Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Tien zwarte zwanen voor 2016

De olieprijs stijgt volgend jaar naar $100. De euro veert op naar $ 1,23 en Russische roebel stijgt met 20%. De zilverprijs klimt met 33% en de Democraten behouden het Amerikaanse presidentschap. Die verwachting spreekt Saxo Bank uit in haar jaarlijkse tien ‘Outrageous predictions’, oftewel buitensporige voorspellingen.

“Er komt een andere situatie voor marktdeelnemers en de nieuwe realiteit is dat de marginale kosten van geld zal stijgen en ook de bewegelijkheid en onzekerheid zal toenemen”, aldus Steen Jakobsen, hoofd econoom bij Saxo Bank.

De tien voorspellingen zijn geïnspireerd door Nassim Nicholas Taleb, een filosofische essayist afkomstig uit Libanon. Het is een jaarlijkse exercitie waarmee zeldzame, maar invloedrijke ‘Black Swan Events’ worden voorspeld die buiten de normale marktverwachtingen liggen. Normaal komen zelden van deze verwachtingen uit maar soms schieten ze in de roos.

Hieronder volgen de buitensporige voorspellingen voor volgend jaar waaronder wij enkele zullen behandelen.

De olieprijs stijgt naar $100

De oliemarkt blijft onder druk door een te grote aanbod. Daarnaast wordt de prijs gedrukt door de dreigende toename van de export uit Iran. In het eerste kwartaal van 2016 zal er een bodem neergezet worden die lager ligt dan die van 2009. De daling wordt ook gedreven door capitulatie van beleggers in trackers, terwijl hedgefondsen shortposities in de futures markt opbouwen. De OPEC (olieproducerende en exporterende landen) grijpt fors in en beperkt de productie. Die stap stopt de neerwaartse spiraal en olieprijs herstelt snel waarbij beleggers weer long posities opbouwen.

De euro stijgt naar $1,23

In vier van de laatste vijf Fed (het stelsel van centrale banken in de Verenigde Staten) renteverhoging-cycli , piekte de dollar rond de eerste stap wat aangeeft dat de koers van de Amerikaanse dollar omgekeerd gecorreleerd is aan de Fed rentecyclus.

Zilverprijs veert op met 33%

Zilver wordt vaak gewonnen als bijprodukt bij de winning van andere metalen zoals koper, zink en goud. De prijzen van deze metalen staan op het laagste stand in zes jaar door verslechterde vooruitzichten van de Chinese vraag. De enige manier om de prijzen te ondersteunen is om de productie nog meer te beperken.  Tegenover een zwakkere Chinese vraag staat echter een toegenomen economische activiteit in Europa en de Verenigde Staten waardoor het vertrouwen in zilver herstelt.

Andere voorspellingen:

Russia’s rouble rises 20% by end-2016
Silicon Valley’s unicorns brought back down to earth
Olympics to turbo-charge EM’s Brazil-led recovery
Democrats retain presidency, retake Congress in 2016 landslide
Aggressive Fed sees meltdown in global corporate bonds
El Niño sparks inflation surge
Inequality has last laugh on luxury

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Tien zwarte zwanen voor 2016”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *