Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Sentiment duidt op topvorming

Sentimentsindicatoren duiden op een topvorming op de beurzen. Zo dumpen insiders per saldo aandelen. Het is raadzaam uw long posities scherp in de gaten te houden.

Insiders naar de uitgang

Als het aan de insiders van ondernemingen ligt zal de beursrally binnenkort eindigen. Zij hebben aandelen gedumpt in een tempo die sinds 2007 niet meer voorkwam.

Ingewijdenen (“Insiders”) zijn aan een onderneming verbonden personen, bestuurders en commissarissen die de beschikking hebben over niet publieke informatie die van invloed kan zijn op de koersvorming, en die binnen een vooraf vastgestelde periode aandelen in de onderneming kunnen kopen en verkopen. Zij worden dus als het ware het “slimme geld” gezien.

Volgens onderzoeksbureau Vickers Weekly Insider is de verhouding tussen verkopen en aankopen door insiders van aan de NYSE beursgenoteerde ondernemingen meer dan 7 tegen 1. In de afgelopen 40 jaar lag deze ratio tussen de gemiddeld tussen de 2 en 2,5. Vickers beschouwt een ratio die boven de 2,5 ligt als een negatief signaal voor aandelen.

De laatste keer dat deze ratio zo hoog was als nu, was op 14 februari 2007, bijna vier jaar geleden. We moeten wel een relativerende kanttekening maken: het is slechts een indicatie en u moet er niet blind op varen. De ratio verkopen/aankopen bivakeert namelijk sinds enkele weken boven de 2,5. Zo lag twee maanden geleden nog deze ratio op 5,29. We hoeven dus niet direct aandelen van de hand te doen. Wel is het raadzaam uw lopende long posities scherp in de gaten te houden.

Daarnaast is het onzinnig om een gemiddelde te nemen van de afgelopen 40 jaar omdat er in het bedrijfsleven veel veranderd is. De snelle opkomst van aandelenpakketten als onderdeel van het salaris van bestuurders moet in ogenschouw worden genomen. Als bestuurders deze pakketten verzilveren moet het niet gezien worden als een teken dat zij negatief zijn over de vooruitzichten van hun bedrijf. Dus deze ratio heeft een tendens om te stijgen om andere reden dan het sentiment van ingewijdenen.

Professor Nejat Seyhun verbonden aan de universiteit van Michigan schat in dat het normale niveau van de verkoop/aankoopratio nu dichterbij de 6 tot 6,5 ligt. We kunnen dus stellen dat zelfs bij deze gecorrigeerde gemiddelde, de huidige ratio er boven uitstijgt.

Beleggersbarometer

Het gedrag van ingewijdenen is een sentimentsindicator, een teken dat kan wijzen op een verandering in de trend en in dit geval een einde aan de beursrally.

Er bestaan ook andere sentimentsindicatoren zoals de beleggersbarometer van ING. De meest recente kopt:
Beleggers verwachten sterkere euro en stijging goudprijs“. Dit is voor mij een signaal om voorzichtig te zijn over de euro en de goudprijs. De stemming van particuliere beleggers is voor mij een contraire indicator: als zij positief worden is het tijd om te verkopen, zie mijn column: Volg de particuliere belegger!. Daarnaast blijven beleggers volgens de ING BeleggersBarometer optimistisch gestemd. Zij zijn positiever over de waarde van hun beleggingsportefeuille. Bijna de helft vindt het nu een goed moment om te gaan beleggen.

Sentiment beleggers in de VS

Een nadeel van deze beleggersbarometer is dat het niet actueel is. De uitkomst van november wordt pas in december gepubliceerd. Een aantal instanties in Amerika heeft actuele standen van het sentiment. Verschillende indicatoren wijzen volgens de Stock Trader’s Almanac op een topvorming in de markten.

De wekelijkse CBOE Put/Call ratio ligt momenteel op 0,46, de laagste stand sinds 16 april van dit jaar. Destijds werd een niveau van 0,46 opgetekend. Een week daarna topte de Amerikaanse beurzen.

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Investors Intelligence houdt bij hoeveel Amerikaanse onafhankelijke adviseurs positief zijn en hoeveel negatief. Het aantal optimisten ligt slechts 0,3% hoger dan in december 2007, toen de markt een belangrijke top neerzette. Ook de VIX staat historisch laag. De angstbarometer staat op het laagste niveau sinds de piek in april van dit jaar.

Tradershoekje

Bent u een (frequente) trader en wilt u uw eigen visie toetsten aan die van andere beleggers? Ik roep u dan op om mee te doen aan ons Tradershoekje op het forum: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/tradershoekje

Dit bericht delen
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email

Over de auteur

2 gedachten over “Sentiment duidt op topvorming”

  1. Ik denk ook dat de AEX haar hoogste stand heeft gehad en wellicht is een kleine opleving naar de 360 nog mogelijk maar dan hebben we het volgens mij wel gehad. Ook is het raadzaam, zoals in het artikel duidelijk omschreven, zeer omzichtig met de longposities om te gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.