Tien zwarte zwanen voor 2015

Mario Draghi treedt af als ECB-president. Rusland kan opnieuw niet aan de betalingsverplichtingen voldoen. De prijs van cacao stijgt fors en de Chinezen devalueren de yuan met 20%. Die verwachting spreekt Saxo Bank uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen.

“2015 zal een moeilijk jaar worden en mogelijk het dieptepunt van alles. De inflatie is gedaald naar de laagste stand in decennia. de rente is met de trend meegegaan en energieprijzen zijn fors gezakt. De lage beweeglijkheid op de financiële markten geeft beleggers een gevoel van veiligheid maar dat kan leiden tot grote onrust in 2015. Een voorproefje hebben we in oktober gezien en als dat het geval is kunnen we een achtbaan verwachten in 2015”, aldus Steen Jakobsen, hoofd econoom bij Saxo Bank.

De tien voorspellingen zijn geïnspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen. Normaal komen zelden van deze verwachtingen uit maar soms schieten ze in de roos.Vorig jaar voorzagen ze dat de olieprijs naar de $80 zou zakken omdat producenten niet reageren op het aanbod van non-conventionele methoden van energiewinning. De prijs van het zwarte goud maakte echter een diepere knieval maar ze zaten goed in de richting van de trend.

Hieronder volgen de buitensporige voorspellingen voor volgend jaar waaronder wij enkele zullen behandelen.

1. Huizenprijzen in het Verenigde Koninkrijk kelderen

Uit enquêtes blijft dat de kracht uit de Britse huizenmarkt (vooral Londen) reeds afneemt . De komende renteverhoging door de Bank of England heeft als gevolg dat de huizenprijzen met 25% dalen.

2. Japanse inflatie stijgt naar 5%

3. China devalueert yuan met 20%

Door deflationaire krachten in China devalueert het land de eigen munt om sluit zich aan bij de valutaoorlog.

4. Mario Draghi verlaat de ECB

De Europese Centrale Bank (ECB) gaat over tot kwantitatieve verruiming. Mario Draghi stapt op in een poging om de Duitsers over de streep te trekken.Jens Weidmann of the Bundesbank volgt hem op. Draghi ziet meer mogelijkheden in Italië waar President Napolitano vraagt hem op te volgen.

5. Rusland gaat opnieuw failliet

De gekelderde olieprijs en de slechte financiële situatie veroorzaken een golf van faillissementen in het Russische bedrijfsleven . Een de facto faillissement zoals in 1998 en een diplomatieke oplossing met Oekraïne  is nodig om de toekomst van het land veilig te stellen.

6. E-commerce onder vuur door hackers

7. Europese zomerreizen afgelast door vulkanische uitbarstingen 

8. Cacao futures stijgen naar een record van $5.000 per ton. 

De vraag naar chocolade stijgt wereldwijd door de Westerse voorkeur voor donkere variant. Ook trek van de Aziaten neemt toe.Tegelijkertijd wordt het aanbod beperkt door uitbraak van de Ebola virus en de te geringe investeringen in de West-Afrikaanse productiecapaciteit. Het gevolg is dat de wereld meer cacao nodig heeft dan het produceert. Dit leidt tot een record hoge prijs van boven de $5.000 per ton in 2015.

9. VK neigt om uit de EU te treden

De onafhankelijkheidspartij (UKIP) krijgt 25% van de stemmen in de algemene verkiezingen op 7 mei 2015 en wordt daarmee de drie na grootse van het land. UKIP gaat coalitiebesprekingen aan met de Conservatieven en wil een referendum over de Britse lidmaatschap van de EU in 2017. De rente op de Engelse staatsleningen stijgt scherp.

10. De marge op de hoge rente bedrijfsobligaties verdubbeld

After a sentiment shift on high yield bonds, investors heading for the exits in 2015 discover sparse liquidity and steep price declines. With an ultimate washout in high-yield credit, shock waves will once again shake the foundations of Europe’s weak economy. The Markit iTraxx Europe Crossover doubles to 700 basis points in 2015.

Wat zijn uw zwarte zwanen voor 2015?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.