Race tegen de klokken

Nu 2010 voor de meeste aandelenbeleggers toch fraai eindigt, lijkt het een race tegen de tijd te worden om het vertrouwen vast te houden.

Genoeg ellende in de afgelopen twaalf maanden. In Europa een heuse schuldencrisis in de PIGS en in de V.S. absoluut geen voortgang op het gebied van de werkloosheid en een huizenmarkt die in mineur blijft.
In Amerika is hierop een duidelijk antwoord geformuleerd; wij stimuleren ons uit de problemen. Budgettair en monetair worden dollars in het systeem gepompt, die ook ver van de Amerikaanse consument hun bestemming vinden. Tekorten en schulden worden minder belangrijk gevonden. Als het land eenmaal weer groeit, dan wordt dit vanzelf ingelopen.

In de eurozone gaan we die kant niet op. Wij willen toch vooral laten zien dat wij van plan zijn de overheidsbegrotingen onder controle te houden. Dat geeft vertrouwen. Monetaire stimulering mag, maar niet van harte.
Het Verenigd Koninkrijk is nog een stap verder gegaan, maar dat land was ook al eerder diep weggezakt. Hier wordt forse geldcreatie gecombineerd met een strikt lange termijn bezuinigingsplan om het overheidstekort van 10% terug te dringen. Blijkbaar pakken deze Engelse voornemens goed uit, althans afgemeten aan de Engelse beursindex en het pond die met resp. een groei van 11% en een appreciatie van 4% een stuk van het verlies van vorig jaar hebben goedgemaakt.
De terugkeer naar economische groei in eurogebied en V.K. werd vergemakkelijkt door de zwakke munt die de uitvoer opjoeg.

De snelle spurt in de aandelenindices op het eind van het jaar indiceert dat deze uiteenlopende aanpakken lijken te werken: S&P500 +12,5% in 2010, DAX +17%, FTSE100 +11%. Onze eigen Midkap-index, geholpen door overnamegeld zelfs +23%. Het internationale bedrijfsleven zit goed bij kas dankzij de export naar opkomende markten en zelfs de op de eigen markt geori├źnteerde bedrijven komen weer boven Jan.

Allerlei problemen doen even niet ter zake of worden weggedrongen. Niet zo lang geleden was een stijging van de olieprijs met 10% aanleiding voor hevige angst in verband met de gevolgen voor de groei. Nu worden olie en andere grondstoffen alleen maar bekeken in hun functie van asset binnen een portefeuille. De oplopende Chinese inflatie en een zich opblazende onroerend goed bubbel worden effectief bestreden door de overheid, enz. enz.

Of dit optimisme terecht is of niet, de regeringen in Europa moeten hiervan gebruik maken om hun beleidsplannen standvastig uit te voeren. Als het tij keert en het negatieve sentiment om wat voor oorzaak weer de overhand krijgt, dan zullen zij zich beter kunnen verdedigen. Dus, de Bank of England zal niet moeten aarzelen om de rente te verhogen als de inflatie verder oploopt. En op het pad van tekortreductie mag op het Europese vasteland geen uitstel komen, dit samen met een duidelijk plan om eensgezind de schuldenproblemen in de periferie te tackelen.

Dat in 2011 wel een keer de lont van een nieuwe crisis wordt aangestoken, lijkt mij zeer waarschijnlijk. Het is te hopen dat de republikeinen en democraten in het Amerikaanse Congres dan al een vastomlijnd plan hebben om de Amerikaanse schulden op middellange termijn terug te dringen. Ook het tijdsvoordeel dat het bezit van de wereldreservemunt biedt bij het oplossen van economische problemen, kan niet eeuwig voortduren.
Het wordt vast weer een bewogen beleggingsjaar.

Namens Castanje Vermogensbeheer wens ik alle lezers van De Kritische Belegger een voorspoedig 2011.

Franke Burink
Castanje Vermogensbeheer

1 gedachte over “Race tegen de klokken”

  1. Ik krijg steeds meer de indruk dat hier een kat achter haar staart aan het lopen is… Schulden lijkt te worden ‘opgelost’ door geld creatie. Onze overheden dienen toch een goed voorbeeld af te geven? ach het eigen huishoud boekje is al weer niet op orde.. en zo gaat dat op voor vele landen. De VS maakt er helemaal een boel van. Een crisis kan niet eeuwig duren door een simpel woord als ‘verbloeming’. De Illusie is groot! en dadelijk is de illusie, waarheid en zo sjokt het treintje door.

    PS.
    Ik zit in de Midkap en heb al veel geld verloren(relatief). Dus al die +jes, zijn zeer branche gevoelig en dat is waar het om gaat, dingen generaliseren ben ik geen fan van zo kan elk negatief iets wel in een positief woord worden omgezet. De schijn dat….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.