Okay, de beurs heeft het weer voor elkaar. Zat ik vorige week nog op het puntje van mijn stoel met mijn neus in het scherm. Breken we uit of vallen we terug. Vandaag schoof ik mijn stoel alweer een meter van mijn bureau. Natuurlijk, technisch verslechterde het sentiment vrij snel door de zorgen om Ierland maar hadden we die zorgen al niet toen Griekenland met de billen bloot moest en zitten we ook niet al lang en breed op Portugal te wachten. Zal de beurs dan niet weer gaan etteren? Een paar granaten op een Zuidkoreaans eiland en beleggers vluchten weer uit aandelen, met name uit de bankaandelen en glijden we weer lekker in de veilige schoot der obligatiefondsen.
Hoe veilig is een staatsobligatie dan nog wel? In Ierland wordt overwogen om obligatiehouders mee te laten betalen aan het herstel van de Ierse banken. Ik begrijp het wel maar wordt altijd een tikkie chagrijnig van beleidsmakers die de spelregels tijdens het spel willen en schijnbaar kunnen wijzigen. Dat gebeurde o.a. met de staatsacquisitie van ABNAMRO door ex-finmin Bos, dat gebeurt nu met onze opgebouwde pensioenen en kennelijk kan dat ook weer met gegarandeerd rentedragend waardepapier in Ierland.
Trends zijn leuk totdat ze worden omgebogen. Beleggers stapten dit kwartaal voor 4 miljard in aandelenfondsen. Het negenvoudige werd gestopt in de “veilige” obligatiefondsen tegen een geringe beloning. Tot zover volgen wij voor onze cliënten de trend. Kwaliteitsaandelen als Royal Dutch en Unilever leveren inmiddels wel een hoger dividendrendement en hebben een veel groter koerspotentieel als straks iedereen uit obligaties en in aandelen moet. Op dat ombuigingsmoment zijn wij als vermogensbeheerder gefocust en dat is dan ook onze toegevoegde waarde. Naar mijn mening nog slechts een kwestie van beperkte tijd. De Duitse motor heeft weer power en de tientallen jaren die nodig zijn geweest om Oost en West te herenigen, hebben een sterkere economische grootheid gecreëerd dan Helmut Kohl destijds ooit voor mogelijk heeft gehouden. Ons Nederlands economietje zal daar zeker van meeprofiteren.
In België groeit het consumentenvertrouwen, las ik deze week. En dat vind ik knap in een land dat voor 12 procent in Iers schatkistpapier zit. Weten doet niemand het maar wensen dat de decembermaand economisch een toppertje wordt kan ik in ieder geval wel. Voor de liefhebbers: mijn neef heeft een restaurant en dat voert in ieder geval de gehele maand december het kerstmenu. (www.restaurantgroenland.nl)
Start met Automatisch Beleggen
De verwachting is dat de coronacrisis ook een negatieve impact op de woningmarkt zal hebben.
Niet alleen nieuwkomers op de aandelenmarkt houden zich bezig met de vraag in welke verhouding aandelen en obligaties moeten worden gecombineerd in een portefeuille.
Voor beleggers die geld willen verdienen aan een stijgende rente is dit een prachtige belegging!
Na meer dan drie en een half jaar Brexit-debat is Groot-Brittannië op 1 februari niet langer lid van de EU. Een gereguleerde Brexit biedt interessante investeringsmogelijkheden.
Ik herhaal, TA is niet meer toepasbaar bij oorlog(sdreiging) rente veranderingen en calamiteiten. De ingrediënten voor berekeningen zitten niet in TA !
Hallo Jan,
Reactie op je opmerking, dat calamiteiten zoals oorlog etc niet in de TA zitten.
In ieder geval ben ik t niet met je eens.35 jaar beleggingservaring als beleggingsadviseur en portfoliomanager aandelen bij een pensioenfonds hebben geleerd, dat fundamentele analyse eigenlijk het beste beleggingsresultaat oplevert gecombineerd met de technische analyse.
Boekenvol wijsheden zijn geschreven over zowel de ene als de andere wijze van beleggen.
Met vriendelijke groet,
Gerard