Goede voornemens en beleggen

Aan het begin van een nieuw jaar maken veel mensen goede voornemens. Helaas lukt het vaak niet om ons eraan te houden. Na twee weken ga je niet meer naar de sportschool, een sigaretje na het eten is toch wel erg lekker en een eigen bedrijf blijft een droom. Dat schrijft Linda van der Wal, trainer, coach en auteur van het boek “Oude gewoonten, goede voornemens”.

Dit is een heel herkenbaar patroon dat helaas ook mij is overkomen. Linda maakt op een glasheldere manier duidelijk waarom het niet lukt om je aan je voornemens te houden. Als je op vakantie gaat plan je meestal allerlei dingen zoals het hotel, de reis en de vakantieperiode. Als het echter op voornemens uitkomt organiseren de mensen niets. Het blijft dan meer een wens die uit de lucht moet komen vallen en dan vanzelf vervuld wordt.

Naast zaken die je zelf ook kunt weten (‘gezond verstand’) maakt de auteur een systematische analyse en worden er allerlei handige oefeningen voorgedragen. Als je een voornemen hebt, analyseer dan eerst je huidige situatie en ook wat je wilt bereiken.

Dit doet mij sterk denken aan beleggen. Een bekende beurswijsheid is: “Plan a trade and trade a plan”. Met andere woorden: particulieren die de markt opgaan moeten eerst bij zich nagaan waarom zij dat doen en wat voor doel zij hebben. Ook moeten zij nadenken over de middelen die zij kunnen gebruiken, inclusief informatiemateriaal.

Wie heeft niet gebaald nadat een aandeel die bij hen zo geliefd was enorm kelderde of waarbij de portefeuille de helft minder waard werd. Beleggen kan dan in zo’n situatie een hel op aarde zijn. Veel mensen keren na een dergelijk slechte ervaring de markt de rug toe. Linda legt uit waarom mensen dat doen, hoe u (beleggings) gewoontes kunt doorbreken en daarmee behalve succesvol in beleggen succesvol in het leven kunt zijn. Zij gaat namelijk in tegen de visie dat mensen niet kunnen veranderen.

Ik raad iedereen aan dit boek te lezen. Het boek is te bestellen via de volgende link: klik hier.

Ik wens u een prettige jaarwisseling en een voorspoedig 2011.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.