Beurs VS 40% overgewaardeerd

De toonaangevende Amerikaanse beursgraadmeter S&P 500 is 40% overgewaardeerd. Dat is af te leiden uit cijfers van onderzoekbureau Smithers & Co.

Zij baseren zich op de zogenaamde q-ratio en de koerswinstverhouding gecorrigeerd voor cyclische schommelingen (CAPE). Met de publicatie van de “Flow of Funds” van de Fed op 10 juni, hebben zij hun cijfers bijgewerkt. Smithers & Co zag weinig verandering ten opzichte van de vorige berekeningen.

Waardering beurs VS volgens q-ratio en CAPE op 10 juni 2010
Waardering beurs VS volgens q-ratio en CAPE op 10 juni 2010

Niet-financiële bedrijven

Niet-financiële bedrijven, zowel beursgenoteerd als niet-beursgenoteerd waren 62% overgewaardeerd op 31 maart 2010. De beursgraadmeter S&P noteerde toen op 1169 (huidige stand: 1022). Als wordt gecorrigeerd voor de daling tot 1087 (op 10 juni 2010) is de overwaardering gedaald tot 50%.

De herziening van de cijfers heeft weinig effect gehad op de q-ratio. Een neerwaartse herziening (2,9%) van de vierdekwartaalcijfers van 2009 werd teniet gedaan door de naar beneden bijgestelde marktwaarde van niet-financiële ondernemingen van 2,1%.

De netto-waarde voor het eerste kwartaal van dit jaar daalde licht doordat aandeleninkopen de winstinhoudingen overtroffen.

Financiële ondernemingen

Financials waren op grond van CAPE op 31 maart 2010 waren volgens deze cijfers, 58% te duur. De CAPE is gebaseerd op de de cijfers van professor Robert Shiller, een van Amerika’s bekendste economen.

Als de daling tot 10 juni 2010 in beschouwing wordt genomen, was er sprake van een overwaardering van 46%.

q ratio
De q-ratio is een methode voor het inschatten van de waarde van de aandelenmarkt, ontwikkeld door Nobelprijswinnaar James Tobin. Hij berekende de waardering van een bedrijf door de kosten om alle bedrijfsonderdelen te vervangen af te zetten tegen de waarde volgens de beurskoers. Is de Q-ratio groter dan 1, dan is het bedrijf overgewaardeerd. Ligt het cijfer tussen 0 en 1, dan is het bedrijf ondergewaardeerd.

Zie http://en.wikipedia.org/wiki/Tobin’s_q

Als de netto-waarde en de winst per aandeel gecorrigeerd voor cylische schommelingen tijdens een kwartaal weinig verandert, dan zijn alleen aandelenkoersen belangrijk voor veranderingen in de marktwaarde.

S&P standen:
31 maart 2010 1169
10 juni 2010 1087
2 juli 2010 1022

Op 31 maart toen de S&P 500 op 1169 stond, bedrog de q-ratio 1,6166 en CAPE was 1,5761.

Op 10 juni ( S&P op 1087): q=1,61*1087/1169=1,50 en CAPE is 1,58*1087/1169=1,46.

Dus: q=1,61*nieuwe S&P/initiële S&P
CAPE=1,5761*nieuwe S&P/initiële S&P

voor 2 juli:

q=1,61* 1022/1169=1,41
CAPE=1,38

De toonaangevende beursgraadmeter S&P 500 is dus circa 40% overgewaardeerd.

Dus forse daling op komst?
De Amerikaanse beursindex S&P 500 is dus op basis van CAPE en de q-ratio flink overgewaardeerd.  De vraag is of er nu een forse daling van aandelen op komst is. Een indicator die volgens Jan de Vries de hoogste voorspelbaarheid heeft, is de waardering van aandelen. Lees zijn column: zijn koersbewegingen te voorspellen?

De geschiedenis leert dat een overwaardering van aandelen niet direct leidt tot koersdalingen. De koersen kunnen maandenlang stand houden voordat een daling wordt ingezet. Voor lange termijn beleggers acht ik deze overwaardering wel als een waarschuwingssignaal die niet genegeerd moet worden.

Een ander element die in ogenschouw moet worden genomen die zeer belangrijk is en een reden waarom de beurzen niet kelderen is de kwantitatieve verruiming van centrale banken. Ik heb daar recent een artikel over geschreven: Geldkraan stuwt beurs . Mede hierdoor is het lastig om een goede  inschatting van de beurs te maken.

Forum
Heeft u ook een interessante grafiek of een vraag of opmerking? Doe dan mee en meldt u aan.

Een selectie van onderwerpen:

Koers-winstverhouding

Een listig jaar ?

Euro sterk of dollar zwak?

opvallende grafiek

Onderwerpen

Wij hebben verschillende subforums. Er is sinds kort ook een beleggersforum voor beginners aangemaakt:https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Ook hebben wij subforums over Aegon,ING en TomTom, zie:https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/fondsen

Daarnaast kunt u discussiëren over de AEX https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/aex of over Gann-analyse (https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/gann).


Handleiding

U kunt:

•     Nieuwe onderwerpen beginnen middels:

(https://www.dekritischebelegger.nl/forum/?new=1 )

•     grafieken/ video’s plaatsen en tevens een persoonlijk plaatje van u toevoegen via uw profiel (avatar).

•     Bepaalde onderwerpen als favoriet instellen.

Als u vragen, opmerkingen of suggesties heeft, kunt u ons mailen via onze contacpagina.

Satilmis Ersintepe

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.