fbpx
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

 

Een belangrijke vraag na de krach is wat de aandelenkoersen in de komende jaren gaan doen. Ik kwam een leuke grafiek tegen en die wil ik u niet onthouden.

verwacht_rendement_aandelen

Dit figuur, afkomstig van Chris Carroll, toont het verband tussen de koerswinstverhouding van een beurs (winsten zijn een tienjarig gemiddelde) en de daarop volgende twaalfjarig reëel rendement op aandelen.  Hoe hoger de koerswinstverhouding, dat wil zeggen, hoe “duurder” aandelen zijn, des te minder rendement voorzien kan worden. Omgekeerd kun je meer rendement verwachten als aandelen “goedkoop” zijn .

Het punt met de label “1996” is het tijdperk van de “irrational exuberance”, ofwel “vreselijk overdreven”  betitelde de toenmalige Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan de enorme koersstijgingen op de beurs.

Terug naar de huidige situatie. Wat kunnen beleggers in de komende 12 jaar van aandelen verwachten.  We zien in de figuur een prognose koerswinstverhouding voor dit jaar van rond de 15.  Volgens de figuur hoort daar een rendement gecorrigeerd voor de verwachte inflatie van rond de 6% bij.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *