Het investeringsjaar 2020 kan worden gekenmerkt door gebeurtenissen waarvoor beleggers niet op de hoogte zijn. UBS Asset Management somt een paar scenario’s op.
UBS Asset Management publiceert halfjaarlijkse beleggingsvooruitzichten voor institutionele beleggers. De nieuwe uitgave van “Panorama” is, zoals de vooruitzichten luiden, gewijd aan het investeringsjaar 2020. En toont vijf ontwikkelingen waar beleggers volgend jaar niet aan zullen denken – en wat zij op de markten zouden kunnen activeren.
Gemaksbeleggen
Een spaarrekening levert niets meer op , sterker nog het kan u geld kosten! U hebt echter weinig tijd en u wilt niet de hele dag achter de computer zitten. Dan is automatisch beleggen mogelijk wat voor u. Op die manier kunt u meeliften op het succes van ons systeem. Het heeft met een startkapitaal van € 7.000 in juni 2015 , een winst van € 18.875 gemaakt. Vraag de gratis brochure aan. KLIK HIER.
1) Wapenstilstand in de handelsoorlog
Een uitgebreide handelsovereenkomst tussen de VS en China zou de wereldwijde industriële cyclus nieuw leven inblazen en zou aandelen kunnen stimuleren, vooral in opkomende markten.
2) Fiscale impulsen in de EU
Mocht Duitsland van gedachten veranderen en het afnemende effect van het monetaire beleid compenseren met fiscale prikkels, dan kan dit de marktsituatie aanzienlijk veranderen. Een uitgebreid stimuleringspakket zou de koersen van de lang vergeten Europese waardeaandelen kunnen voeden, ten koste van de langerlopende staatsobligaties van het continent.
3) Verrassing bij de Amerikaanse verkiezingen
De verkiezingsresultaten in november 2020 kunnen de weg effenen voor ingrijpende veranderingen in het nationale economische beleid en de binnenlandse regelgeving. Met de Democratische primary in Iowa begin februari zal het Amerikaanse verkiezingsproces sneller gaan. Een verandering van leiderschap met een kandidaat die een radicaal andere politieke agenda volgt, kan leiden tot een onderweging van Amerikaanse aandelen ten gunste van kansen in andere regio’s.
4) Groot weergebeurtenis
Zware weersomstandigheden komen vaker voor. In de tweede helft van 2019 hebben extreme bosbranden in Australië en wijdverspreide overstromingen in Noord-Engeland grote schade aangericht. In de komende twaalf maanden kan een grootstedelijk gebied bijvoorbeeld worden getroffen door een megastorm of kan een ingestorte gletsjer de bedrijfsactiviteiten in Europa verstoren. Met beleggingsstrategieën die erop gericht zijn om met bedrijven in contact te komen en hen te helpen hun koolstofvoetafdruk te verkleinen, kunnen beleggers zich beter voorbereiden op de toekomst en bijdragen aan duurzame oplossingen.
5) Het conflict in het Midden-Oosten escaleert
Als de spanningen in het Midden-Oosten zich uitbreiden tot een oorlog, kunnen oliefaciliteiten in de Golfregio worden vernietigd. Dit scenario kan de markten ervan bewust maken dat de elektrificatie van het wagenpark verder af is dan verwacht, waardoor de voorraden in stroomopwaartse sectoren van de energiesector, oliediensten en alternatieve energiebronnen worden gestimuleerd.
In zijn basisscenario gaat UBS Asset Management er doorgaans van uit dat de groei in de eerste helft van het jaar gematigd zal versnellen, aangezien geopolitieke risico’s op korte termijn afnemen. De bank verwacht ook dat de groeivertraging van China zich zal stabiliseren en dat een meer expansief mondiaal monetair beleid de vraag geleidelijk zal beïnvloeden. Dit basisscenario kan nog steeds in gevaar worden gebracht door geopolitieke risico’s.
“Beleggers die een onveranderde trend van lage groei en lage rentetarieven verwachten, kunnen in 2020 op het verkeerde been worden gezet”, aldus Barry Gill, hoofd investeringen bij UBS Asset Management, in een verklaring. “Hoewel deze conjunctuurcyclus steeds volwassener lijkt te worden, zijn de ingrediënten voor het versnellen van de wereldwijde groei en zeer verschillende regionale ontwikkelingen in het komende jaar, vergeleken met 2019, aanwezig.” Natuurlijk konden er altijd onvoorspelbare gebeurtenissen zijn die de basisaannames zouden verstoren, aldus Gill.
Start met Automatisch Beleggen
Beleggers houden hun aandelen nu 0,8 jaar in hun portefeuille voordat ze ze verkopen. In 1980 was het gemiddelde 9,7 jaar. De afname is 91,75 procent.
Sinds eind februari is de interesse van beleggers in aandelen fors toegenomen. Onlinebroker Degiro kan de forse instroom van nieuwe klanten niet aan.
Analyserobots nemen meer evenwichtige en winstgevende investeringsbeslissingen dan hun menselijke collega's, blijkt uit een recente studie.
De Europese aandelenmarkt heeft het grootste inhaalpotentieel onder de ontwikkelde economieën.