Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

AEX gaat vrolijk verder stijgen

De beurs heeft er zin in, het einde van het jaar nadert met rasse schreden. Beleggers nemen posities in voor nog een rally in het oude jaar. De kansen op een verdere stijging zijn toegenomen, door de nieuwe toppen in de VS en de  stijging sinds de bodem op 296. Deze stijging heeft de kenmerken  van een puls, dit geeft aan  dat er na een correctie een verdere stijging verwacht mag worden.  Voldoende redenen om het scenario 370 verder onder de loep te nemen.

Nog voldoende ruimte

Hoewel de verwachte economische groei voor 2010 al voor een belangrijk deel in de koers is verdisconteerd en op grond daarvan een verdere stijging van de koersen niet direct is te verwachten ziet het technische beeld er anders uit.

Technisch gezien is er nog voldoende ruimte voor een verdere stijging van de koersen.  In mijn artikel van vorige week ( AEX 270 of 370) heb ik deze mogelijkheid aangegeven.

De eerste signalen voor het positief scenario zijn deze week gekomen. De markten in de VS hebben nieuwe toppen gezet en daarmee is een negatief scenario voor de korte termijn komen te vervallen. Vanuit technische oogpunt is nu elke correctie nu koopwaardig.

Het verloop van een stijging

Dat de kansen op verdere stijgingen zijn dus toegenomen dit wil overigens nog niet zeggen dat we als een blind paard in de markt moeten stappen. Wachten op een correctie is de remedie, daarnaast moeten we een harde stop-loss respecteren. Deze stop-loss leg ik op 305 en het gebied 313 tot 307 merk ik aan als koopzone.

Technische analyse van de AEX op 18 november 2009 (op basis van Elliot Wave) koopzone
Technische analyse van de AEX op 18 november 2009 (op basis van Elliot Wave) koopzone

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Voordat ik ga kopen wacht ik dus eerst een correctie af. Deze correctie kan reeds ingezet zijn maar de mogelijkheid van een kleine correctie en vervolgens nog een nieuw topje rond 324-326 is  mogelijk. (zie grafiek 1).

Krachtige stijging

Technische analyse van de AEX op 18 november 2009 (op basis van Elliot Wave) verwachte verloop in een positief scenario
Technische analyse van de AEX op 18 november 2009 (op basis van Elliot Wave) verwachte verloop in een positief scenario

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Omdat de golf 3 (zie grafiek 2) niet volgens het boekje is verlopen en qua structuur duidelijk afwijkt van golf 1 is de kans groot dat de verwachte golf 5 een krachtige beweging zal worden. Het kan dus met andere woorden snel gaan.

Conclusie

De kansen liggen naar boven. Een kleine correctie en vervolgens nog een nieuwe topje rond 324-326 is mogelijk maar voor dat ik posities inneem wacht ik een correctie af richting  gebied 313-307. Een daling onder 305 is een harde stop-loss daaronder mag de AEX niet meer komen in het positieve scenario.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

7 reacties op “AEX gaat vrolijk verder stijgen”

 1. Avatar

  De obligaties zijn leidend. Die zakken als de aandelen indices stijgen. Ze stijgen dus ik denk dat de indices zullen zakken.!

 2. Jan Groothaar

  Hallo AD,

  Ik geef toe dat mijn visie mogelijk prematuur is, wat mij opvalt is dat de recente stijging de vorm van een puls heeft. In verreweg de meeste gevallen komt er na een correctie een vervolg in de stijging. Of dit nu ook zo is zal de tijd moeten leren maar ik neem bij een correctie wel positie in maar respecteer de stop op 305. Zakt de AEX onder 305 dan ga ik met jou gedachte mee en is 270 mijn doel.

  Groet Jan

 3. Jan Groothaar

  Hallo Karo,

  Ik denk dat we na een herstel morgen nog wat lager kunnen. Zelf hou ik rekening met een AEX van tussen 310 en 307. Belangrijk is de stop op 305 aan te houden. Zakt de AEX onder 305 dan is het positieve beeld niet meer van toepassing en is 270 dus weer mogelijk.

 4. Avatar

  Hallo Jan,

  Bedankt voor de advies, hopelijk mogen we weer up, domme beslissing om gisteren Call opties te kopen op 313.

 5. Jan Groothaar

  Beste Bob,

  Ik kan jou stelling goed begrijpen, een drie of een 5 wave dat is dus de vraag. Het EWT is een lastige theorie zeker als je dat alleen zou gebruiken en dat doe ik niet dat is wel duidelijk geworden. Wat ik wel doe is het als kapstok gebruiken voor de grote lijn, daarvoor is er binnen het EWT veel gereedschap beschikbaar. Mijn stelling om positief te zijn boven 305 is daar een gevolg van want de correctie tot 296 past binnen het grote beeld van een per saldo stijgende markt. Onder 305 is dat beeld dus kapot en gaat een alternatief scenario in werking treden, AEX 270.
  Ik denk niet dat we a.s. maandag door de 305 knallen, eerst een correctie op de daling en dan weer short voor de trader.
  Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *