Win met verloren continent

Reeds eerder bracht ik het advies uit eens naar dit “verloren” continent te kijken. Inmiddels zijn de BRIC-landen eigenlijk geen emerging markets meer. Beleggers gaan op zoek naar nieuwe kansrijke groeiers.

Die zijn te vinden onder kleinere landen in Azië, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Maar een interessante frontier market is Afrika. De economische groei in Afrika bedraagt sinds 2000 gemiddeld 5 % per jaar, aanzienlijk meer dan het mondiale gemiddelde. Er wordt momenteel twee keer zoveel buitenlands kapitaal in Afrika geïnvesteerd als in bijvoorbeeld India en bijna net zo veel als in China. Afrika haalt veel van zijn groei uit grondstoffen, maar is meer dan dat. Bijvoorbeeld een florerende telecommunicatie sector.

Tip van de Week: Koop: Market Vectors Africa Index ETF (AFK)

Genoemde tracker realiseerde vorig jaar een rendement van 34,5 % (in USD) en dit jaar YTD 15,9 %. In euro’s dus zo’n 22 %. Aanzienlijk meer dan de meeste Europese indices. Belangrijk is bovendien de geringe correlatie. De AEX staat YTD (=Year To Date=dit jaar tot nu toe) op nul ter vergelijking.

De tracker investeert in de 50 grootste Afrikaanse beursgenoteerde aandelen. Het betreft allen in New York genoteerde aandelen. De tracker zelf staat ook genoteerd in New York. Er wordt 30 % belegd in Zuid-Afrika, 21 % in Egypte, 15 % in Nigeria en 11 % in Marokko. De belangrijkste holdings zijn: Tullow Oil, Commercial International Bank, Nigerian Breweries, Orascom Construction Industries en Mobile Telecom. De koers/winstverhouding van deze 50 fondsen is 12.

Datum advies: 29 november 2010
Koers: $ 32,86
Actuele koers: klik hier
ISIN Code: USA57060U7871

Ondergetekende heeft zelf geen positie in deze tracker. Klanten wel. De redactie heeft geen positie in dit fonds. Op dit artikel is onze disclaimer van toepassing.

[advertentie]

Wilt u beleggen tegen 90% lagere transactiekosten dan bij banken en brokers? KLIK dan hier.

[einde advertentie]

Jan-willem Nijkamp
Vermogensbeheerder bij Fintessa Vermogensbeheer en trainer vastrentende waarden bij Mylette Groep

Gratis nieuwsalert

Wilt u ook profiteren van deze tips en op de hoogte blijven van de nieuwste artikelen die op De Kritische Belegger verschijnen? Meldt u zich dan aan voor onze gratis nieuwsalerts. Daarmee blijft u op de hoogte wanneer er een nieuw artikel is gepubliceerd. De alerts zijn toegesneden op uw interesse gebied. Klik hier om u aan te melden als u dat nog niet heeft gedaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.