Een belangrijke vraag na de krach is wat de aandelenkoersen in de komende jaren gaan doen. Ik kwam een leuke grafiek tegen en die wil ik u niet onthouden.
Dit figuur, afkomstig van Chris Carroll, toont het verband tussen de koerswinstverhouding van een beurs (winsten zijn een tienjarig gemiddelde) en de daarop volgende twaalfjarig reëel rendement op aandelen. Hoe hoger de koerswinstverhouding, dat wil zeggen, hoe “duurder” aandelen zijn, des te minder rendement voorzien kan worden. Omgekeerd kun je meer rendement verwachten als aandelen “goedkoop” zijn .
Het punt met de label “1996” is het tijdperk van de “irrational exuberance”, ofwel “vreselijk overdreven” betitelde de toenmalige Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan de enorme koersstijgingen op de beurs.
Terug naar de huidige situatie. Wat kunnen beleggers in de komende 12 jaar van aandelen verwachten. We zien in de figuur een prognose koerswinstverhouding voor dit jaar van rond de 15. Volgens de figuur hoort daar een rendement gecorrigeerd voor de verwachte inflatie van rond de 6% bij.
Start met automatisch beleggen
De meningen zijn verdeeld over de vraag of je de voorkeur geeft aan Bitcoin of goud. Maar deze vraag hangt blijkbaar af van de leeftijdsgroep van de beleggers .
Stervende zombies en Amazon op Cyprus. Mensen trekken terug naar het platteland, zilver gaat door het dak, Duitsland redt Frankrijk.
Waardebeleggen - goedkope aandelen kopen in de hoop laag te kopen en hoog te verkopen - is een winnende strategie voor het grootste deel van de vorige eeuw.
Hoe herstelt de economie zich nu het coronavirus op de terugweg lijkt? Zal het gaan in de vorm van een V, een U of een L?