Betaalt u de prijs van Paniek?

Het prijskaartje
Opties zijn goede instrumenten om je beleggingsrisico te verkleinen. Ik ben jarenlang optiehandelaar geweest en zal dat zeker niet ontkennen. Er zijn echter wel een paar essentiële zaken waar je rekening mee moet houden anders kun je behoorlijk bedrogen uitkomen. Het kan namelijk zo zijn dat je een negatiever resultaat overhoudt dan dat je de portefeuille helemaal niet zou hebben afgedekt.

De valkuilen

Beleggers willen met name het koersrisico op hun portefeuille beperken. Met een put-optie kun je je verzekeren tegen een koersdaling. Een put-optie geeft je namelijk het recht om een onderliggende waarde tegen een vooraf vastgestelde prijs te verkopen. Dit instrument wordt dan ook door veel beleggers gebruikt om zich tegen een koersval in een aandeel of beurs te verzekeren. Er zijn echter een paar flinke valkuilen die bij deze strategie op de loer liggen. De belangrijkste zijn Timing en Premie.

TIMING: Wanneer koopt je de Optie. De keuze om je tegen een koersval te verzekeren door het kopen van een put-optie wordt zelden op het hoogste punt in koers getimed, maar vindt vaak pas plaats na een eerste
daling.

Koersontwikkeling S&P 500 over het derde en vierde kwartaal van 2009 met daaronder over dezelfde periode de VIX geprojecteerd

Het bepalen van het juiste moment is geen makkelijke taak. Er zijn honderden methodes om te bepalen of en wanneer de markt draait. Maar of deze allemaal werken is de vraag. De meeste analisten gebruiken hiervoor charts en kwantitatieve indicatoren. Een ding is zeker;
je dient de beurs of specifiek aandeel op de voet te volgen om een keerpunt in de trend aan te zien komen. Over het algemeen zien maar weinig analisten het tijdig genoeg.

PREMIE: Dit is de kostprijs zonder eventuele intrinsieke waarde van de optie. De prijs die er wordt betaald voor de Put-optie is meestal door de harde daling al flink opgelopen. Dalingen op de beurs gaan vaak gepaard met harde bewegingen en zorgt dus voor een hoge volatility. De VIX is een volatility index van de S&P 500. Een hoge volatility vertaald zich direct in duurdere premies op de optiebeurs. De VIX is hiermee een goede indicator van de ontwikkeling van optiepremies. Daarnaast is menig belegger ook door paniek bereid om meer te betalen voor de put-opties. Verzekeren wordt dus erg duur.

In de Grafiek hierboven is de koersontwikkeling te zien van de S&P 500 over het derde en vierde kwartaal van 2009, met daaronder over dezelfde periode de VIX geprojecteerd.

Uit deze grafiek is duidelijk de negatieve correlatie tussen het koersverloop en de volatility af te lezen. Bij een neerwaartse correctie in de S&P500 zie je in de VIX een duidelijke piek. Dit betekent in de praktijk dat de optiepremie flink duurder wordt.

Timing en de optiepremie zijn dus belangrijke variabelen in het risicomanagement van je portefeuille. De nachtmerrie van iedere belegger is dat hij op het laagste punt (slechte timing) van de koers een put koopt tegen een te hoge prijs (dure premie). Vervolgens herstelt de koers weer en de putoptie loopt waardeloos af. De optelsom van deze actie kan resulteren in een nog lager rendement dan de onderliggende waarde. Per saldo dus een groter verlies.

Beurswijsheid

Als je je positie slim wilt managen dan dien je dus rekening te houden met de prijs van opties en het moment van handelen. De kans is groot dat als je te laat handelt je waarschijnlijk veel te veel betaald en dit niet terug verdient.

Er is echter een slimmere manier om je neerwaartse risico te beperken. In een dalende beurs kun je je risico namelijk niet alleen beperken door een put te kopen maar ook door een call te schrijven. In tegenstelling tot het kopen van een put ontvang je bij het schrijven van een Call-optie premie.

De hoogte van deze te ontvangen premie is tevens het maximale bedrag waarmee je je verlies van je portefeuille kunt compenseren, tenzij je de call-optie doorrolt naar een lager niveau.

Hieronder is dit in een grafiek duidelijk gemaakt. Er is uitgegaan van een aandelenkoers van 55 euro en een ingenomen optiepositie op dezelfde uitoefenprijs 55 euro met een te betalen of ontvangen premie van 5 euro. De positie wordt daarbij aangehouden tot expiratie.

Puts kopen, Calls schrijven

Je ziet goed dat het effect van puts op je portefeuille pas onder een koers van 50 euro gaat werken.

Dus bij het schrijven van een call optie ben je tot 5 euro lager gedekt en in verhouding met het kopen van een put houd je tot 65 euro meer winst over.

Wij vinden het toch vreemd dat de meeste traditionele vermogensbeheerders als ze het al doen, hun risico toch willen beperken door puts te kopen. Op de optiebeurs was het algemeen bekend: Als iets duur is moet je het juist verkopen!

Tip:

Als je actief risico-management wilt voeren over je aandelenportefeuille, denk dan eerst twee keer na voordat je een Put-optie koopt. Het is vaak veel verstandiger als je niet zeker bent van je timing maar wel ziet dat de premie duur is geworden om een “at the money” Call-optie te schrijven. Want vaak wordt geld in putopties weggegooid door het verkeerde moment te kiezen of een te dure premie te betalen.

Door een Call te schrijven op je positie wordt je welliswaar niet voor de hele downside gecompenseerd, toch kun je dit bewerkstelligen door de calloptie bij een lager koers terug te kopen en opnieuw een lager strike te schrijven. Het is een slim alternatief en bedenk: wie schrijft die blijft en betaalt in ieder geval niet de prijs van paniek.

Drs. ing Alain E. de Haas
Managing Director Helliot
http://www.helliot.nl/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.