Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Slecht teken voor aandelen

Een negatief teken voor de beurzen: De netto-instroom naar hefboom-indextrackers in de Verenigde Staten is flink toegenomen.

Uit een studie van markt-research firma TrimTabs blijkt dat de koersen van aandelen dalen als ETF (exchange-traded funds ) oftewel beleggers in indextrackers massaal instappen. Omgekeerd stijgt de beurs als er een forse uitstroom uit deze fondsen plaatsvindt. ETF’s worden gekocht door passieve beleggers die een bepaalde beursgraadmeter nauw volgen.

Regressieanalyse wijst op een kans van 99% dat ETF-stromen een contra-indicator zijn. Als er dus meer wordt belegd in deze fondsen is er een kans van 99% dat de beurs zal dalen.

Passieve beleggers zijn slechte timers

De studie test deze hypothese en komt tot de volgende conclusies:

  • Maandelijkse ETF-stromen (als percentage van het beheerd vermogen) en het rendement van de toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 een maand later zijn 21,4% negatief gecorreleerd.
  • Deze negatieve correlatie neemt tot 45,6% toe bij twee maanden en stijgt verder tot 52,4% voor een kwartaal.
  • Korte termijn ETF stromen hebben een positief verband met toekomstige rendementen op aandelen. Deze correlaties zijn significant. ETF-beleggers zijn uitzonderlijk slechte markt-timers zowel omhoog als omlaag.
  • Het onderzoekbureau heeft een model opgezet waarbij in aandelen gestapt werd als ETF stromen lager lagen dan het gemiddelde en waarbij gekocht werd als deze stromen bovengemiddeld waren. Deze contraire ETF-model heeft in alle gevallen veel beter gepresteerd dan de beursindex zelf. De gemiddelde winst lag 281 basispunten hoger in het afgelopen decennium. Het hogere rendement was vooral waar te nemen in periode van een tot vier maanden.

ETF-beleggers zijn contra-indicators

Er is dus een sterk negatief verband tussen ETF-stromen en toekomstige beursrendementen. TrimTabs geeft als verklaring dat ETF’s veelal worden verhandeld door particulieren en dagtraders. Zij zijn de minst geïnformeerde en meest emotionele beleggers. Zij hebben de hoogste kans om geld te verliezen. Als zij dus een trend waarnemen stappen zij meestal te laat in en kopen op de top. Het is bekend dat 95% van de traders mislukt (hier voor het onderzoek).

Daarnaast kunnen hedgefunds een rol spelen. Zij werden tijdens de kredietcrisis gedwongen om individuele posities in aandelen te sluiten en dus hebben zij ETF’s er in de plaats voor gekocht. Vorig jaar trad er een fors herstel van de beurzen op en liquiditeit op zodat deze hedgefunds weer massaal ETF’s van de hand hebben gedaan. Zo ontstaat er een draaideur in ETF’s door hedgefunds. Als de markt sterk verslechtert, zullen zij ETF’s gaan kopen bij een rally op de beurs zullen zij die weer van de hand doen.

Slecht teken voor aandelen

Het blijkt dat gebaseerd op cijfers vanaf 2006, de beursgraadmeter S&P 500 gemiddeld met 13,7% op jaarbasis daalt na een instroom in hefboom-ETF instroom. De beursindex stijgt gemiddeld met 10,3% op jaarbasis na een week van uitstroom uit ETF.

Volgens de meest recente cijfers van TrimTabs is er een netto instroom naar ETF’s geweest. Beleggers hebben in de week tot en met vorige week donderdag $434 miljoen in ETF’s gestoken die een hefboom hebben van 3:1. Zij hebben $355 miljoen ontrokken van ETF’s met een hefboom van 3:1 die willen profiteren van een daling. ETF-beleggers zijn dus per saldo optimistisch en dit is een negatief teken voor aandelen.

Gratis nieuwsalert

Als u nog geen abonnement heeft op onze gratis nieuwsalerts kunt u lid worden. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Slecht teken voor aandelen”

  1. Avatar
    Paul Babeliowsky

    Voor de duidelijkheid: het gaat hier om long indextrackers en niet om short indextrackers!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *