Andere beleggingscategorieën bevestigen zwakte

Ten aanzien van de dollar, olie en rente gaan de ontwikkelingen ook zoals ik verwachtte, wat voeding geeft aan de gedachte dat de beren terrein winnen op de bulls. Uit onderstaande grafiek blijkt tevens dat vandaag het 50-daags voortschrijdende gemiddelde neerwaarts is uitgenomen, opnieuw een argument dat de beren uithalen naar de stieren. Als u goed kijkt ziet u ook een horizontaal geel balkje. Ziet u wat daar gebeurt?

Technische analyse AEX op 20 november 2009 op dagbasis
Technische analyse AEX op 20 november 2009 op dagbasis

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Nadat drie dagen de 322 geteisterd wordt, waarvan de tweede dag een waarschuwingscandle liet zien, bleek woensdag opnieuw een omkeerpatroon te ontstaan, bearish engulfing, om die waarschuwing kracht bij te zetten.

Donderdag bij opening een koerssprong neerwaarts, ‘gap down’, waarmee een heuse ‘reversal’ neerwaarts effectief werd. Last but not least vandaag ook het 50-daags voortschrijdende gemiddelde neerwaarts uitnemen en u begrijpt dat de aanval op 300 is ingezet.

Kopschouderpatroon

Het ingetekende patroon (kopschouder) is nog steeds prematuur, daar een doorbraak door 300 pas ‘zekerheid’ geeft over het koersdoel 270. Dus bij 300 zal de shortpositie strategisch heroverwogen moeten worden. Ik zeg dus niet dat de shortpositie dan gesloten wordt, maar er is dan mogelijk een ijkpunt bereikt waarop weer hogere koersen verwacht mogen worden. De AEX kan immers ook direct door de 300 heen duiken en op weg gaan naar 270, nietwaar?

Conclusie

Kortom: De beren zijn aan zet en winnen terrein. Eerste koersdoel is 300, dan 270.

Positie-info:

AEX-Short, entry 322, stoploss 320 op slotbasis, koersdoel 300.

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in deze tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Ik heb positie AEX short. De redactie heeft geen positie in de genoemde effecten. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Cees de Vries, technisch analist en vermogensbeheerder
Meer informatie over de analist kunt u vinden op: http://www.invest.nl/Wie/Medewerkers/deVries.asp

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “AEX: Beren winnen terrein”

  1. Cees

    Korte update n.a.v. behalen 1e koersdoel van 300. Shortpositie aanhouden, nieuwe stoploss op slotbasis wordt 315. Nieuwe update volgt later vandaag in column.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *