Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Particuliere belegger presteert belabberd

Particuliere beleggers hebben in de afgelopen 20 jaar zeer slecht gepresteerd. In vrijwel elke beleggingscategorie beleven ze achter op de index. Dat blijkt uit een studie van Richard Bernstein Advisors die het gedrag van particuliere beleggers in de Verenigde Staten onderzocht.

Zij konden hun prestaties verbeteren door te kopen en vast te houden, behalve in de opkomende markten en Japanse aandelen. Het achterblijven wijst op een slechte timing. Beleggers kochten stukken op een moment dat zij overgewaardeerd waren en verkochten toen zij juist ondergewaardeerd waren. Ze kochten dus hoog en verkochten laag. Dit komt mij bekend voor, eerder schreef ik ook:  volg de particuliere belegger!.

In Nederland is de situatie niet anders. Uit onderzoek onder klanten van Alex Beleggersbank bleek: “Belegger bakt er niets van”, zo kopte De Telegraaf op 20 april 2007. Tussen januari 2000 en maart 2006 leden de onderzochte beleggers een nettoverlies van gemiddeld 1,76 procent per maand. Het rendement van de aandelenmarkt als geheel was in die periode 0,28 procent negatief per maand. Vooral beleggers die handelden in derivaten, bijvoorbeeld opties, presteerden ondermaats. Verder valt op dat vrouwen veel minder op de beurs actief zijn dan mannen, maar gemiddeld wel beter presteren.

Onderzoek naar rendementen particuliere beleggers in VS
Onderzoek naar rendementen particuliere beleggers in VS

Klik op figuur voor een grotere afbeelding (opent in nieuw venster)

Het rode balkje in de bovenstaande figuur is de prestatie van de gemiddelde particuliere belegger.

Beweeglijkheid

Bij een hogere beweeglijkheid of bij onrust in de markt reageren beleggers op een typische manier: zij vluchten weg. In de onderstaande figuur kunt u de in-en uitstroom naar beleggers zien. Amerikaanse particuliere beleggers hebben in de afgelopen 13 weken hun belang in binnenlandse fondsen afgebouwd (Cijfers tot augustus 2014). Toen de beurzen herstelden volgde juist een uitstroom. De beursrally is dus gemist. Nu de aandelenmarkten torenhoog staan is er een netto-instroom. Het lijkt er volgens Bernstein op dat beleggers emotioneel reageren in plaats van met discipline te werk gaan.

in -en uitstroom naar beleggingsfondsen VS
in -en uitstroom naar beleggingsfondsen VS

Als u op zoek bent naar kansen in de markt, dan kunnen wij u houvast bieden in de vorm van Critivestor, onze nieuwsbrief voor lange termijn beleggers. Het rendement is prima te noemen. De winst sinds oktober 2011 bedroeg ruim 39%, Dit is exclusief de ontvangen dividend. Daarnaast hebben we relatief weinig transacties gedaan. Ook hebben we in geen enkel jaar een negatief resultaat geboekt. Meldt u hier aan voor Critivestor. Op die manier hoeft u niets te missen.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Particuliere belegger presteert belabberd”

  1. Avatar

    Begin december was de beursbarometer van particuliere beleggers gestegen. Dat wil zeggen dat de particulieren positief waren over beleggen, maar nu dalen we 5% in 1 week. Handel dus tegen de stemming van de particulieren in en dan zit je waarschijnlijk goed.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *