Aandelen in gevaar

Recent (9 februari) heb ik gewaarschuwd voor de verslechterende omstandigheden op de aandelenmarkten. Het advies was om voorzichtiger te wezen. Dit beeld wordt nu bevestigd door de obligatiemarkt.

Veel beleggers volgen de bewegingen op de aandelenmarkten maar negeren grotendeels de markt voor schulden. Vroege signalen kunnen in deze markt ontdekt worden. Zie ook mijn column: Hoe verdient u 20 miljard? Los van alle doemverhalen of superoptimistische geluiden geeft de obligatiemarkt aan dat aandelen in gevaar zijn.

In de onderstaande figuur kunt u zien dat de rente op de 30-jarige Amerikaanse staatslening opwaarts dreigt uit te breken wat een slecht signaal is voor aandelen.

Amerikaanse 30-jarige rente dreigt opwaarts uit te breken
Amerikaanse 30-jarige rente dreigt opwaarts uit te breken

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

De nadruk van de markten lijken snel te verschuiven van aandelen naar rente. Hoewel de 30-jarige rente (US cash 30) op het langjarige gemiddelde ligt, dreigt het opwaarts uit te breken. Een stevige bodem is begin januari 2010 gezet. De steun valt samen met de trendlijn (4,84%) en de neklijn van de hoofd-schouderformatie (4,82%). Een duidelijke doorbraak door de grens van 4,82%-5,00% wijst op een trendomkeer waarbij de rente aanzienlijk kan stijgen, die op zijn beurt negatief is voor beleggingen die samenhangen met de wereldwijde groei.

Forum

Naast forums voor gevorderden, onder andere Gann-forum, hebben wij op verzoek van bezoekers een subforum aangemaakt voor beginnende beleggers:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is.

Bijvoorbeeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s.  Wat is een stop limiet order, wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet. Reeds doen er al een aantal bezoekers mee.

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

2 gedachten over “Aandelen in gevaar”

  1. Een stijgende lange rente maakt aandelen minder aantrekkelijk. Als de rente stijgt naar 5% en het dividendrendement op aandelen is bijvoorbeeld 4%, dan worden aandelen dus relatief minder aantrekkelijk.

    Als de koers van obligaties dalen betekent het niet per definitie dat er minder vraag naar is. Het kan ook het gevolg zijn van een toenemend aanbod of een hogere risicopremie die door beleggers gevraagd wordt. Een kwestie van vraag en aanbod dus.

    De relatie tussen de rente op een obligatie en de koers (prijs) is:

    p=1/r

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.