Voor 20e maand op rij deflatie

De Japanse Minister van Justitie, Minoru Yanagida, trad deze week af. Zijn positie was onhoudbaar geworden na een aantal opmerkelijke uitspraken. Hij verklapte aan andere parlementsleden dat zijn baan makkelijk was en dat hij maar twee zinnetjes hoefde te onthouden om lastige vragen van het parlement te beantwoorden. Die zinnetjes waren volgens hem: ”Ik onthoud mij van commentaar in individuele gevallen” en ”we handelen adequaat, in lijn met de wet en het bewijs”. Yanagida wordt opgevolgd door Yoshito Sengoku.

Markten & Rendement

  • De Nikkei index steeg deze week met 0,17%. De bredere Topix daalde met 0,31%.
  • De yen versterkte 2,50%, waardoor de Topix in euro’s gemeten 2,23% versterkte.
  • De intrinsieke waarde van Japanse Warrants steeg van 1,38 naar 1,40 euro (1,45%).

Voor 20e maand op rij deflatie

De Topix is deze week lager gesloten, na de voorgaande drie weken hoger te zijn gesloten. De Nikkei steeg lichtjes en wist boven de 10.000 te sluiten op 10.039,56. Voor de 20e maand op rij is er sprake van deflatie. Consumentenprijzen daalden in oktober met 0,6% ten opzichte van een jaar eerder. De daling was in oktober minder dan in september (-1,1%) door de accijnsverhoging op tabak, ingegaan op 1 oktober.

Japanse bedrijven bouwen cross-holdings af

Japanse bedrijven hebben hun cross-shareholdings van bevriende bedrijven in het afgelopen fiscale jaar (geëindigd 31 maart) verder afgebouwd naar 4,9% van alle uitstaande aandelen. Het jaar daarvoor was dat nog 6,9%, aldus de Daiwa Securities Group. De afname kan leiden tot betere corporate governance en een betere kwaliteit van kapitaal. In 2001 voerde Japan een wet in dat een maximum stelde aan het aantal aandelen dat banken op hun balans mochten houden. Zes grote banken verkochten in het daaropvolgende jaar voor 6,5 biljoen yen (58 miljard euro) aan aandelen. Het percentage Japanse aandelen in buitenlandse handen steeg van 17,7% in 2002 naar 26% in 2009.

Nettowinst Fanuc verachtvoudigd

Fabrieksrobotmaker Fanuc (in portefeuille) maakte cijfers bekend. De nettowinst steeg naar 21,1 miljard yen (280 miljoen euro) in het laatste kwartaal, een achtvoudige groei ten opzichte van een jaar eerder. Dat is meer dan het dubbele van de gemiddelde groei van de 1.605 bedrijven in de Topix.

Intereffektfunds
Derivatenteam

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.