AEX op weg naar koopmoment

Sinds de tussentijdse top van 21 juni op 343  heeft de AEX ruim 10% van zijn waarde ingeleverd. Duidelijk is dat we in golf C zitten, die naar alle waarschijnlijkheid het einde van de correctie zal markeren. Een goed koopmoment kan zich de komende twee weken voordoen, wees dus alert.

Waar komt deze bodem te liggen? Er zijn een aantal mogelijkheden.

AEX

Een kop schouderformatie, met een doel van 240, een normale 50% correctie over de stijging op 276 of een diepere variant, een 61,8% correctie op 257. Er zijn nogal wat mogelijkheden. Ik ga me niet mengen in een discussie of er nu wel of geen sprake kan zijn van een kop schouderformatie. Feit is dat er op weekbasis wel wordt voldaan aan de voorwaarden van een kop schouderformatie maar dit is slechts voor de AEX van toepassing. Een ander feit is dat de koersen onder 300 punten voor de AEX een versnelling van de daling op kunnen leveren, omdat de AEX op dit punt vijf keer steun heeft gevonden, dus een daling onder 300 punten levert een additioneel verkoopsignaal op.

AEX TA 7 juli 2010 grafiek 1
AEX TA 7 juli 2010 grafiek 1

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Waar komt de bodem te liggen

Dat is nog niet te bepalen op dit moment, de daling 343 tot 306 heeft alle kenmerken van een impuls en kan daarmee dienst doen als een eerste in een serie van drie dalingsgolven. Minder waarschijnlijk maar niet onmogelijk is dat deze daling reeds de hele C is geweest en we dus nu aan de vooravond van een nieuwe stijging staan.

Trendmatig ziet het er onder AEX 329 punten er slecht uit. Er zijn tevens geen omkeersignalen. Ik ga daarom uit van dalende koersen zolang de AEX onder dit niveau noteert.

AEX TA 7 juli 2010 grafiek 2
AEX TA 7 juli 2010 grafiek 2

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

S&P 500

Trendmatig heeft de S&P 500 de verzwakking al laten zien. Er kan zelfs al sprake zijn van een terugtest van de steunlijn gisteren. Als dit juist blijkt te zijn dan staan we aan de vooravond van een versnelling van de daling en deze kan op basis van de eerste daling aanzienlijk zijn. Een daling tot ongeveer 870 is daarbij mogelijk.

S&P 500 TA 7 juli 2010
S&P 500 TA 7 juli 2010

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Trendmatig ziet het er voor de AEX onder 300 niet goed uit, er is dan sprake van een additioneel verkoopsignaal. Dit signaal is door de S&P 500 al gegeven. Een versnelling van de daling kan zich in theorie de komende dagen ontwikkelen waarbij voor de S&P 500 een daling tot ongeveer 870 mogelijk is.

Een gelijk percentage aan daling komt voor de AEX overeen met een niveau van 265 punten.

Per saldo kunnen we stellen dat de risico´s neerwaarts zijn, dat aan het einde van deze daling zich goede koopmomenten voordoen maar dat op dit moment er nog geen duidelijk zicht is op waar de bodem komt te liggen.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van alle artikelen die op deze site worden gepubliceerd raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Wat is uw mening? Discussieer mee op ons forum:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Inschrijven is geheel gratis en kan via deze link: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/register.php

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar

3 gedachten over “AEX op weg naar koopmoment”

 1. Jan,

  Volgens EWT International hebben we in maart 2009 een primary 1 neergezet en is met een stand van 357 punten AEX primary 2 een feit. Waarom ga jij in jouw analyse nu uit van ABC terwijl primary 3 uit 5 waves bestaat en onder primary 1 volgens de theorie dient te eindigen (pag 25 figure 1-4 van EW principle).

  Groet,
  Sander

 2. Aks je het mij vraagt komt er pas weer een “koop moment”zodra de overheid weer geld gaat schuiven, kijk b.v. naar de grafiek van ISM Non-Mfg Index, die gister uitkwam, hierop zijn de beursen in Azie ook gedaalt, de economie komt “van nature” deze keer niet uit het dal, ook niet wanneer de zaak toevallig nu in een of andere goilef 5, 3 of weet ik veel wat voor waves jullie het allemaal over hebben.

 3. jangroothaar

  Sander,

  In mijn ogen is primary 2 nog niet compleet, de reden voor deze veronderstelling is dat de stijging sinds maart 2009 veel kenmerken heeft van een puls. Na een correctie over deze stijging is mijn verwachting dat we nog een stijging krijgen. In dit geval is er dus een A afgesloten zitten we nu in de B en krijgen we nog een C

  Groet Jan

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.