Rijke beleggers vluchten uit aandelen

Vermogende beleggers trekken hun geld terug uit aandelen. Volgens een nieuwe studie is het deel van het vermogen dat door vermogende beleggers in aandelen is geïnvesteerd, gedaald tot het laagste niveau in minstens 21 jaar.

De studie van Capgemini

Het advies- en dienstenbedrijf Capgemini onderzoekt regelmatig hoe vermogende particuliere klanten over de hele wereld hun geld beleggen. In hun recent gepubliceerde “World Wealth Report 2023” laten ze zien dat het aandeel van vermogen dat vermogende particuliere klanten in aandelen hebben belegd gedaald is tot het laagste niveau in minstens 21 jaar.

De verschuiving in assetallocatie

Het aandeel van aandelen in het belegbare vermogen van vermogende beleggers is in één jaar tijd gedaald van 29% naar 23%. Tegelijkertijd steeg het aandeel van contanten sterk van 24% naar 34%, waarbij contanten aandelen inhaalden en het hoogste niveau in minstens 20 jaar bereikten.

Vermogensbehoud als prioriteit

Meer dan tweederde van de vermogende beleggers verklaarde dat vermogensbehoud het belangrijkste voor hen was. Dit verklaart waarom veel beleggers hun geld uit aandelen halen en kiezen voor veiligere opties zoals contant geld.

Trends

Uit het “World Wealth Report 2023” van Capgemini blijkt dat er verschillende trends zijn die invloed hebben op de manier waarop vermogende beleggers hun geld beleggen. Zo blijkt dat aandelen nog steeds de belangrijkste activaklasse zijn, maar dat er ook een groeiende interesse is in opkomende activaklassen zoals ESG en digitale activa. Bovendien geven veel HNWIs aan dat ze op zoek zijn naar betere digitale en gepersonaliseerde aanbiedingen.

Conclusie

Er vindt een verschuiving plaats in de manier waarop vermogende beleggers hun geld beleggen. Het aandeel van aandelen daalt, terwijl het aandeel van contant geld stijgt. Dit laat zien dat veel beleggers prioriteit geven aan vermogensbehoud boven groei. Bovendien zijn er verschillende trends die invloed hebben op de manier waarop HNWIs hun geld beleggen, zoals een groeiende interesse in ESG en digitale activa.

Bronnen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.