Heeft de beurs het kruit al verschoten?

Het lijkt erop dat de rally van de afgelopen weken zijn Waterloo op korte termijn gaat vinden. Een stijging van 21 dagen (een fibo getal) zonder noemenswaardige onderbreking komt niet veel voor. Demonstreert de aandelenmarkt daarmee kracht en dienen we, na een klein reactie, rekening te houden met nog veel meer stijging?  Als we alleen de AEX zouden beoordelen dan is dat zondermeer mogelijk. Helaas is de AEX slechts een surrogaat index, meestal een volger geen voorloper. De Dow Jones maar ook de Duitse DAX doen vermoeden dat een correctie op de loer ligt.

DAX

De Duitse DAX heeft sinds eind augustus een indrukwekkende stijging laten zien die, zo het zich laat aanzien, vrijwel compleet is. Een daling onder 6900 is een signaal in de richting van een correctie over deze stijging. Deze zwakte zou de DAX tot ongeveer 6612 of mogelijk 6460 kunnen voeren. Als we deze punten de komende tijd op gaan zoeken en vervolgens weer een stijging inzetten, dan zijn per saldo hogere koersen te verwachten. Echter een daling onder 6300 zou dit positieve plaatje geweld aan doen. Voor de belegger hanteer ik dus 6300 als stop- loss.

TA DAX 29 december 2010
TA DAX 29 december 2010

Klik met de muis op de grafieken voor een vergroting (openen in nieuw venster)

Dow Jones

Een nakende correctie is in deze index, evenals in de S&P 500, het duidelijkst. De stijgende wig duidt in de meeste gevallen op een eindbeweging. Zodra de onderste steun (11.500 voor de Dow Jones ) wordt doorbroken mag een korte maar felle daling verwacht worden.  Voor de Dow Jones verwacht ik een daling tot 11.340 mogelijk 11.260. Zolang de Dow Jones boven 11.180 noteert, ga ik uit van per saldo stijgende koersen.

TA Dow Jones 29 december 2010
TA Dow Jones 29 december 2010

Kijken we wat verder dan kan het verdere verloop van de Dow Jones wel eens overeenkomsten hebben met de periode juli/augustus van dit jaar.  Dit kan voor de Dow Jones per saldo een stijging inhouden tot ongeveer 12.000.

TA Dow Jones 29 december 2010 grafiek 2
TA Dow Jones 29 december 2010 grafiek 2

Conclusie

Hoewel de vooruitzichten op middellange termijn op technische gronden zich positief ontwikkelen, de trend is UP, lijkt op korte termijn een correctie voor de Dow Jones en de DAX op handen. Voor de DAX mag een daling verwacht worden tot ongeveer 6600 tot 6460. Voor de DOW Jones zou een daling tot ongeveer 11.340- 11.260 niet verbazen.

De stop-loss voor beleggers leg ik voor de Dow Jones op 11.180 en voor de DAX op 6300. Zolang deze indices boven deze niveaus blijven, ga ik uit van hogere koersen de komende tijd.

Ik wens alle lezers een goede jaarwisseling en een gezond en voorspoedig 2011.

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Forum

Ik vind het jammer dat er te weinig actieve leden zijn op het forum. Het gaat om samen informatie te delen en er allemaal beter van te worden. Dus doe ook mee! Link naar het forum: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.