Black Cross

Voorspellen is moeilijk. Er zijn namelijk ontelbare technische variabelen die allemaal, in het juiste tijdframe, een voorspellende waarde lijken te hebben. Ik laat me daar dus niet door meeslepen. Er is in de technische analyse echter wel een signaal dat ik niet zomaar negeer. De Golden Cross.

Black or Gold

In de technische analyse is een golden cross een bekende term. Dit betekent dat de 50ma (moving average) sluit boven 200ma. Dit is een positief signaal aangezien het weergeeft dat de trend stijgende is. Het ongekeerde is natuurlijk ook mogelijk en wordt een Black Cross genoemd (of death-cross). Hierbij kruist de 50ma de 200ma, dit is een bearisch (negatief) signaal.

In onderstaande grafiek heb ik de crosses die er in de AEX vanaf 2005 hebben plaatsgevonden met een cirkel aangegeven. De golden crosses (koopsignaal) zijn oranje en de Black crosses (verkoopsignaal) zijn zwart. In 2006 was er een vals signaal (whipsaw). In 2007 en 2009 respectievelijk een verkoop en een koop signaal wat goed heeft uitgepakt.

black cross in de AEX
black cross in de AEX

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Ik schrijf dit stuk omdat de AEX afgelopen maandag een black-cross heeft neergezet en dit aardig wat koersdruk kan opleveren.

Toch las ik onlangs een onderzoek waaruit blijkt dat je gemiddeld niet beter scoort met een moving average crossover strategie dan een passieve buy & hold strategie. Zie hieronder het schema met de resultaten van het onderzoek op de S&P vanaf 1930 tot en met juni 2010.

MarketSci: Michael Stokes

The Golden Cross (S&P 500, 1930- 062010)
The Golden Cross (S&P 500, 1930- 062010)

De verklaring ligt in het feit dat je de signalen pas relatief laat krijgt. Je stapt uit als de markt al flink gecorrigeerd is en je stapt in als de markt al een flinke rit gemaakt heeft. Wat is wijsheid?

Ingrijpen

In de tabel is meer te zien dan alleen de het gemiddelde rendement.  Je kunt tevens constateren dat de handelaren die met de golden-cross strategie werken hun maximale drawdown beperken. Dat scheelt dus wat grijze haren. Voor je gemoedsrust zou deze strategie dus een aanrader kunnen zijn.

Een ander punt is dat je door de golden-cross strategie maar 64% van de tijd in de markt zit. De tijd dat je niet in de markt zit, kun je je geld anders inzetten, bijvoorbeeld op een spaarrekening. Een spaarrekening is zeker nu geen goudmijn, maar het compenseert zeker de transactiekosten die je moet maken om in- en uit te stappen.

Optimaliseren

Om toch veel beter dan een Buy & hold strategie te presteren moet je dus slimmer zijn. Veel hedge funds en CTA’s (managed future bedrijven) werken met geautomatiseerde systemen, die soms wel 10 of meer variabelen tegelijk in de gaten houden om razendsnel in of uit te kunnen stappen in een markt waar dan ook ter wereld.  Dit is een spel dat gespeeld wordt door gespecialiseerde handelaren, met supersnelle computers en de meest geavanceerde software. Voor een gemiddelde particulieren belegger gaat dit veel te ver.

Conclusie:

In de AEX is een Black Cross neergezet. Dit is een negatief signaal. De kans is groot dat de AEX nog wat lagere niveaus gaat zien. Het gebruiken van de golden-cross strategie (handelen op cross-overs van de 50ma/200ma) levert echter op de lange termijn geen extra performance. Om de markt te verslaan dien je van betere huizen te komen. Hedge funds en cta’s trachten dit door complexe handelsmodellen.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.