Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

Doemscenario AEX?, Aegon niet kopen

De huidige correctie van de AEX is een eerste neerwaartse trend. Het eerste dominosteentje is gevallen.
Het aandeel Aegon is niet koopwaardig en Ahold is nog voorlopig positief. Beleggers moeten oppassen met Goud. Dat zegt technisch analist Dick Otto in de jongste live chatsessie van De Kritische Belegger.

Deelnemers konden hem vragen stellen over de ontwikkelingen op de financiële markten. Hieronder het verslag (verkort) Aan de sessie deden verschillende deelnemers mee. U kunt ook meedoen. Zie hieronder.

Forum

Steeds meer bezoekers doen mee aan ons forum. Het biedt de gelegenheid om onderling kennis en van gedachten te wisselen.

Wij hebben forums over de AEX, Goud , Gann,TomTom,ING etc.

Sinds kort hebben wij ook een subforum voor beginners: https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is. Bijvoorbeeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s. Wat is een stop limiet order, Wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

Stel u zelf voor in deze topic:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/topic/even-voorstellen

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

Doemscenario AEX?

Moeten we het doemscenario voor de AEX nu uit de kast halen?

Doemscenario… dat hangt er vanaf wat u daaronder verstaat.

Ik las dat de indexanalist een golf 3 neerwaarts ziet onder de bodem en dat betekent dat er ook nog een wave 5 komt daar weer onder. Dan mogen we wel een beurs op 100 verwachten.

Zoals u weet denken wij ook in trends en correcties. Bovendien gaan wij uit van het fractale principe van de markt. Kijken wij nu vanaf de top dit jaar naar de bodem dit jaar dan zien wij dit inderdaad als een eerste neerwaartse trend. Het wachten is nu of deze daling de eerste daling is die een grotere daling in gang zet. Met andere woorden, het eerste dominosteentje is gevallen.

De vraag is of de tweede wordt aangetikt. En de grens daarvoor ligt onder 318 (eerste bevestiging) 315 (tweede bevestiging) en 311, (derde bevestiging). Eerste target onder deze grens ligt op 300. Onder de 275 zone vervalt een flink aantal positieve scenario’s en houden wij inderdaad een grote derde / krachtige golf.  Onder 250 neemt de waarschijnlijkheid fors toe van een daling tot onder 195.

De grenzen om te bewaken aan de onderzijde zijn dus:

318/315/311 op korte termijn

300 als eerste target 275-270 als belangrijke trigger en 250 voor de lange termijn.

Aegon niet kopen

Hoe ziet u Aegon in de toekomst bewegen? Vandaag goede cijfers getoond, is dit de weg omhoog?

<op het moment van schrijven hebben wij geen positie in Aegin, disclaimer AFM>

Zwakker, maar nog niet duidelijk op dit moment. 4 euro in de gaten houden als belangrijke ondergrens. Hieronder kan een gat vallen in de koersen.  Richting 3.60 onder 4 en uiteindelijk zelfs 3.

dank u en vanaf welk niveau kan hij doorstoten omhoog?

Boven 4.50 bevestiging van wat opwaartse potentie richting 5 euro. Het is een aandeel om voorzichtig mee te blijven.

Ik had Aegon aandelen,maar heb ze door de analyse van Tostram met verlies verkocht.Ik dacht het op een lager niveau weer op te pakken.Is dit verstandig?Ik heb er wel spijt van omdat ik nu dus 1600€ kwijt ben .Ik geen ervaren belegger,en ben ongeveer 1 jaar bezig.

Wij zouden het aandeel op dit moment niet kopen. Wij verwachten dat daar een beter moment voor komt. Rond 4 of 3.60 voor speculatief ingestelde beleggers.

Ahold voorlopig positief

Het aandeel AH is, na ca. vier maanden stijgen, nu weer aan het dalen. Wat verwacht u van het toekomstige verloop?

<op het moment van schrijven hebben wij geen positie voor onze clienten in Ahold><disclaimer AFM>.  Wij gaan er vanuit dat de daling in Ahold correctief is en voorlopig stopt rond het huidige niveau 8.90.

Belangrijk is te letten op het volgende scenario: 9.12-9.2. En daarna weer zakt onder de bodem dan is dat zwak. Ahold dus voorlopig nog positief, maar oppassen voor bovenstaand scenario.

Oppassen met Goud

Ik had wel meer vuurwerk verwacht met goud nu de beurs zo onzeker oogt. Daar zie ik echter niet veel van terug.

Het patroon van Goud geeft aan dat er nog een nieuwe top kan komen richting 1244. Bevestiging hiervan boven 1150 tot die tijd oppassen.

Is dit elliotmatig?

Ja.

Wij zien de laatste beweging als correctie van een klein patroon wat een nieuwe top behoorlijk waarschijnlijk maakt.

Herstel euro-dollar waarschijnlijker

In de vorige sessie heeft u verteld dat u verwacht dat de euro/dollar op termijn zal dalen naar 1,20. Daarvan is al een groot deel gerealiseerd. Verwacht u nog een tussentijdse stijging?

Rond 1.35, het huidige gebied, is een herstel waarschijnlijker aan het worden. Op dit niveau ligt een belangrijke target (derde golf van gelijke omvang als de eerste golf). Ook neemt de kracht van de daling iets af. Een herstel naar de 1.38 / 1.40 zone is dan mogelijk.

Let wel:  We moeten eerst wat bewijs zien van bodemvorming, we hebben dus extra bewijs nodig.

Forse tussentijdse terugval  Olie

Wat is uw verwachting inzake de olieprijs op korte termijn?

Ons lange termijn beeld van de Olieprijs wijst op een forse tussentijdse terugval. Enerzijds is het krachtige herstel trendmatig en kan je een correctie verwachten, anderzijds is de stijging flink aan het vertragen wat een omkeerpatroon kan aangeven. Maar ook hier: we hebben aanvullen bewijs nodig van het inzetten van de daling. Zoals we bij de AEX ondergrenzen duidelijk hebben in 2010 hadden we in 2009 toen we ook al negatief waren nog niet zo helder. Voor de Olieprijs is dat ook nog wat vroeg. Maar onder 69/70 verwachten wij de eerste verzwakking.

Het huidige niveau van 80 is dat de top? Of gaan wij nog door naar…

Daar is het dus nog te vroeg voor. Wij verwachten op korte termijn eerder nog een nieuwe top en daarna pas een daling. Maar het krachtigste deel van de stijging is geweest.

Waar denkt u aan bij de nieuwe top? 85?

Rond $85 inderdaad, u moet denken aan een soortgelijk topvormingsproces als de AEX, waar we per saldo lange tijd zijwaarts zijn gaan bewegen met af en toe een nieuwe top.

Einde verslag.

Dick Ottto, directeur van Matrix Asset Management heeft op het moment van schrijven privé geen enkel belang in de aandelen die waarover hij advies geeft. De redactie van De Kritische Belegger heeft een short positie in de AEX. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

Matrix Asset Management was één van de weinige vermogensbeheerders die voor een forse daling waarschuwde toen de AEX nog op 550 punten stond. Zij publiceren wekelijks een gratis nieuwsbrief: Money Care. Klik hier als u wilt profiteren van de wekelijkse analyses van de gratis Money Care Nieuwsbrief.

Wilt u ook meedoen?

Er zijn nog een aantal beperkte plaatsen beschikbaar voor bezoekers van De Kritische Belegger. Word lid van een exclusief gezelschap.

Het is de bedoeling om periodiek chatsessies met analisten te houden waarbij leden vragen kunnen stellen over de markten. (aandelen, AEX, olie, goud etc.). Ook kunt u een vraag stellen over uw favoriete aandeel.

Stuur ons een e-mail via onze contactpagina als u mee wilt doen en dan sturen wij u de details door.

Start met Automatisch Beleggen

Dit bericht delen
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email

1 reactie op “Doemscenario AEX?, Aegon niet kopen”

  1. Avatar

    @ Aegon niet kopen,

    Ik heb aandelen Aegon gekocht op 5,20 en op 4,85 en ja ik heb daar nu verlies op. Wat velen volgens mij onderschatten zijn toch echt de ‘mooie cijfers’ Beleggen draait om deze cijfers, lijkt mij niet verstandig deze sarcastisch in het laatje te doen schuiven. Tja ze hebben nog een overheidssteun van 2 miljard op de balans staan, vergeet echter niet dat dit puur uit sovabiliteits redenen is, ook zei men dat we nog afschrijvingen kunnen verwachten. Kortom het is een bedrijf met een paar blauwe plekken die naar verloop der tijd zullen verdwijnen.

    Toen het zeer slecht ging stond het aandeel rond de 5 euro, nu dat het stukken beter gaat staat deze voor een rare 4.40 euro te koop. Daar wordt niks over gezegd noch uitgelegd. Ook Griekenland heeft weinig invloed op Aegon. U zegt niet kopen, ik ga voor mijzelf middellen.
    Beleggen is mooi want als er dadelijk wel een positief advies komt op Aegon.. dan heb je de boot eigenlijk al gemist.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *