Tweede dalingsfase AEX gestart

Het heeft er alle schijn van dat de tweede fase van dalende koersen is gestart. Het herstel van de afgelopen dagen is keurig in het aangegeven gebied gekomen en gisteren hebben we een key reversal day gezien. Een key reversal day is een doorgaans betrouwbaar omkeersignaal, waarbij de koers bij opening uitkomt boven de vorige hoogste koers en het slot lager is dan de laagste notering van de vorige dag.

De betrouwbaarheid van een dergelijk omkeersignaal is groter indien deze zich voordoet aan het einde van een trend, maar gezien de omvang van de daling gisteren vandaag en de vorm van het herstel, trek ik de conclusie dat de volgende daling is gestart.

De mogelijke gevolgen

Met de bovenstaande informatie en de aanname dat de vervolgdaling is gestart, kunnen we aan de slag. De vervolgdaling dient een relatie te hebben met het eerste stuk, in het geval van de AEX de daling 345,50 tot 311,50. Als we die daling als uitgangspunt hanteren dan komen we de volgende punten tegen:

A en C zijn gelijk       geeft    293,55

C is 1.618 * A            geeft    272,48

Naast deze waardes, die als globaal doel gehanteerd kunnen worden, zijn nog een aantal projecties te maken op basis van de eerste daling. Uitgaande van het gegeven dat we gisteren de top hebben gezien op 327,55 en de daling tot op dit moment is uitgekomen op 318,19 kunnen we stellen dat de daling maximaal tot ongeveer 287,90 kan gaan.

TA AEX (2e fase correctie) op 24 februari 2010 Elliot Wave
TA AEX (2e fase correctie) op 24 februari 2010 Elliot Wave

Klik op grafiek om te vergroten (opent in nieuw venster)

Conclusie

Het vervolg van de correctie lijkt ingezet. Het verwachte herstel heeft zich keurig voltrokken en is uitgekomen in het aangegeven gebied. Gezien de key reversal day gisteren en de structuur van de daling sinds de top op 327,50 ga ik er vanuit dat de markt de komende dagen een fikse veer kan laten. Op basis van de op dit moment beschikbare informatie is er een daling te verwachten tot het gebied 293 tot 272 waarbij ik op dit moment uit ga als meest waarschijnlijke doel net onder de 290.

Voor short posities is mijn stop loss op dit moment 325,5 en een herstel vandaag en mogelijk een deel van morgen mag worden aangegrepen om short posities te verzwaren.

Gratis e-mail alert

Om op de hoogte te blijven van wijzigingen in de tips, zoals wijzigingen stoploss of winstnemingen, raden we u aan gebruik te maken van het gratis e-mail-alert, waarvoor u zich kunt aanmelden met deze LINK.

Forum

Op verzoek van bezoekers hebben wij een subforum aangemaakt voor beginnende beleggers:

https://www.dekritischebelegger.nl/forum/forum/beginners

Bij beleggen zijn veel termen noodzakelijkerwijs gestandaardiseerd net zoals bij elk ander gebied. Het gevolg is echter dat het voor beginners moeilijk te doorgronden is.

Bijvoorbeeeld wat is een stoploss, wat zijn weerstand en steunniveau’s.  Wat is een stop limiet order, wat is het minimum kapitaal om te starten?

De bedoeling is om vragen te stellen en actief elkaar te helpen bij termen die u niet weet.

Registreren voor het forum kan via deze link: Klik hier

Jan Groothaar
jangroothaar@dekritischebelegger.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.