Een belangrijke vraag na de krach is wat de aandelenkoersen in de komende jaren gaan doen. Ik kwam een leuke grafiek tegen en die wil ik u niet onthouden.
Dit figuur, afkomstig van Chris Carroll, toont het verband tussen de koerswinstverhouding van een beurs (winsten zijn een tienjarig gemiddelde) en de daarop volgende twaalfjarig reëel rendement op aandelen. Hoe hoger de koerswinstverhouding, dat wil zeggen, hoe “duurder” aandelen zijn, des te minder rendement voorzien kan worden. Omgekeerd kun je meer rendement verwachten als aandelen “goedkoop” zijn .
Het punt met de label “1996” is het tijdperk van de “irrational exuberance”, ofwel “vreselijk overdreven” betitelde de toenmalige Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan de enorme koersstijgingen op de beurs.
Terug naar de huidige situatie. Wat kunnen beleggers in de komende 12 jaar van aandelen verwachten. We zien in de figuur een prognose koerswinstverhouding voor dit jaar van rond de 15. Volgens de figuur hoort daar een rendement gecorrigeerd voor de verwachte inflatie van rond de 6% bij.
Lees ook:
Het aandelenmarktbeeld lijkt griezelig veel op de "reliëfrally" uit 1930 die volgde op de eerste golf van de "Black Monday" -crash.
Sinds eind februari is de interesse van beleggers in aandelen fors toegenomen. Onlinebroker Degiro kan de forse instroom van nieuwe klanten niet aan.
Het is vaak moeilijk voor beleggers om afstand te doen van aandelen. Op basis van deze signalen kunt u zien of uw aandeel moet verkopen.
Zowel particulieren als ondernemers maken in het begin van het jaar de balans op. Het is een mooi punt om de financiële administratie eens goed te bekijken.
Start met automatisch beleggen