Japanse bedrijven halen geld op

Deze week dineerde president Barack Obama bij de Japanse keizerlijke familie. Bij aankomst boog Obama als een knipmes, wat bij veel Amerikanen in het verkeerde keelgat schoot. Obama zou hun land standing straight up moeten vertegenwoordigen.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index daalde deze week met 2,79%. De bredere Topix verloor 3,24%.
  • De yen steeg 0,9%, waardoor de Topix in euro’s gemeten met 2,34% daalde.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants daalde van 1,26 naar 1,26 euro (-7,94%).

Japanse economie groeit sneller dan verwacht

Deze week werd bekend dat de economie van Japan in het derde kwartaal met 4,8% is gegroeid op jaarbasis. Het is de sterkste groei in meer dan twee jaar tijd, aangewakkerd door een herstel in de binnenlandse vraag. Geen van de 20 economen die door persbureau Bloomberg waren gepolst hadden dit hoge groeicijfer verwacht. In plaats van dat de beurs er positief op reageerde daalden de Nikkei en de Topix voor de vierde week op rij.

Grote aandelenemissie MUFG

Ondanks het goede macronieuws wordt het sentiment negatief beïnvloed, doordat Japanse bedrijven met de pet rondgaan bij beleggers voor nieuw kapitaal. Deze week was het de beurt aan MUFG, de grootste bank van Japan, die van plan is om $11,2 miljard dollar aan nieuw kapitaal op te halen middels de grootste aandelenemissie ooit gedaan door een Japanse financiële instelling. Alhoewel deze emissie alom werd verwacht daalden de bankaandelen deze week opnieuw fors, waardoor de sector sinds de start van het jaar bijna 20% in de min staat.

Japanse beurs kan herstellen

De Topix index wist op vrijdag er een klein plusje uit te persen van 0,12%, maar daalde in de voorgaande sessies zeven dagen op rij, waardoor het rendement over 2009 negatief is met een daling van 2,39%. In euro’s gemeten staat de Topix index bijna 6% in het rood over 2009. Dit in tegenstelling tot de AEX en de S&P500 die respectievelijk 27% en 21% hoger noteren dit jaar. Met een RSI van slechts 25 is de index technisch gezien behoorlijk oversold. Wellicht dat er volgende week wat herstel kan optreden, maar dit zal niet op maandag gebeuren aangezien de Japanse beurs dan gesloten is in verband met een nationale feestdag.

Binnen de portefeuille hebben wij deze week een nieuwe positie gekocht op de Japanse bandenproducent Bridgestone. Sinds de top in augustus is het aandeel met bijna 25% gedaald, maar de bezettingsgraad neemt toe, omdat zowel de vraag vanuit het binnenland als de VS toeneemt. Een aantal bandenproducenten, zoals GoodYear en Sumitomo Rubber, hebben al prijsverhogingen aangekondigd. Later in de week gaf Morgan Stanley het aandeel Bridgestone een upgrade.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.