Waarschuwing voor aandelen

Een daling van de koersen van hoogrenderende bedrijfsobligaties is een waarschuwingssignaal voor aandelen. High Yield obligaties fungeren als een soort kanarie in de kolenmijn. De iShares iBoxx $ High Yield Corporate Bond (HYG) sloot gisteren op $89,38, een daling van 2.8% ten opzichte van de hoogste koers van $91,89 op 4 november.

In vergelijking met staatsobligaties lijkt dat een peulenschil. Die leverden immers fors in. De iShares Barclays 7-10 Year Treasury Bond ETF (IEF) is sinds 4 november 7% gedaald. Dus waarom zou het een waarschuwingssignaal voor aandelen moeten zijn?

Bedrijfsobligaties lijken veel meer op aandelen dan staatsleningen. Een verandering in de markt voor bedrijfsobligaties is een teken dat de liquiditeit verandert. Een voorbeeld daarvan is de situatie na de val van de Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers. De financiële markten gingen destijds bijna letterlijk op slot. Aandelen en de hoogrenderende bedrijfsobligaties (High Yield) kelderden terwijl de koers van staatsleningen fors steeg omdat zij als veilige haven dienden. Na de bodem van maart 2009 stegen aandelen door de hoop op een economisch herstel en in het kielzog stegen de hoogrenderende bedrijfsobligaties mee. Staatsleningen vielen echter uit de smaak en zakten in koers.

De Fed gaf gisteren aan door te zullen gaan de markt van liquiditeit te voorzien. De Amerikaanse monetaire autoriteit gaf wel aan dit te doen op basis van economische cijfers wat voor de markt een signaal is dat het beleid in de komende maanden minder ruim kan zijn.

De koersdaling van High Yield obligaties kan een teken zij dat beleggers zich zorgen maken over een opdrogende liquiditeit naarmate de economische cijfers gunstig uitvallen waardoor de Fed het gaspedaal minder zal indrukken.

Aandelen kunnen op korte termijn uit de pas lopen met hoogrenderende bedrijfsobligaties maar uiteindelijk kiezen zij ook de richting van High Yield. De zwakte in de bedrijfsobligaties is dus een vroege waarschuwingssignaal van een veranderende trend op de aandelenbeurzen.

HYG sloot in april op $89,57, licht lager dan de piek in januari van $89,68. De toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 sloot ten opzichte van de piek in januari 5,8% hoger op 1.150. (zie onderstaande figuur, de rode lijn is de S&P 500)

High Yield Obligaties en S&P 500
High Yield Obligaties en S&P 500

In juli sloot de beursgraadmeter op 1.111, 0,5% lager dan de top in juni terwijl de HYG op $88,77 sloot, 2,5% boven de piek in juni. In beide gevallen ziet u de twee lijnen uiteindelijk in dezelfde richting bewegen en de richting van HYG was de goede.

2 gedachten over “Waarschuwing voor aandelen”

  1. Dit is echt een slecht commentaar! De koersen van high yield daalden omdat de basis, de rente op staatsleningen, sterk opliep. Dat schrijft u zelf gelukkig ook al.
    De risico-opslagen van high-yield leningen kwamen echter flink in, vooral omdat het bedrijfsleven nog altijd meer obligatiehouder dan aandelenhouder gericht is. Pas als we dit zien draaien, en ja daar zijn al wel wat prille tekenen voor zichtbaar, dan zullen risico-opslagen gaan stijgen en zou je om die reden je ook meer ongerust over aandelen moeten maken. Nu zitten we echter nog in de goede fase van de “creditcycle” en kunnen aandelen en high yield obligaties het goed doen. Voor de balansen weer te ver opgerekt zijn en aandelen en high yield in problemen komen, zijn we alweer een paar jaar verder.
    Ik zou me wat dat betreft meer zorgen maken over staatsleningen in het algemeen….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.